Predsedništvo Bosne i Hercegovine danas najverovatnije neće razmatrati izveštaj o izmeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio predsedavajući Predsedništva Bakir Izetbegović.

Izetbegović je objasnio da zbog negativnog stava Republike Srpske o tom pitanju, koje prihvata i srpski član Predsedništva Mladen Ivanić, on i Dragan Čović ne žele da se to rešava preglasavanjem, prenela je RTRS.

On je istakao da bi dva člana Predsedništva mogla da preglasaju člana iz Republike Srpske, ali bi tada Ivanić imao priliku da to pitanje rešava putem Skupštine RS, što bi verovatno i uradio.

Izetbegović kaže da to nije put, ali se nada da blokada, koju će BiH očigledno imati, neće potrajati duže od lokalnih izbora.

Predsednik Predsedništva BiH smatra da je iracionalan i štetan stav vlasti Republike Srpske da predložena adaptacija ŠP nije prihvatljiva.

Ali, odluka je takva kakava je. Radićemo dalje na tome, gledaćemo da do naroda dođu prave informacije u vezi sa ŠP i alternative nema, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, ukoliko RS ne promeni odluku, BiH se neće naći na dnevnom redu EU tokom narednih sedmica.

Mislim da bi Vlada Republike Srpske konačno trebalo da promeni odnos prema ovoj zemlji, rekao je Izetbegović.