Jovana sanja kamenu scenu Budve

S. Gregović

24. 10. 2016. u 15:45

Pred mladom studentkinjom iz Paštrovića smeši se uspešna glumačka karijera

Јована сања камену сцену Будве

Jovana Todorović

Na najboljem je putu da ostvari snove iz detinjstva, da zaigra na kamenim scenama prestižnog letnjeg festivala koji se u Budvi održava već tri decenije, i uz čije vrsne predstave je odrasla. Budvanka Jovana Todorović, rođena u Osijeku, koju je vihor rata devedesetih doveo u Paštroviće, rodbinu njene majke, letos je imala dosta posla. Studentkinja treće godine glume u klasi Vide Ognjenović na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, bila je veoma aktivna u svojim Paštrovićima. Posebno na Večerima mladih umetnika i stvaralaca. Na scenama Spomen-doma "Crvena komuna" u Petrovcu igrala je u predstavi Vide Ognjenović "Simpatija i antipatija" (Udadba i ženidba). Pored zapaženog učešća u toj sjajnoj predstavi poznate rediteljke i pisca,kojoj je pomagao njen asistent Ivan Bosiljčić, Jovana je imala i veče poezije i besedništva, gde je govorila besede i pesme autora s ovih prostora.

Jovana je i lane oduševila Petrovčane i njihove brojne goste krajem leta govoreći "Sestru Batrićevu" na promociji knjige Radomira V. Ivanovića "Njegoš, Andrić, Lalić". Kazivala je snažno i uverljivo i fragmente iz Andrićeve pripovetke "Danak u krvi". Jovanine transformacije u složene likove velikana srpske književnosti, uz izvanredan smisao za jezik karakterističan za ove prostore, oduševili su publiku. Dominiralo je uglavnom jedno pitanje: ljudi, ko je ova mala!

Jovana kaže da ti dani mladih umetnika nisu njena i promocija kolega, već više apel ljudima koji vode Budvu: da grad dobije malu scenu na kojoj bi nastupali dramski umetnici i van sezone.

- Grad teatar, multimedijalni festival, čiju okosnicu čini upravo dramski program, koji se leti odvija na otvorenom, treba da ima zimski nastavak. A to podrazumeva malu scenu u zatvorenom. Ima li šta prirodnije od toga? Na korist domaće publike i na zadovoljstvo mladih, od kojih će neki, kao i ja, odabrati glumu za životni poziv - objašnjava Jovana.

Mlada glumica, koja je počela kao devojčica da deklamuje, nastupajući i na televiziji, jedno vreme je provela na studijama filozofije, ali se uverila u ono što je osetila u srednjoj školi - da je gluma njen život. Biti svoj, a biti neko drugi, njen je moto.

Iako već ozbiljna devojka, Jovana, ne iz lažne skromnosti, naglašava da bi postao glumac potrebna su velika "sita i rešeta". Da kroz njih proseješ sebe, kako bi ostalo ono najbolje. Mislim da će pobediti moja velika ljubav prema glumi, koja je u meni progutala sve druge ljubavi.

VAŽNI SU UZORI

SREĆNA je što je u klasi Vide Ognjenović, vrsnog reditelja i dramskog pisca, čije je kultne predstave "Kanjoš Macedonović", "Jegorov put", "Trus i trepet" i druge, gledala na kamenim scenama stare Budve u okviru festivala "Grad teatar".

- Od nje, njenog asistenta Ivana Bosiljčića i drugih, mnogo sam naučila, a tek ću i naučiti. - Beograd mi je pružio sve, verovatno ću u tom gradu nastaviti glumački život. I to u pozorištu. A leti sam obavezno u Budvi, Petrovcu - kaže Jovana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije