Za Srbe u Vukovaru života nema

Jurica Kerbler

nedelja, 20. 11. 2016. u 09:01

За Србе у Вуковару живота нема
Reporter "Novosti" s našim življem u gradu na Vuki i Dunavu, o njihovim snovima, strepnjama... Mladi razmišljaju o tome kako što pre da se odsele. "Državne" poslove uvek dobijaju Hrvati

OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

DVADESET i pet godina posle ratnih događanja, Vukovar je još ranjeni grad. Iako je većina zgrada obnovljena i život se vratio na obale Dunava, danas je manje stanovnika nego što je pre devedesetih godina bilo zaposlenih. Nedostatak posla muči i Srbe i Hrvate, pogotovo mlade, koji leti rade sezonske poslove na Jadranu, a zimi razmišljaju o preseljenju u Irsku. U gradu su još uvek "srpski" i "hrvatski" kafići, kao i škole, i sve to ukazuje da život nije do kraja normalizovan, iako je međunacionalnih ekscesa mnogo manje nego pre. Ćirilica je "na čekanju", a kada se za "državni" posao bira između Hrvata i Srbina, gotovo po pravilu ga dobije Hrvat.

- Pitate me da li Srbi u Vukovaru žive u getu. Ne, to se ne može reći, jer nismo neka zatvorena zajednica, ali problema je toliko da za Srbe život nije ništa bolji nego što je bio pre desetak i više godina. Zapravo je gore - kaže, za "Novosti", Vukovarac Dragan Crnogorac, potpredsednik SDSS-a i novi poslanik Hrvatskog sabora.

Prošle sedmice ceo hrvatski državni vrh, pa i novi premijer Andrej Plenković, bio je dva dana u Vukovaru, ali sa Srbima niko nije razgovarao. Donesena je odluka da se gradu dodeli više od 10 miliona evra, ali projekti koje predlaže srpska zajednica nisu ni spomenuti.

- Mi smo premijera Plenkovića pozvali u želji da razgovaramo s njim, verujući da će ga zanimati kako žive Srbi u Vukovaru. Odgovor nismo dobili, niti smo premijera videli - naglašava Crnogorac.

Ni Dejan Drakulić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ne vidi perspektivu za Srbe.

Dan sećanja u Vukovaru obeležili Hrvati, Srbi u strahu za bezbednost nisu izlazili na ulice

- Dobro je što više nema ekscesa, ali nikako nije dobro što se i dalje gleda na nacionalnost pri zapošljavanju. Time su Srbi u još lošijem položaju u gradu u kojem ionako nema posla - kaže nam Drakulić, ukazujući na to da Srbi, pre svega mladi, ne mogu da ostvare prava koja su im i zagarantovana ustavnim zakonom, pa mnogi odlaze.

Da mladi razmišljaju o tome kako što pre da odu iz Vukovara i okolnih mesta, uverili smo se u razgovoru s nekoliko njih u jednom od srpskih ugostiteljskih objekata. Na ulazu stoji velika tabla na kojoj piše "porcija prasetine košta pet evra, manje nego bilo gde u Hrvatskoj".

- Svima nam je cilj da što pre odemo u Irsku, jer se tamo najlakše zapošljavaju mladi ljudi. Moji drugovi su već tamo, a uskoro ću i ja na put - govori nam Mirko Rajičić, dvadesetogodišnjak sa završenom školom za auto-mehaničara.

I njegov drug koji kaže da se zove Milenko tvrdi da perspektive za mlade Srbe u Vukovaru nema.

- Kada pišete molbu za posao, dovoljno je da napišete ime i prezime i šanse su vam mnogo manje nego mladim Hrvatima. To boli, i zato je jedino rešenje odlazak - priča Milenko, dodajući da ima i onih koji razmišljaju o promeni imena i prezimena da bi lakše dobili posao.

Srpski dom

Svega toga svestan je i Slavko Bubalo, novinar koji živi u Borovu naselju.

- Mladi odlaze iz cele Hrvatske, pogotovo iz Slavonije, ali ovde je to još izraženije. Nema više ni velikog i jakog "Borova", "Vuteksa", kombinata od kojih su živeli ovdašnji ljudi. Sve je propalo - setno kaže Bubalo.

Šetnja Vukovarom mogla bi, međutim, da donese i isrivljenu sliku, jer ima i novih prodavnica, robnih kuća, trgovačkih centara... Svega, osim novca, a obećanjima političara koji ovde svrate jedanput godišnje više niko ne veruje. U Koloni sećanja na ratne događaje pre dva dana nosilo se i dvanaest crnih transparenata koji su ukazivali na dvanaest meseci nebrige za Vukovar.

Pravoslavna crkva u Vukovaru

- Mnogo je reči proteklih dana izrečeno o Vukovaru i žrtvama rata, ali ni reč o priznavanju civilnih žrtava rata iz redova Srba. To još uvek nije urađeno, o tome se naprosto ćuti - kaže Crnogorac.

A ćuti se već mesecima i o ćirilici u Vukovaru. Odluku o tome šta i kako dalje u sprovođenju ustavnog zakona doneće sudije Ustavnog suda, a godinu dana nije se odmaklo ni u donošenju zakonskih izmena kojima bi bila regulisana upotreba ćirilice u Vukovaru.

Vukovar je, zaključuju naši sagovornici, iz godine u godinu sve prazniji, pa se mnogi boje da na kraju u njemu neće niko da ostane.

Dragan Crnogorac/ Dejan Drakulić

PRITISCI NA STANIMIROVIĆA

Razgovarali smo i sa Vojislavom Stanimirovićem, predsednikom SDSS, koji je poslednjih meseci bio na udaru ekstremnih desničara koji su izmišljali najstrašnije uvrede na njegov račun.

- Imam savet od advokata da u ovom času ne dajem izjave jer je pokrenuto nekoliko tužbi - kratko nam je rekao Stanimirović.

Iako su zvanične institucije po ko zna koji put demantovale optužbe protiv dr Stanimirovića, "rafali" optužbi na njega ne prestaju ni u medijima, ni od strane nekih političkih stranaka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

slobo

20.11.2016. 09:35

Nje mi jasno ko je i pomislio da tamo moze da zive Srbi? Mnogo je nesrece bilo na ovoj teritoriji i tesko je sada prevazici tu cinjenicu.Ljudi koji su ostali u Vukovaru pod tim utiskom uce i mlade narastaje da mrze Srbe. Jedino kada bi uveli vrstu diktature slicnu posle ll svetskog rata i drzali sve pod kontrolom,realno bi imalo sanse da Srbi opstanu u Vukovaru.Ali tako nesto siguran sam da ja necu doziveti.

SRPKINJA

20.11.2016. 09:35

pa naravno da nemaju zivota oni ih ignorisu na taj nacin i vrse pritisak na njih da bi se sad sami odselili to je licimerno ciscenje i zatiranje SRBA !!! Njihovi se sepure i obavljaju razne gesefte po SRB pa ih nasi pojedeni politicari oberucke prihvacaju a nasi srbi tamo u lipoj njihovoj nesmiju na ulicu da izadju uvek ...pa to je zalosno jadno bolno ....za njihovu drzavu je to sramno ali oni neznaju sta znaci ta rec !!!

cc+cc

20.11.2016. 09:37

Србија је, одустала од стратегије према српском народу у окружењу зарад такозване Европске будућности, и каријера неколико политичара међу којима су најважнији Вучић, Дачић и Николић.

A

20.11.2016. 09:43

kakva je razlika u ostalim delovima Rvacke? Za dvadeset godina tamo neće biti Srba. Ili će se porvatitii ili će odseliti... Ostaće samo Popovac da im soli pamet i Porfirije da prodaje maglu.

gubitnici privatizacije, regionalizacije i tranzicije

20.11.2016. 09:49

Najverovatnije su to iz vremena SFRJa, komunisti, političkim putem naseljavani na teritoriju Srbiji. A! devedesetih iz političkog neznanja, rušili Titovu Jugoslavij.

realan

20.11.2016. 10:19

Srbija neće da uloži niti jedan dinar pa niti u obnovu te zgrade srpskog doma. O nekim drugim investicijama da ne govorimo...

