PODGORICA - Odluka kabineta Duška Markovića da tajkune i investitore ne optereti dodatnim dažbinama u narednoj godini, a da to primeni prema onima kojima je svaki evro važan, naišla je juče na oštre reakcije Mreže žena Pokreta za promene i dela stručne javnosti.

Ušteda u budžetu iznosiće 126,9 miliona evra. Naknade za majke sa troje i više dece biće manje od 22 do 25 odsto, pa će jednima iznos od 336 evra biti smanjen na 264, a drugima sa 192 na 144 evra. Dok će visoke funkcionerske plate biti smanjene samo osam procenata, što mnogi od njih neće ni osetiti. Od "pokradenih" majki će se uštedeti 16,5 miliona!

Predstavnica Mreže žena Pokreta za promene Iva Pavlović ističe da je vlast udarila na najosetljiviju kategoriju društva. Naknade majkama sa troje i više dece su garantovale kakvu-takvu zaštitu.

- Država koja nije u stanju i ne želi da vodi računa o ovim veoma ranjivim kategorijama stanovništva nema sjajnu budućnost - ocenjuje Pavlovićeva.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže za "Novosti" da je Vlada morala da usvoji činjenicu da je javna potrošnja prevelika i da se ne može pokriti iz tekućih prihoda.

- Ove adhok mere pokazuju da su one bile potrebne i pre, ali uoči izbora to nisu popularne mere, pa se sadase ne očekuju burnije reakcije. Došlo se do značajnih ušteda, ali treba primetiti da u ovom zakonu mnoge stvari nisu postavljene na realne osnove - ocenjuje Lekić.

Naš sagovornik navodi da je potrebno ponovo "pročešljati" i dati pravednija rešenja.

- Prvo bi trebalo definisati pojam "doživotna naknada". Ukoliko je to neka vrsta penzije, tada taj trošak treba preneti u penzioni fond, a ukoliko je to privremeno, sa promenjivim iznosom, onda može ostati pri Ministarstvu socijalne zaštite - ističe Lekić.

Prema njegovim rečima, povećanje poreza i akciza je očekivan namet, jer nedostaje prihoda, pa je to stari recept za popunu budžeta. Smanjenje zarada javnim funkcionerima je samo simboličan način da se prikaže solidarnost.


VUJANOVIĆ: PROTERALI SMO INVESTITORE

predsednik Filip Vujanović izjavio je da bi se vladine restriktivne mere mogle izbeći da nisu proterani investitori.

- Toliko smo ih proterali i demotivisali. Važno je, ipak, da nisu povećani porezi i da nisu ukinuta neka socijalna davanja.