Dupli pasoš menja zakon?

Veliša KADIĆ

07. 09. 2016. u 08:22

Дупли пасош мења закон?

Predrag Popović

Da li slučaj Predraga Popovića može pokrenuti rešavanje pitanja dvojnog državljanstva. Prema sadašnjim propisima, građani se mogu opredeliti samo za jedno državljanstvo

NI posle deset godina od majskog referenduma i razlaza Podgorice i Beograda, pitanje dvojnog državljanstva opterećuje dve države, jer su Crna Gora i Srbija na različite načine zakonski regulisale tu oblast. Ovo što je novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović (Demos) učinio prema nekadašnjem predsedniku Narodne stranke Predragu Popoviću, omogućivši mu da uz državljanstvo Srbije dobije i crnogorsko, može biti kratkog daha, jer ako sudovi "progovore", sve će se vratiti na početak.

Crnogorski zakon o državljanstvu jedan od najrigidnijih po uslovima njegovog sticanja, ali i u takvim okolnostima po "diskrecionom modelu" državljanstvo je dobio bez problema, recimo, odbegli bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, kome su sudovi matične države sudili za korupciju. Mnogi drugi nisu!

Ovo pitanje godinama je predmet polemika, pošto se Vlada odlučila za restriktivan zakon kojim se čuva "ekskluzivitet". S druge strane, propisano je da "obični građani", koji su stekli uslove i već dugo žive i rade u Crnoj Gori pre dobijanja crnogorskog državljanstva obavezno moraju da se odreknu prethodnog državljanstva. Konačno, Podgorica nije pristala da u zakon unese mogućnost dvojnog državljanstva koje je, naročito, interesovalo one koji su hteli da imaju srpsko.

Upravo zbog toga je pre pet godina MUP Crne Gore oduzeo Predragu Popoviću crnogorsko državljanstvo, a uz to i pasoš, ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu. Uslov da mu se sve to vrati bio je da se odrekne državljanstva Srbije što on nije hteo.

- Razlozi zašto mi je državljanstvo oduzeto u susret popisu nije potrebno komentarisati. To nije bilo upućeno samo meni, nego celom srpskom narodu u Crnoj Gori, i to od jedne minorne antisrpske stranke i njenog karikaturalnog predsednika. Ministri policije iz njegovih redova bili su samo poslušne poštonoše. Ali tim činom, posle otvorene krađe na izborima 2009. godine, kada je Narodna stranka ostala bez već potvrđenog parlamentarnog statusa, to je bio još jedan brutalan nasrtaj na nju, jer smo postali jedina politička organizacija čiji je predsednik lišen državljanstva njegove matične države, i time i mogućnosti da se bavi politikom, a stranka praktično zabranjena. I to punih pet godina! Ali i ja i NS smo izdržali. Ove izbore ćemo ignorisati, ali će se NS vratiti na političku pozornicu vrlo brzo - kazao je za "Novosti" Predrag Popović.

Vršilac dužnosti predsednika Narodne stranke Jovan Markuš kaže da se konačno našao neko razuman da ispravi dugogodišnju nepravdu prema čoveku kome su "demoni iz MUP-a oduzeli ne samo državljanstvo već i saobraćajnu dozvolu!"

- Jedina krivica rođenog Crmničanina Popovića je bila što je javno saopštio da se ne odriče državljanstva Crne Gore i Srbije. I drugi imaju dvojno državljanstvo (što je u civilizovanom svetu normalno), ali je samo predsedniku Narodne stranke (najstarije stranke u Crnoj Gori, osnovane 1906. g. na Cetinju) iz političkih razloga oduzeto državljanstvo zemlje u kome je on, kao i svi njegovi preci, rođen, navodi Markuš.

Narodna stranka se obraćala predsedniku Crne Gore da, u skladu s njegovim nadležnostima, pokrene inicijativu kod MUP-a da se Popoviću vrati državljanstvo Crne Gore. Kako ističu u ovoj stranci, Filip Vujanović je prihvatio taj predlog i inicijativu ocenio osnovanom, s preporukom da MUP, u skladu sa ispunjenim uslovima Zakona o crnogorskom državljanstvu, Popoviću dodeli crnogorsko državljanstvo.


DžOMIĆ SLEDEĆI

KLUB Crne Gore i Srbije iz Podgorice, nakon saznanja da je bivšem predsedniku Narodne stranke Predragu Popoviću vraćeno crnogorsko državljanstvo, zatražili su od ministra policije da u najkraćem roku dodeli crnogorsko državljanstvo i svešteniku Veliboru Džomiću.

- Njegovi prethodnici su neprestano izmišljali razloge i "pronalazili" rupe u zakonu, kršeći zakonske propise i zabranjujući ili ograničavajući boravak jednom od najznačajnijih i najobrazovanijih ljudi crkve u Crnoj Gori - kaže Veljko Račić, predsednik kluba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

alfa...!

08.09.2016. 01:30

Jadna država koja se boji dvojnog državljanstva.............................