Icebreaker

20.11.2016. 10:28

eee....to je izgleda rezultat proterivanja Srba...odlaze na kraju svi i ostaje pustos bez ljudi...Krajina je vec prazna....sledi i Slavonija....

Branislav

20.11.2016. 10:41

ustasija Hrvatska je odnela pobedu ali vratice im se kad-tad. Bog je sudija On ce suditi !

Ненад

20.11.2016. 10:46

Главно вам је да је "Србија на добром путу" како објависте на насловној, а како је србима, то није битно.

Њу Јорк

20.11.2016. 10:50

Ево за оне љубитеље Тита још један доказ, како је некада чисто Српску Барању поклонио хрватима и како се сад врши етничко чишћење Срба. Продајте то браћо Арапима или Албанцима а ви се вратите у Србију, па нек крвати уживају са другим нацијама кад им Срби нису добри

Žika

20.11.2016. 11:00

Srpski masonski komunistički tzv.intelektualci su nas sve prodali,a među njima i najveći izdajnik Slobodan Milošević je pošteno i krvlju oslobođeni Srpski grad Vukovar i Baranju predao bez ispaljenog metka za kafanskim stolom ustaškim glavešinama,a Srpski narod u njemu osudio na totalnu propast i nestanak.Kako samo možete mirno da spavate i da živite,da li ste svesni kakvu nesreću ste učinili i kakvo zlo će te još svom narodu učiniti?Prodajete i prodaćete Srpski narod za: evro,marku i dolar.

jelka

20.11.2016. 11:06

Sigurno je da je tako,nazalost ali takodje i ako si hrvat sa plitkim dzepom opet ti je sudbina ista

dragan73

20.11.2016. 11:13

ovo je stvarno ponizavajuce,bezobzira koliko sam za eu,sve se vise razocaravam.pa zar clanica eu ovo radi svom konstutivnom narodu koji su sveli na manjiu i sa njima se ponasaju kao nacisti prema jevrejima i eu cuti,sto znaci da podrzavaju precutno.treba prekinuti ili zamrznuti svaki vid saradnje sa hrvackom dok nerese srpsko pitanje,povratak imovine i nestalih,otezati im poslovanje u srbiji sto vise,jer oni nemaJU trziste sem srbije i bosne

stari doktor

20.11.2016. 11:39

Ceo odnos sa naše strane prema NJIMA je mazohistički. I dok im se naš premijer udvara,i prema onima iz tamo njihove i iz Vojvodine, dotle su Srbi za njih samo statistička greška na čije se probleme i ne osvrću, a onih 2-3 poslanika u Saboru su samo IKEBANA i gtu se nikada neće ništa promeniti. Zato sa njima samo hladni susedski odnosi dogod se u njihovim ustaški naštelovsanim glavama nešto ne promerni, a to će biti limburga meseca.Tu ne pomažu ni naše ni njihove pevaljke

VELEBIT-RSK

20.11.2016. 12:27

JOHAN@ Crnogorac je Srpsko prezime je cesto kod Srba u Krajini posebno na podrucju Sjeverne Dalmacije Juzne like a ima ga i na Kordunu i Baniji. Nikakve veze to prezime nema sa Crnom Gorom kako mnogi misle radi se o autohtonom prezimenu tih prostora. Moje prezime je Licina iz Gracaca sam rodom tacnije iz Like a moji preci su u Liku doselili gle cuda iz Sjeverne Dalmacije tacnije iz okoline Obrovca. A u Dalmaciji prezime Licina ne postoji ali ga eto ima u Lici sto znaci da su kolektivno presli

Brzi

20.11.2016. 12:46

Dok je bilo komunizma i socijalizma u Hrvatskoj je bilo Srba. U Vukovaru je bilo ćirilice i niko nije smeo skidati table pisane ćirilicom. A, sada važno je "da je Srbija na dobrom putu", ali ne znamo gde nas vodi taj "dobar put".

