Bivši radnici Kombinata aluminijuma u Podgorici, revoltirani ocenom Vlade Crne Gore da je Zakon o isplati otpremnina nesprovodiv, najavili su preduzimanje radikalnijih mera kako bi se izborili za ostvarivanje sopstvenih prava. Radnici su zatečeni stavom nove vlade o doradi Zakona o isplati otpremnina, tvrdeći da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava. Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković smatra da Vlada obmanjuje javnost širenjem informacija o tome da je Zakon nesprovodiv i diskriminatorski.

Penzioneri su za sutra najavili okupljanje ispred zgrade Vlade, gde će se detaljnije dogovoriti o budućim koracima koje će preduzeti u cilju isplate otpremnina koje su "zagarantovane". Sporni zakon usvojen je u julu prošle godine kao leks specijalis, a potrebno je obezbediti 5,4 miliona evra za 414 penzionera KAP-a.

- Ovo se pretvara u hajdučiju i otimačinu, prelazeći sve granice normale. Nova vlada se zaklela da će poštovati Ustav i zakone države, ali sudeći po svemu, čini mi se da neće ispuniti obećanja - kaže, za "Novosti", Raković.

Bivši radnici KAP-a ne nameravaju da, kako je dodao, odustanu od svojih zahteva. Raković smatra da Vlada iznosi netačne argumente i tako vraća zakon na doradu.

- Radnici nisu imali izbora, morali smo da odemo iz fabrike, i to sa "debelo" umanjenim penzijama. Dosad smo imali razumevanja prema svim nadležnim institucijama, ali ćemo sada morati da prvenstveno vodimo računa o svojim interesima, baš kao što Vlada vodi brigu o svojim - poručuje Raković. - Zaista ne mogu da verujem da žele da nas ostave bez ičega, i pored sveg napora i mirne borbe za sopstvena prava.

HITAN SASTANAK Sa sastanka koji je u ponedeljak potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović održao s ministrima ekonomije i rada Dragicom Sekulić i Kemalom Purišićem, upućen je poziv poslanicima, posebno predlagačima zakona, da aktivno učestvuju u radu i da u što hitnijem roku stave taj akt na dnevni red Skupštine.

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić, koji je i predlagač Zakona o otpremninama penzionera KAP-a, kazao je da je taj zakonski akt jasan i precizan, zbog čega nema potrebe da se vraća u parlament da se o njemu ponovo raspravlja.

- Ne znam šta bih mogao da dodam zakonu koji ima svega četiri člana kojim se precizira da se bivšim radnicima isplate otpremnine na osnovu socijalnog programa koji je tada važio u KAP-u - navodi Vučinić.

On je poručio da poslanici DF neće doći u parlament da bi ponovo razmatrali to zakonsko rešenje.

- Nema nikakve potrebe za donošenjem novog zakona, nego da se poštuje postojeći - kaže Vučinić.