Nestalo Jablaničko jezero zbog struje!

S.MIŠLJENOVIĆ

06. 02. 2017. u 15:10

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, zbog proizvodnje struje, ispraznila celu veštačku akumulaciju. Ovako veliko ispuštanje vode se prvi put događa posle 30 godina

Нестало Јабланичко језеро због струје!

JEDNO od najvećih akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini - Jablaničko presušilo je u proteklih četrdesetak dana!

Sablasan prizor zemljišta ostalog nakon što je voda otišla na preko 900 hektara zemljišta ne ostavlja ravnodušnim nikoga koji prolazi putem pored jezera.

Kao glavne krivce za nestanak Jablaničkog jezera, Udruženja ribolovaca iz Konjica koje je "pazilo" na jezero, optužuju JP "Elektroprivreda BiH" jer su, kako tvrde, ispuštali prevelike količine vode od polovine decembra kako bi prizveli struju i tako bukvalno ispustili celo jezero.

- U poslednjih 40 dana primetno je bilo opadanje nivoa vode Jablaničkog jezera, a u poslednjih nekoliko dana to je dovelo do totalnog ispuštanja celog jezera - izjavio je Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

On dalje kaže da je pre 30 godina znalo da se desi da presuši jezero, ali da od 1992. godine nije bilo ovako velikog ispuštanja vode.

- Sramota je da se ispusti jezero u kojem je bilo u tom trenutku oko dva miliona ribljih jedinki. Sve te jedinke su uništene, zajedno sa prirodnim prirastom koji je ogroman i ne može se utvrditi, kao i sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi koji su hrana za ribe - istakao je Trešnjo. - Sad i da se to sve poribi, ne vredi, praktično jezero je mrtvo. To je tragedija. Uz to, deset ljudi koji rade kao ribočuvari, izgubilo je posao.

On dodaje da niko ne može predvideti šta će se u budućnosti dešavati, ali realna je činjenica da sada Jablaničko jezero liči na Saharu.

- Očekujemo i reakciju Tužilaštva BiH jer je uništena i državna imovina - kaže Trešnjo.

Iz JP "Elektroprivreda" su poručili da nisu krivci za nestanak jezera jer su, kako navode u saopštenju, morali da ispumpaju vodu zbog urednog snabdevanja strujom građana.

- Period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakterišu se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu reke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica - saopštili su iz "Elektroprivrede BiH".

Oni dodaju da nisu izazvli ekološku katastrofu, kako tvrde ribolovci, već da je riba migrirala. Očekivanja su da će se jezero ponovo napuniti kada dođu najavljene padavine.


DUBINA BILA I DO 80 METARA

Jablaničko jezero je veštačka hidroakumulacija na reci Neretvi. Prostire se od Jablanice do Konjica u severo-istočnom pravcu, i od Jablanice u severo-zapadnom pravcu do južnih delova opštine Prozor-Rama. Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1.440 hektara. Najveća dubina je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 metara.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Slavica

06.02.2017. 23:59

Koliko leta sam provela u Celebicima,kod dede i babe,uzivala u lepotama i prelepoj zelenoj vodi Jablanickog jezera,sada gledam ovu tugu ali moralo je doci do ovoga,sada ce im umesto Srba i Hrvata doci Arapi napraviti svoje male oaze i svoje male bazene a braco Muslimani vi gledajte i tugujte,bog ne prasta,vazda je bilo i bice.

Вук Србин Гробар

02.08.2017. 13:44

Прво су нас завадили а сада нам отимају природна богатства , ово се дешава по читавом Балкану. Гозба светсккх тајкуна.