Skupština CG: Uklonjena sporna slova

V. KADIĆ

03. 02. 2017. u 12:19

Скупштина ЦГ: Уклоњена спорна слова

Odustali od upotrebe "s" i "z"

Skupština Crne Gore odustala od upotrebe "s" i "z" u zvaničnim saopštenjima i na portalima. Igrama bez granica ipak ima kraja, komentariše poslanik prof. dr Dragan Koprivica

Svega osam godina "živela" su dva slova crnogorske gramatike "s" i "z" u dokumentima i na portalu državnog parlamenta, da bi ovih dana, dva meseca posle izbora Ivana Brajovića za šefa parlamenta, lidera Socijaldemokrata, (ne)očekivano završili svoju misiju.

Upotrebu novih slova u Skupštinu je 2009. godine "ugurao" tadašnji predsednik Ranko Krivokapić (SDP) da bi ih "negovao" njegov naslednik Darko Pajović, bivši lider Pozitivne Crne Gore, sve do dolaska Brajovića na čelo parlamenta. Na sajtu Vlade Crne Gore za to vreme nijedno od ministarstava nije koristilo ova dva slova, kao ni državna preduzeća!

- U svakom smutnom vremenu, pa i današnjem u Crnoj Gori, kultura biva žrtva suvišnih čuvara kulture, koji svoju originalnost traže i u nakaradnim rešenjima, a jedno od takvih bilo je svakako i ovo poigravanje sa nepostojećim slovima naše, Vukove azbuke. Ali, po Njegošu, vreme je majstorsko rešeto, odstranjuje razne besmislice kvazinaučnika, pa i ovu sa navedenim "slovima" - kaže za "Novosti" profesor dr Dragan Koprivica, poslanik Demokratske narodne partije. - Došlo je dotle da čak i ovakva autoritarna vlast u Crnoj Gori uviđa da karikiranje azbuke ne koristi nikome, pa ni njoj.

U međuvremenu je reagovao Napredni klub, ocenjujući da je odustajanjem od novog pravopisa crnogorskog jezika i vraćanjem na izvorni srpski, parlament Crne Gore stao na stranu svojih građana, "jer ne izvrgava ruglu jezik kojim se govori u državi".

"Novosti" su uputile pitanje kabinetu Ivana Brajovića koji su razlozi za "brisanje" dva slova, ali odgovor nije stigao.

PRAVOPIS

Crnogorski pravopis usvojen je krajem 2009. godine, a godinu dana nakon toga izašla je i prva Gramatika crnogorskog jezika. Novi crnogorski pravopis podelio je jezikoslovce u Montenegru. Vlada je dve godine ranije (2007) za rad na gramatici angažovala lingvistu Adnana Čirgića, koji je u pomoć pozvao kolegu iz Hrvatske Josipa Silića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DZMRLJ

03.02.2017. 16:46

суморна чињеница да су признали отету српску свету земљу КИМ и то што шурујући.са.шиптарима жуде да преотму .српску духовну.светињу НИКАДА неће моћи да уклоне из меморије српског бића