Sedam saveta Branislava Popovića: Receptima za dugovečnost priznanje stiglo i sa Oksforda

Savo Gregović

21. 02. 2016. u 07:30

Osamdesetogodišnji travar posebnog senzibiliteta i iskustva, učitelj po zanimanju, odrastao je u Bosni. Iskustvo pretočio u knjigu "Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti"

Седам савета Бранислава Поповића: Рецептима за дуговечност признање стигло и са Оксфорда

Travar Branislav Popović

POLA veka je učio marljivo i istrajno od prirode. I na cvetnim livadama, planinama, u kanjonima reka i uz morsku obalu, naučio kako lekovito bilje i pčelinji proizvodi omogućavaju dobro zdravlje i - dugovečnost. Naučeno je potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oksforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gde ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav lekovitog bilja). A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu "Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti", koja je nedavno promovisana.

Branislav Popović, osamdesetogodišnji travar posebnog senzibiliteta i iskustva, učitelj po zanimanju, odrastao je u Bosni, u Tuzli, ali ga je ratni vihor na prostorima bivše SFRJ doveo u Bijelu kod Herceg Novog. Tu je nastavio ono što radi već pedeset godina: potragu za travama i spravljanje efikasnih lekova biljnog porekla. U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena lekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i leči od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati "srećko" (za ostavljanje duvana), "jasmin" (za otklanjanje problema s disajnim putevima), "dijana" (za lečenje ženskih problema)... Penzionisani učitelj i dalje u prirodnim riznicama Crne Gore, Srbije i BiH traga za najboljim biljnim vrstama, koje sakuplja i od njih pravi meleme. Za telo, ali i za dušu.

- Fitoterapija (naučno bavljenje lekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je reč o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gde se, pored fitoterapije, primenjuju akupunktura i meditativne nauke - zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući lekara specijalistu Zorana Nikolića.

PRIMORSKE BILJKE BORAVEĆI više od dve decenije u Bijeloj, Popović se upoznao s čudesnim lekovitim biljkama kao što su žalfija, vrijesak, nar, mirta, origano, ruzmarin... Pčelinji med sa ovih prostora sadrži dosta pelina, koji je jedna od najlekovitijih biljaka koje postoje. - Svaki kraj ima svoje čari, svoje jedinstvene biljke. Koliko sam mogao, sve to sam objedinio, pa je knjiga poučna za svakoga, bilo gde da živi.

Popović, u razgovoru za "Novosti", kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i "prirodnih lekara", što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

SEDAM SAVETA

UMESTO pojedinačnih recepata, za čitaoce "Novosti" Popović je dao sedam opštih saveta za zdravlje:

* Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje;
* Bar šest-sedam puta mesečno pročišćavajte jetru, jer je ona "čistač organizma";
* Pre doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka;
* Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine sveže voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med...;
* Mislite pozitivno, smejte se, jer je smeh lek;
* Izbegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, beli šećer i beli hleb;
* Budite umereni u svemu;
* Što više boravite u prirodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Akril

21.02.2016. 12:35

Verujem da takve savete treba uvažiti kao način življenja na duži rok. Antibiotik ostaje antibiotik ( po meni) ali ne čujete od lekara u DZ korisne stvari široke primene, onako da zaokružite sliku o tome kako treba zdravo živeti.

vh

21.02.2016. 13:22

Mislim da je Pelagic napisao dobru knjigu o lekovitom bilju sa dosta crteza i recepata za kuvanje.Ovo je sigurno moderna/unapredjena verzija a dobro je sto se bazira na nauci i tradiciji. Ne bi bilo lose dodati i deo koji se odnosi na tropsko/subtropsko voce/povrce jer je ono sada dostupno a ima veliku vrednost.