TERORISTIČKI napad na izborni dan u Crnoj Gori pokušali su da organizuju nacionalisti iz Rusije uz pomoć osoba iz Srbije i Crne Gore, sa ciljem nasilnog rušenja i promene vlasti i željom da zaustave Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu i posebno zaustave njen ulazak i NATO - rekao je juče u Podgorici specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić. - Nemamo nikakvih dokaza da je država Rusija na bilo koji način uključena.

Prema njegovim rečima, organizator akcije je članovima kriminalne grupe "jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira".

Glavni specijalni tužilac je saopštio i da su ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i mitropolit Amfilohije "opredeljujuće uticali da se građani ne okupe ispred Skupštine, kako se pakleni naum ne bi ostvario".

Poruka mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na izborni dan 16. oktobra koju je uputio građanima Crne Gore, da tokom noći pristalice pobednika ne izlaze na ulice već da slave u svojim domovima, sprečila je nemire. Jedan od nekoliko sveštenika Mitropolije koje je vladika Amfilohije lično pozvao da ne dolaze pred Skupštinu bio je i barski paroh Jovan Plamenac.

- Ne znam da li je u dan parlamentarnih izbora mitropolit Amfilohije spasao Crnu Goru od još jednog bratskog krvoprolića, ali zasigurno je njegova uloga u tome bila ogromna. Kao da je sam Bog prosvetlio ministra policije Gorana Danilovića da pozove mitropolita Amfilohija i kaže mu šta se priprema - kaže u izjavi za „Novosti“ barski paroh Jovan Plamenac.

DOKAZI IZ SRBIJE U trominutnom filmu dobijenom od Srbije, prikazan je arsenal žileta, žice, vojničke uniforme, palica, motorola za komunikaciju, lisice, praćke, sprejevi, dronovi...Ovaj dokazni materijal pribavljen je u saradnji sa istražnim organima Srbije i služiće u toku krivičnog postupka. - Dokazi su bili na teritoriji Srbije, sada su u Crnoj Gori, ali o tome detaljnije ne mogu da govorim - kazao je Katnić.

Tužilaštvo ima dovoljno dokaza da jednu političku partiju iz Crne Gore sumnjiči da stoji iza planiranog napada. Koja je to partija nije otkriveno ali jeste da je u realizaciji kriminalnih aktivnosti aktivno trebalo da učestvuje i jedan političar.

- Postoji osnovana sumnja da se radi o jednoj političkoj strukturi i postoji osnovana sumnja da je jedno lice koje bi došlo na binu u 23 časa iz te političke strukture preuzelo rukovođenje, odnosno komandovanje čitavom ovom strukturom, znači političarima, teroristima i građanima i organizovalo i komandovalo nasilan ulazak u Skupštinu - kazao je glavni specijalni tužilac.

Spisak planiranih kriminalnih aktivnosti grupe, prema onome što je naveo Katnić, bio je podugačak, a završavao se planom likvidacije.

- Bio je plan da se pronađu lica koja su dobri strelci i da se liši života premijer Crne Gore Milo Đukanović - ističe Katnić.

Zbog plana grupe koja bi, objasnio je Katnić, brojala i do petsto članova, ne isključuje se mogućnost hapšenja i crnogorskih državljana. Saznanja o tome ko su oni već postoje, ali se još radi na prikupljanju čvrstih dokaza.

O DIKIĆU I SINĐELIĆU NA konstataciju novinara da su u tužilaštvu intenzivno saslušavani vođa grupe osumnjičene za terorizam, bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i Aleksandar Sinđelić, Milivoje Katnić je rekao da to isleđivanje nije bilo "intenzivno" već da je Dikić u tužilaštvo dovođen zato što je vršen pregled njegovog mobilnog telefona. - Imajući u vidu da je njegovo zdravlje narušeno, istraga je prekidana - rekao je Katnić. Što se tiče okrivljenog Aleksandra Sinđelića, koji je naknadno uhapšen, Katnić nije isključio mogućnost da on postane svedok saradnik u ovom postupku.

Saša Čađenović, specijalni tužilac je precizirao da će se prema tim licima pokrenuti istraga ali nije mogao reći da li se ona trenutno nalaze u Crnoj Gori ili izvan nje.

Za svoj teroristički plan, kriminalna grupa je bila dobro opremljena. Tokom pres konferencije prikazan je deo zaplenjenih dokaza, ali oružje se nije moglo videti, a Katnić tvrdi da imaju dokaza da je postojalo i koja mu je bila namena.

- Što se oružja tiče jasni smo tu bili. Ova kriminlana organizacija je pored ljudstva o kojem smo govorili sa teritorije Crne Gore i Srbije planirala da ubaci još ljudi, njih 50 koji su posebno obučeno, sa teritorija drugih država i za koje je bilo obezbeđeno 50 automatskih pušaka i 50 pištolja - dodao je Katnić, ističući da za sve ovo ima čvrste dokaze počev od mera tajnog nadzora da iskaza okrivljenih, svedoka i drugih lica.

Na pitanje gde se nalaze osumnjičeni nacionalisti iz Rusije Katnić nije mogao dati odgovor ističući da su se njima bavili srpski istražitelji.

- Sa Rusima ćemo nastaviti da sarađujemo jer smo tek u ovoj fazi postupka došli do dokaza koji ukazuju da su organizatori ove kriminalne grupe nacionalisti sa teritorije Rusije - dodao je Katnić. - Specijalno tužilaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala ali se to ne može koristiti kao dokaz niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili na nekom drugom mestu, ne znam.