Suđenje advokatu Dušanu Tomiću - koga je tužila sarajevska pevačica Hanka Paldum zbog javno iznetih tvrdnji da je snažnim udarcem između nogu, u mošnjice, zadala strahovite bolove Goranu Golubu, tadašnjem sužnju logora "Silos", dok je sa ostalim logorašima početkom 1993. godine spremao prostor za nastup pevača pripadnicima Armije BiH - biće nastavljeno 26. avgusta, saznaju "Novosti" u sudu u Sarajevu.

Hanka Paldum traži odštetu od 15.000 konvertibilnih maraka od poznatog advokata, a na prethodnom ročištu je rekla da će "sav novac od dobijene naknade dati Golubu".

- Samo sam poverovao u navode mog klijenta koji je sve to ispričao policiji MUP RS 2003. i policajcima SIPA 2007. godine, a potom i 2013. godine u Tužilaštvu BiH, pred međunarodnim tužiocem iz Slovenije. Naslednik tog predmeta, inače Bošnjak, rekao je Golubu da ne spominje Hanku - kaže Tomić.

- Sve žrtve iz logora "Silos" u kom je Goran bio više od četiri godine, apsulutno nevin, veštačene su po nalogu tužioca, dok on jedini nije. Zato sam ja tražio veštaka, koji ga je izveštačio i ustanovio da ovaj čovek, koji sada živi u Bratuncu, govori istinu i da je on od tog događaja zadobio traume nepopravljivog karaktera.

Tomić kaže da je Goran Golub, na prethodnom ročištu, pred Prvim opštinskim sudom u Sarajevu, jasno i glasno, suočavajući se sa Paldumovom, ponovio navode koje je tri puta dao državnim organima. Na sudu je, po Tomićevim rečima, ustanovljeno da je, odmah po povratku sa Igmana, Golub o mukama koje je imao svedočio Halidu Čoviću, upravniku logora "Silos", koji mu je rekao "da više neće ići tamo, ali da o tome ćuti pošto je pevačica u odličnim odnosima sa Alijom Izetbegovićem".

- Čović nikada nije to demantovao, pa čak ni u sudnici kada je Goran Golub iznosio te navode - kaže Tomić. - Pevačica tvrdi da nije bila u čizmama i uniformi, a imam svedoka potpukovnika Armije BiH, iz Konjica, Edhema Žilića, upravnika logora "Musala", kod koga je, kako mi je potvrdio, zadužila i vojnu uniformu i vojne čizme.