Никола

20.11.2016. 13:12

Савремени српски песник Зоран Богнар написао је као гимназијалац у Вуковару 1984 песму "Сада им је тек јасно": ...Sada im je tek jasnoda se nikada više nećemo vratiti, ali neki će se od nas ponovo srestii nerado ćemo se prisetiti...Sada im je tek jasno da nas nikada neće moći izgubiti, jer nas nikada nisu ni imali... А некима у Србији ни данас ништа није јасно. Погледајте на јутјубу и песму Арсен Дедића "Загреб и је се волимо тајно" (...Као два љубавника из завађених породица).

galeb bijeli

20.11.2016. 13:27

A- što bi komšije; da oni dobivaju državne poslove, i da kao pred rat- iako manjina, budu vladajuća elita? Ne može to- komšije! Nema više SKJ preko kojeg ste zbog većeg učešća imali privilegije! Ako vole Hrvatsku i Vukovar, nitko neće braniti da razvijaju privatni biznis; uostalom- u Slavoniji ne cvjetaju ruže nikome, ali- sa hr-dokumentima mogu sezonski raditi na Jadranu kao lojalni gradjani Hrvatske!

veteran

20.11.2016. 13:40

@galeb bijeli - SKJ vam je dao Istru, Rijeku i dobar dio Dalmacije koji nikada nisu bili vaši. Ni teritorijalno ni etnički, zato više pijateta prema SKJ. Ako iko treba da mrzi SKJ to su Srbi. I,... znamo da vam ne cvijetaju ruže, Slavonija vam pusta ostaje. I cijela hrvatska. Tako je to kad na tuđem živiš. Oteto- prokleto.

Putnik

20.11.2016. 15:27

@galeb bijeli - laz ponovaljena vise puta, postane istina...uz pomoc medijske propagande...polako zlocinac postane zrtva...rob se postane na silu...a sluga dobrovoljno...to ste bili i ostali...., sluge....lakse vam je bilo da sluzite drugome i da nas koljete, nego da budete sa nama i ako ste od nas postali...nisam nikakav srpski nacionalista...ovu su cinjenice ...najveca tuga hrvatske je cinjenica sto je tudjman uspeo da vam omuguci da nas istrebite a da vas iselite i da vam useli mudzahidine...vidis li???

Čovjek

21.11.2016. 12:45

@galeb bijeli - Eto ga vraže još će ispasti da je Krapinski pračovjek bio Srbin a ja mislio kako je čovjek postao od Boga.Odredio Bog da čovjek bude Srbin.Valjda vas srpsko kršćanstvo uči tako.Bitno je da Srbi nisu nikada "služili" drugima osim Turcima oko 500 god.Prije Turaka Mađarima iako to 90 % Srba u Srbiji ne prihvaća jer povijesne činjenice Srbima ne odgovaraju.Što ćemo sa Bizantom?Zašto Srbi obožavaju mitomaniju?

U vremenu koje pominješ

21.11.2016. 14:01

@galeb bijeli - Rvata nije ni bilo. U zlatno doba srpskih Nemanjića...

Ragusa

21.11.2016. 15:06

@galeb bijeli - U arhivi grada Dubrovnika iz 11 st pri posjeti slavnog arapskog zemljopisca Muhameda Al-Idrisija stoji "Dubrovnik je najjužniji grad zemlje Hrvatske i Dalmacije".Doduše Nemanići su pokušavali osvojiti Dubrovnik i često upadali u granice Dubrovnika bezuspješno dakle u usponu Raške.U 10 st je pod zaštitom kralja Tomislava koji je primao Srbe u Bosnu od najezde od Bugara koje je porazio te se tako malo ili nimalo Bugara vratilo u Bugarsku.(car Simeon)

Nemanići

21.11.2016. 15:34

@galeb bijeli - Nemanićeva vladavina je počela u 12 st ,dakle prvi je bio veliki župan Stefan Nemanić od 1168 do 1196 god a u Hrvata je bio knez Tomislav 914 god i proglašen kraljen 925 god.Dajte Srbi naučite vlastitu povijest.Kako pišete ima bit da vas Hrvati trebaju učiti vlastitoj povijesti.

veteran

21.11.2016. 18:52

@galeb bijeli - Bitno je da je Srbija dobila de jure nezavisnost na Berlinskom kongresu 1878. godine, a de fakto je bila nezavisna od 1815. godine, pre 200 godina. Bitno je da je Srbija imala državnost od kraja 12. vijeka do 1459. godine. A manje je bitno da ste vi prvi puta u istoriji pod svojom zastavom ratovali pre 20- 25 godina. Manje je bitno da se vama oduvek upravljalo na daljinski, poznatih 5B-Budim, Beč, Beograd, Berlin i sada Brisel. To je manje bitno jer vi ste nebitni, neželjeni gostu.

Vučedolska kultura

21.11.2016. 20:05

@galeb bijeli - Dobro bi bilo da se malo upoznate sa Vučedolskom kulturom pet km istočno od Vukovara iz bakrenog doba tj 3000 god prije Krista.

U Dubrovniku nije bilo Rvata

22.11.2016. 08:09

@galeb bijeli - do početka 20 veka, kad su Srbi katolici proglašeni za Rvate...

Ragusa

22.11.2016. 10:46

@galeb bijeli - Nije bilo zaista jer u republici je službeni jezik bio latinski i talijanski.Govorilo se i nešto dalmatoromanski.Upravo iz dubrovačkog govora nastao je moderni hrvatski jezik.Ako ste zainteresirani možete nabaviti dubrovački rječnik.Također popis stanovništva od 16 st.Bili su katolici i pravoslavci a današnji Srbi su se izjašnjavali kao Sloveni u neznatnom broju.Padom Epidaurusa (današnji Cavtat) izbjeglice su se nastanile na temeljima današnjeg grada.Luku Dubrovnik su osnovali stari Grci.

Upravljanje

22.11.2016. 10:51

@galeb bijeli - Mi volimo zapadnu kulturu i to je ta ogromna razlika.Vi imate istočnjačko upravljanje tj Rusiju.Dakle ništa novo. Hrvati kroz povijest tj srednji vijek su ratovali i zato bili dobro plaćeni.Zar današnja vojska nije plaćena?

Upravljanje

22.11.2016. 10:56

@galeb bijeli - Otom potom sada s vama upravljaju Hrvati.Imate uvjete i rješavajte domaću zadaću300 hrvatskih firma je u Srbiji.

Robovlasnici

22.11.2016. 11:00

@galeb bijeli - Trebali biste znati kad je Republika ukinula ropstvo i kojim robovima su trgovali tj prodavali osmanlijama.Također trebate znati kad su osnovali isusovačku gimnaziju u Beogradu i imali koloniju dok ste vi bili pod osmanlijama.

Velika Srbija

20.11.2016. 15:51

Teško a ima bit da će za Srbe biti svakim danom teže jer su domaći prokazivali koje Hrvate likvidirati a praklično prokazali su sve uključujući i ranjenike i nitko od njih se nije potrudio da spasi koji život.Državno odvjetništvo je pretrpano optužnicama,međutim ne ide se sa procesuiranjem zbog zakona o oprostu.Neće dopustiti takav oprost dok žene koje su prošle maltetiranja,logore i silovanja gledati te iste kako šetaju Vukovarom.

A Srbi

21.11.2016. 08:46

@Velika Srbija - su za vreme rata uživali u Vukovaru... e, ko vas ne zna. Pokazivali su zločince koji su dobili što su zaslužili.

Zločini

21.11.2016. 10:36

@Velika Srbija - Na koje ste zločine mislili?Samo za Vukovar je donešena 181 pravomoćnapresuda i k tome još stoji oko 3000 optužnica koje se još nisu pokrenule.Specijalnim ratom nećete ništa postići.

vlada perovic

20.11.2016. 18:09

ustase uvek ostaju ustase zasto snjima uopste nesto pokusavate tako ce biti zauvek utuvite sebi u glavu

РСК

20.11.2016. 22:55

Нема... Док и у Србији на власт не дође странка која није само по називу српска.

klječan

21.11.2016. 07:57

nije mi jasno ovo konstantno širenje defetizma po medijima iz srbije,čovjek se treba konstantno boriti za svoje ognjište i rodni kraj i u ratu i u miru