Hrvatska država uči decu da mrze Srbe

Ivana Mićević

07. 02. 2016. u 22:00

Šokantne poruke zagrebačkog školskog priručnika “Domovinski rat”, koji širi antisrpsku histeriju. Srbi označeni kao “pobunjeni Srbi”, “srpski teroristi”, “agresori”, “ekstremisti”, a Hrvati kao nacija-žrtva

Хрватска држава учи децу да мрзе Србе

Sporni hrvatski priručnik ni jednom rečju ne pominje stradanje Srba

S POLJA zvanične politike, medijske i pseudonaučne propagande, veličanje Domovinskog rata i oslobađanja od “srpskih agresora”, zaštite od navodne ideje “velike Srbije”, spušteno je u školske klupe - među đake osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i hrvatske đake u Bosni i Hercegovini. “Školska knjiga” iz Zagreba objavila je priručnik-čitanku za nastavnike istorije “Domovinski rat”, autora Nikice Barića, Darka Dovranića, Tamare Janković, Ante Nazora, Domagoja Novosela i Emila Petrocija.

U KONTEKSTU oživljavanja antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj, zabranjivanja ćirilice, u godini kada su obeležene dve decenije od završetka rata, objavljen je i ovaj priručnik. Niz događaja koji remete ionako preosetljive odnose dva naroda i njihovih političkih predstavnika nastavili su se “trgovinskim ratom”, postavljanjem raketa sa dometom do Niša i Negotina, a proteklih dana bili smo svedoci i nazivanja srpskog sveštenika “četničkim vikarom koji bi mogao da izađe i izvede krvavi pir na Markovom trgu”, kao i “vaganja” da li postoje uslovi za posetu predsednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj.

Stvar, prema mišljenju istoričara, postaje još opasnija kada se antisrpskom politikom “zadoje” deca u osnovnoj školi, jer se tako i u narednim decenijama i generacijama onemogućava prihvatanje realnih istorijskih događaja.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova, saznaju “Novosti”, zatražilo je mišljenje domaćih stručnjaka o ovoj publikaciji. Za pomoć su se obratili Ministarstvu prosvete, gde smo uspeli da dobijemo i kopiju Mišljenja o knjizi “Domovinski rat”. U radnoj grupi koja je analizirala ovo delo bili su prof. dr Milan Brdar iz Instituta društvenih nauka, dr Mile Bjelajac iz Instituta za noviju istoriju Srbije, prof. dr Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Čedomir Antić i dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Aleksandar Marinković iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

BLAĆENJE Autori snažno etiketiraju i blate JNA, kao “zaštitnika i saveznika pobunjenih Srba u Hrvatskoj”, bez ijedne reči da je u tom trenutku ona bila na teritoriji koju je po važećem Ustavu morala da čuva - primećuje prof. Jevtović. A istovremeno operacijama “Bljesak” i “Oluja” posvećuju tek nekoliko redaka, označavajući ih “vojnim pobedama hrvatskih snaga”.

JEDAN OD njihovih zaključaka je kako je cilj ovog izdanja da se učenicima na najdirektniji način pruže znanja o kojima neće razmišljati, već će ih usvojiti kao opšteprihvaćene činjenice u koje se ne sumnja.

- Sasvim je jasno da je pravi cilj štampanja ovakvog priručnika stvaranje korpusa informacija koje će kod niza budućih generacija građana Hrvatske stvarati društveno poželjnu sliku o uzrocima i toku raspada jugoslovenske države i ratu na prostoru Hrvatske. Ideološki pristup i uskogruda šovinistička predrasuda najveći su nedostaci ovog priručnika - navedeno je u ovom mišljenju.

Jedan od autora, istoričar dr Čedomir Antić, navodi da je ovaj priručnik napisan bez poštovanja ikakve istoriografske metodologije. Primećuje kako autori nameću zaključak da je Domovinski rat najvažniji rat u hrvatskoj istoriji.

- To govori da je na delu stvaranje nacije i da je nauka u ovom slučaju pomoćnica uske nacionalne politike - smatra Antić. - Opet se provlači naučno potpuno neutemeljena ideja “velike Srbije”, gde je Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka, koja želi da uništi siguran međunarodni poredak. Podmeće se teza da je Srbija htela da stvori velikosrpsku, etnički čistu državu.

DOMOVINSKI RAT OBAVEZAN ZA OSNOVCE

U Hrvatskoj se sve više insistira na temi Domovinskog rata u nastavi.

- Čim dođe nova vlast, odmah se menjaju i udžbenici i tako već godinama. Mi smo na to u prosveti navikli - kaže dugogodišnji profesor istorije Mirko Horvat iz Zagreba, nakon najava da će sadašnja, desna vlast u Hrvatskoj uskoro da “piše” nove udžbenike.

Kontroverzni ministar kulture Hasanbegović dao je da se nasluti da će se insistirati na uvođenju obaveznog učenja o Domovinskom ratu za osnovce, dok će u srednjoj školi to biti fakultativno.

Kako sada stoje stvari, čak 30 časova više učiće se o događajima iz devedesetih, ali niko u ovom času ne zna ko će i kako da piše program i udžbenike. (J. K.)

Antićev kolega u radnoj grupi, prof. dr Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, primećuje da je svih pet celina ove knjige u funkciji generalne hipoteze o “velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”, podržane snagama tadašnje JNA i, sa druge strane, “pravednom Domovinskom ratu” i borbom za međunarodnim priznanjem novonastale države. Profesor, u razgovoru za “Novosti”, kaže i da ovakva jednodimenzionalna interpretacija prošlosti, selektivni odabir događaja, izjava, dokumenata i fotografija sugerišu sliku o odgovornosti i krivici, tako da priručnik predstavlja snažnu propagandno utemeljenu multimedijalnu optužnicu kojom se Srbija proglašava istorijski odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za sopstveni odlazak iz Hrvatske.

ZAJEDNIČKI stav autora koji su na molbu našeg ministarstva analizirali ovo štivo iz koga nastavnici treba da uče generacije đaka jeste da ovom priručniku upravo nije mesto u školi. - Rukopis objavljen na dvadesetu godišnjicu završetka rata poseduje snažan indoktrinacijski smisao i nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda - navedeno je u njihovom mišljenju. - Ni u jednom trenutku nema pokušaja da se definiše zajednička ili jedinstvena istorija koja pokazuje jasan linearni sled događaja, već se perspektiva razvija kroz unapred segmentiranu nacionalističku prizmu. Naglašavaju i da nedavni ratovi, na sreću, nisu deo udžbeničke propagande u Srbiji, ali i da su ove teme tek simbolično obrađene u našim udžbenicima.

ANALIZIRAJUĆI ovaj priručnik, prof. Jevtović primećuje da se kod navođenja srpskih predstavnika obavezno ističe kako su haški optuženici ili osuđenici za ratne zločine, dok se u biografskim podacima hrvatskih predstavnika to izostavlja.

- U šumi cifara o poginulim, ranjenim i nestalim stidljivo se provlači podatak o “velikom broju” stanovništva srpske narodnosti koji je “otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA” - uočava Jevtović. - Kada se govori o prognanicima i izbeglicama, prećutkuju se stradanja i štete srpskog civilnog stanovništva. Prema autorima, stradanjima su bili izloženi sakralni objekti, “uglavnom Katoličke crkve”, dok o popaljenim i porušenim pravoslavnim crkvama nema ni reči.

Domovinski rat ima svoje korene i kontekst, koje autori zagrebačkog priručnika pronalaze, s jedne strane, u “želji srpskih nacionalista za dominacijom nad ostalim jugoslovenskim republikama povezanoj sa usponom Slobodana Miloševića”. Osamostaljivanje Hrvatske smestili su u kontekst rušenja Berlinskog zida i procese demokratizacije u nizu komunističkih država jugoistočne Evrope. Srbi su u poglavljima ovog nastavničkog štiva označeni kao “pobunjeni Srbi”, “srpski teroristi”, “agresori”, “srpski ekstremisti” i slično, dok se sa druge strane nalaze “hrvatski branitelji”, “domoljubi”... Krivica se, primećuje prof. Jevtović, usađuje samo srpskoj strani, a na hrvatskoj razvija se koncept nacije-žrtve.


MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE O SPORNIM PUBLIKACIJAMA U HRVATSKOJ

NA DELU REVIZIJA ISTORIJE I PORICANJE KRVAVIH ZLOČINA

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije odgovorili su “Novostima” da ovakva publikacija i to što je dobila odobrenje zvaničnih organa Hrvatske zahteva reakciju nadležnih resora Vlade Srbije.

Oni podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta i Školska knjiga iz Zagreba odobrili izdavanje ne jednog, nego tri priručnika za istoriju, veličajući ulogu ustaškog pokreta u Hrvatskoj i poričući zločine nad Srbima

- To zahteva široku akciju resora Vlade RS kako bi se sprečila revizija istorije i poricanje zločina koji je učinjen nad srpskim življem u Republici Hrvatskoj - navode u MSP. - Pokušaj prebacivanja “krivice” na Srbe od strane hrvatske dijaspore u Nemačkoj koja upadljivo sledi “smernice državne politike na poricanju zločina NDH” možda najbolje odslikava izdanje nemačkog rečnika izdavačke kuće “Duden” gde uz pojam “ustaša” stoji objašnjenje da je to “hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma”.

Napominju i da oni nisu jedino ministarstvo u okviru Vlade Srbije koje se bavi kompleksnim pitanjem poricanja zločina od strane Republike Hrvatske.

Prema evidenciji MSP, od 2013. do 2015. godine u Hrvatskoj su zabeležena 53 incidenta koji imaju nacionalnu konotaciju i upereni su protiv Srba - od govora mržnje i zastrašivanja pa sve do otvorenog linča nad Srbima koji su se opredelili da tamo žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (111)

evropo

07.02.2016. 22:05

Evropa je "iznenadjena" "demokratskom" Hrvatskom. Znali su oni to i pre nego sto su "postovanjem pravde" oslobodili njihove generale.

istina

07.02.2016. 23:20

@evropo - A sta pisu nasi udzbenici...sta nasa deca uce i znaju o hrvatima, pise li o Jasenovcu i preko 700000ubijenih dusa, pise li o jamama u hrvatskoj gde je ubijeno i baceno hiljade Srba, o vise od 300000proteranih Srba iz hrvatske 90,ih g.mi smo za njih uvek cetnici, tako o Srbima pisu hrvati, nasa sva glasila ne kazu ustase ubijale Srbe vec hrvatska vojska...??!! Kolko su Srbi plitki i prosti vise nikog ne cudi sto svaka suga sa nama pod brise ! Sami smo sebi najveci neprijatelji.

Kiza

07.02.2016. 22:08

Hrvatska nacionalna ideja je uglavnom zasnovana na energiji koja proizilazi iz mrznje prema Srbima. Ona im je potrebna posto ih jedino ona odrzava kao odvojenim od srpskog etnickog tkiva. Ako bi slucajno nestala ta mrznja, Hrvati kao nacija bi brzo prestali da postoje i utopili bi se unutar Srba. Zato im je od egzistencijalnog znacaja da podsticu mrznju i traze sve moguce razlike u odnosu na Srbe. Nauka poznaje termin konvertitski kompleks, to je srz cele price.

Alle Serben müssen sterben!

07.02.2016. 22:10

"ni jednom rečju ne pominje stradanje Srba"? Па Хрвати овај збег са слике у читанци називају, уз гласан смех, ТРАКТОРИЈАДА! Њихов циљ је садржан у слогану из 1914 ("Сви Срби морају да нестану")! Да им задовољство буде веће, иду и у детаље: "Србе о врбе"!

Mississauga

07.02.2016. 22:10

Ja stvarno ne znam zasto objavljujete bilo kakve vesti iz Hrvatske. Sta nas zanima , sta te budale rade !

dada

07.02.2016. 22:11

Ma, sta kazete ? Kad sam ja takav komentar ,ne tako davno napisala, niste ga htjeli objaviti, Vjerovatno necete ni ovaj......

Anarhista

07.02.2016. 22:12

U cemu je problem? Srpska drzava ce biti u ilovaci dok god se srpski osnovci ne budu ucili da mrze englesku satansku tvorevinu. Sila stvara pravdu.

Јабре

07.02.2016. 22:12

Само Српски политичари још лажу народ о суживоту, братству, сарадњи ...

perapk

07.02.2016. 22:13

Šta se čudite? Pa to su nam NEPRIJATELJI i KRVNICI. Tako će biti u buduće. Nekad će verovatno i to prestati ali ne možemo ni sanjati kad će to biti. Za sad su nam NEPRIJATELJI!!!

Paćenici

07.02.2016. 22:13

Jadnici počinju da pišu svoju istoriju tek u 21. veku !! Žalite ih ljudi,za drugo i nisu

Dragan

07.02.2016. 22:16

A šta naše školstvo radi, koju mi istoriju učimo? Hoćemo li se ikad dozvati pameti?!

Vožd

07.02.2016. 22:17

Zbog toga će nas i dobiti u sledećem ratu. Mi to ne radimo, ali oni znaju kako će. Počnimo braćo da učimo male Srbe o Velikom ratu, Jasenovcu, Oluji....

Nikola

07.02.2016. 22:23

I to nas čudi pa mi nikad nismo ni bili prijatelji a kamoli braća.To samo Srbi zaboravljaju i pružaju ruku pomirenja e ja je ne pružam i učim decu ko nam je prijatelj a ko neprijatelj.

Stanoje Kilibarda

07.02.2016. 22:26

ma kako je moguće da neko objavi ovakav naslov i članak? Pa na koji način se postaje novinar?

Sloba

07.02.2016. 22:27

Teško se tu šta može uraditi. Ostaje samo da se i u našim udžbenicima istorije za naše učenike iznese istina (pogotovo ona koja odgovara nama), da ne bi i naša deca usvojila njihovu "istinu".

bg

07.02.2016. 22:27

,samo da podsetim da su oni jos 1896 ,1902 palili; srpske radnje po zg i zabranjivali sve srpsko ,91 je nastavak 71 a 71 nastavak 41 ,nije njima lako ,bolesnici kojima nema leka ,fuj.

ExIzbeglica

08.02.2016. 01:29

@bg - Nije problem što su oni to radili nego što to Srbi ne mogu da shvate sve to vreme.

Radovan

07.02.2016. 22:28

Stvar je jednostavna. Hrvati su iz ljubomore poceli da mrze Srbe tako da je ta mrznja 1941. prerasla u ludilo. A onda su Srbi poceli da im se rugaju i preziru ih zbog te mrznje i ludila, a ovi ih opet, zbog tog ismejavanja i prezira jos vise mrze. I kako stvari trenutno stoje,,, Hrvati jos nisu uspeli da izidju iz tog ludila.

Лаки

07.02.2016. 22:28

Вероватно једина нација на свету чији се идентитет заснива на мржњи према другој нацији. Узмите им Србе и не би знали шта ће да раде.

RSK

07.02.2016. 22:30

pravda na kraju uvek pobedi. ne treba dobar kraj po njih da ocekuju a jos nije nista zavrseno.

Martina Ristic

07.02.2016. 22:30

Nikada nas nisu voleli,nikada. A danas njihovih pevaca koliko hoces,svi oni dolaze u Bgd da pevaju i postanu poznati. Nikog ne mrzim,ali bilo bi lepo da se svako dokazuje u svojoj zemlji.

poruka iz EU

07.02.2016. 22:31

Kad si jednom upao u EU opnda možeš šta hoćeš. Ako si Turska, možeš šta hoćeš i kad nisi u EU.

Pimpek Dudekov

07.02.2016. 22:31

Срби, за кај се секирате! Буде Ацо то поправил, велик је он борец и буде све дал за "добросуседске односе"! За почетек, надамо се донацији за тисканје читанке.

Slo An

07.02.2016. 22:35

Hrvatska drzava radi , srbija Spavaa kada se Probudi Todoric ce biti predsednik Srbije,posle Tita.... ko.....Todoric.ko nam je kriv!?

servijaner

08.02.2016. 13:21

@Slo An - Ja sam serv=sluga, ja sam servijaner="sluga" pokorni. Uživam da budem nekome dobar kmet, odan rob i jeftini nadničar. To me ispunjava radošću i sećanjem servijanske tradicije mojih prezrenih, zaboravljenih i odbačenih predaka koji me naučiše po genetici izopačenog mentaliteta da stalno slavim cara Dušana i njegovo Zakonopravilo u kojima postoje sebri i meropsi, vlasi i otroci po milosti božjoj da služe carevima, kraljevima, despotima, sevastokratorima, strategosima i logotedima="u" se,na se i podase

Краљевић Марко

07.02.2016. 22:36

вучић нас оће у исти кош са овима и осталим фашистима еурупе,оће да нас задужи са ммф-ом,оће нас у нато пакт од којег и дан данас осећамо јаке последице,е па нећемо "господине" вучићу и то ћеш осетити врло брзо,јер Србину је доста више неправде !

Милош

07.02.2016. 22:36

Ми ћемо нашу децу учити истином. А требала би да држава изда једну такву књигу.

longin

08.02.2016. 10:12

@Милош - Kojom istinom? Ko našu djecu uči o stradanju Srba na teritoriji današnje Hrvatske i BiH. Posebno, koliko naše djece zna o Jasenovcu ili o bilo kojim jamama na prostoru Like, Korduna i Banije o hercegovačkim jamama. Gdje to i u kojim školskim udžbenicima piše. Srbi o tome ne pišu-zašto? Koga se boje da iznose istinu?-uvijek neka politička misao o tome i tu smo i neće niko o tome govoriti, ako neće Srbi. Kao Srbi su tolerantan narod, oprašta. Vreme prolazi, a Srbi stalno doživljavaju stradanja.

dule

07.02.2016. 22:38

Mene Hrvati i ne čude, s njihove strane ništa novo. Mene čude svi oni što pišu naše udžbenika i zarad , ne znam čega, prećutkuju sve ono što su Hrvati činili nama stotinama godina unazad. Ovi naši kao da još žive u Jugoslaviji i čuvaju bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog. Hrvati su svoju decu i u bivšoj zajedničkoj državi učili da su im Srbi najveći neprijatelji.

goca

07.02.2016. 22:41

Kao cerka sada pokojnog oficira ,bivse SFRJ,ziveci silom prilika u Hrvatskim gradovima,pocev od 1960,osecala se velika mrznja prema Srbima,samo je bila maksimalno zataskavana!Jos tada su pretili recima Srbe na Vrbe ,srpski cigani i srpski pasulj,gde je sve to kulminiralo, za vreme MAS POK-a,1969/1970,kada su otvoreno pretili klanjem srpske dece i zena ,i bacanjem na bajonet!Najveca greska Srba u istoriji,je stvaranje vestacke tvorevine ,Kraljevine SHS i stvaranje SFRJ! Srbija je trebala bitisama

Sale Ortodox

07.02.2016. 22:43

Ko je... ust... doći će njima uskoro kraj psi koji laju negrizu nego se boje a i trebaju da se boje doći će sve na naplatu uskoro

Деки

07.02.2016. 22:44

Шта је овде вест..?Само су све оне приче "тијеком одгоја у обитељи",одштампали и убацили у уџбенике.Учинили их јавним и обавезним,уколико се неко дрзне да не трује децу и барем покуша да их гаји као нормалне.Да ли има неког ко мисли да тзв. католичка црква,нема ништа са овим?Са таквима да се молимо Богу?Никад! (Погледајте филм "Spotlight") Схватите,није ни њима лако,велики су им "завет" оставили "славни" преци и савременици!То је страшан грех,који не да мира,разједа и мучи,стално се баве нама :)

Djuro

07.02.2016. 22:47

Daj nemojte mi vise o njima pisati, povraca mi se od njih svaki put, a sigurno nisam jedini.

lost viking

07.02.2016. 22:53

Mozemo mi, Srbi, da osuđujemo ponasanje Hrvata u nedogled, al mislim da bi bilo bolje da ponesto naucimo od njih. Na primer kako voli drzava, kako se vole vojnici i oficiri, kako u Hrvatskoj je ponos biti Hrvat! A samo se setite kako smo prodali nase oficire, kako kad kazes da si Srbin i istaknes neki simbol Srpstva, odmah te proglase za nacionalistu. A da ne kazem sto 80% Srba koristi latinicu!

ExIzbeglica

08.02.2016. 01:34

@lost viking - Eh... nacionalizam nije loš, ni to se ovde ne zna. U Srbiji se to konstantno izjednačava sa šovinizmom dok se u Hrvatskoj baš to, malo je reći, odobrava.

Јанус

08.02.2016. 08:22

@lost viking - Чек, зар не користите и Ви ту латиницу!?!Ајде, уозбиљимо се и будимо доследни .....

mikateki

07.02.2016. 22:53

Pa evo jedne ideje ! Dajte vi Vašim stručnjacima da iznesu ponovo svoje mišljene ,kako bi taj udžbenik povijesti trebao izgledati i što bi u njemu pisalo da je opstala tzv "RSK". O čemu i po čemu bi ti učenici učili u klupama osnovne škole .Naravno da bi to mišljenje i udžbenik bio fiktivan , kao i tzv "RSK" . Rado će mo prihvatit svaki dobronamjeran savijet .

БЛЕСИНГЕР(шипац)

07.02.2016. 22:56

Идиотизми хрваћана усташтвом заражени и страхом од сопственог ПОРЕКЛА ... Све што је ВРЕДНО је СРПСКО ...од спорта до уметности и науке ... СРБИ су понос и дика ...

Аца

07.02.2016. 23:01

паметно са њихове стране. Прошло је 25год. како марљиво раде на производњи своје државе, народа и језика - успешно! Ми се само изненађујемо (и волимо све што је усташко). Јадни ли смо

zaliv.co

07.02.2016. 23:05

Meni ta EU zaista ne treba, eto im "lepe" Hrvatske a nas nek ostave na miru da gradimo samostalno i nezavisno svoju buducnost. Ne zelim nit Hrvatsko more nit njihovu robu, ne zelim ni da cujem rec Hrvatska a moja deca ce ih zaobilaziti u sirokom luku! Molim da nam omogucite da se na referendumu izjasnimo o ulasku u EU, ako moja deca treba da rastu u nekakvoj EU gde se ceni laz i prevara ja cu lepo da sve prodam spakujem se sa mojom porodicom i odem daleko a vi zivite u lazima !

Ja BL

07.02.2016. 23:09

Hrvati su se izvukli za 1. sv. rat, za 2. sv. rat I sad 95. Mogli bi da razmisle koliko ce jos srece imati I prestanu sa mrznjom l licemjerjem jer stvari uvijek na kraju dodju na svoje, a za njih onda nema nade da opstanu ni kao narod a kamoli da imaju drzavu. Treba da budu zahvalni za ovo sto imaju jer nista od toga nisu zasluzili.

Ja

07.02.2016. 23:29

@Ja BL - Medjutim kada 'stvari dodju na svoje', mi Srbi ih izvucemo iz tih stvari na nasu stetu, kao sto bi na kraju 1. i 2. svjetskog rata. Sada ih treba pustiti niz vodu (u tom pravcu vec napreduju) i vise ih ne spasavati.

Bonaparta3

07.02.2016. 23:09

Jad i beda od nacije skole i kulture. Zalim ih, nemaju cime da se pohvale u istoriji vazda su bili na pogresnoj genocidno-fasistickoj strani pa hoce preko Srba da operu savest. Jasenovac nemogu nikakve lazi da operu. Pre ili kasnije istina izadje na videlo. NDH ce uvek nositi kao svoj usud i pecat svoje sudbine pa makar i na nebesima ispisivali izmisljotine. Uostalom to su dokazali hiljadu puta. Srbija je za njih pojam koji oni nikada nece dostici.

Шумадинац

07.02.2016. 23:14

Да смо у обрнутим улогама, наше фирме неби могле ни да присмрде у Хрватској!Овако можемо и даље ''слободно да ширимо'' економију и на њихово тржиште, док су њима наша врата, прозори, кров и темељи широм отворени... Нема шта није њихово... Благо нама.

Rz Brzotrz

07.02.2016. 23:31

Nista novo,Hrvati su i u vreme zajednicke drzave,u vremenu bratstva i jedinstva jednako mrzili Srbe kao i u vreme fasisticke tvorevine NDH.Velika vecina njih.Mrznja nikada nije nestala,naprotiv,jacala je i bujala da bi danas,pod okriljem EU,dozivela kulminaciju…Ne moraju oni po skolama uciti decu mrznji,to su vec u domu nauceni i time zadojeni…na nasu zalost…

Zoran1

07.02.2016. 23:43

Koga to iznenadjuje? Hrvatska drzava crkva i familija su uvek ucili decu da mrze Srbe, Jevreje i rome. Jasenovac i Gradiska su vec davno pokazali pravo lice Hrvata ali komunisticki / globalisticki zatupljeni Srbi nikako da shvate.

Ribolovac

08.02.2016. 00:02

Sta je uradila nasa drzava putem medija i skolstva da prezentira nase stradanje kroz istoriju...Nista...mi smo dragi sugradjani zrtveni narod.

Tonci

08.02.2016. 02:03

Nije tocno da svi Hrvati mrze Srbe. Ali moram priznati da je jedan dio opsjednut i opterecen Srbima. To je zalosno, i za svaku je osudu. Ja kao Hrvat se ne slazem s takvim stanjem i osudjujem takvo ponasanje. Mi smo, Srbi i Hrvati nazalost imali burnu i tragicnu povijest. Moramo oprostiti jedni drugima s pogledom u buducnost. Mi smo skoro isti narod, nazalost podjeljeni smo radi pravoslavlja i katolicizma.

milutin

08.02.2016. 04:17

''Сачувај нас Боже куге, глади и хрвата'' пише на катедрали у Магдарбургу .

Nenad

08.02.2016. 04:28

Onaj ko svoju decu uci da nekoga mrze, taj je neprijatelj svoje dece. Zato, zasto se cuditi sto nas oni mrze, kada istovremeno mrze svoju decu. Ta vrsta ( necu reci ljudi, jer bi to ljude vredjalo) do podne mrzi samoga sebe a posle podne ceo svet. Neka im bog oprosti.

Pomozi Bože

08.02.2016. 06:23

Gospodine presednice! !!Nipošto ne smete ici u posetu u Hrvatsku.Mi smo tamo nepoželjan narod

Znači

08.02.2016. 12:59

@Pomozi Bože - i dalje ne razlikujete č i ć. Gramatika srpskog jezika vam ne ide, pa ne ide. A rvacku gramatiku nemate. Nije vam lako.

lale

08.02.2016. 06:46

Они ме нису иѕненадили. Мене више боли чињеница, да ми из времена прошлог ништа нисмо научили. А ми, где смо ми са нашом историјом. Зашто код нас нису обавезно градиво Балкански ратови? А страдање наших предака у Првом светском рату. Знали ико колико је жртава Србија имала у Првом светском рату? Колико је цивилних жртава било у том рату, ода нама нам драгим европејаца.600 000 цивила Како рече покојни Пареијарх Павле, " Морамо да опростимо, али не смемо да заборавимо ". Где је наша држава Србија?

Dinarska divizija

08.02.2016. 07:25

U Srbiji kažeš da se u Srebrenici nije desio genocid i završio si karijeru.Odmah si na nišanu i vladinih i nevladinih organizacija, pripadnik si retrogradnih snaga koje vuku Srbiju u 19. vek, šovinista koji se protivi našoj svetloj budućnosti i pomirenju u regionu itd.A da ne pričamo o tome, kako će ovo sa hrvatske strane proći neopaženo, jer mi svima pružamo ruku pomirenja i izvinjenja!

Ненад

08.02.2016. 07:26

Ја не знам што се ложе на те приче када ће за 20 год нестати као нација,све их је мање и мање!

kikiriki

08.02.2016. 07:39

A da li ste se vi,koji ovde ostavljate komentare ikada zapitali,da li je i Srbija za nesto kriva?Da li mislite da su Draza i Nedic bili heroji?Samo u Srbiji i Hrvatskoj se zlocinci proglasavaju herojima.I to govori da su ta dva naroda ista.Tolika mrznja a toliko slicosti!!!

Zdravlje za sve

08.02.2016. 08:02

Problem je što Hrvati nemaju baš nešto iz istorije da se podiče. Šta im je onda opcija, da kažu da su za jedan vek ubijanjem, prekrštavanjem i proterivanjem smanji broj Srba sa 30% na manje od 5% na teritoriji za koju misle da je njihova?To od njih ne možemo očekivati. Od naroda u nestajanju oni su za dvesto godina napravili sebi državu samo na konfliktu sa Srbima.Mi treba koliko možemo da se manimo njih i da gledamo svoja posla i da našu decu učimo da su svi ljudi jednaki, pa i Hrvati.

KRAJISNIK

08.02.2016. 09:30

Nema potrebe se ovome sad cuditi za ovo je jedini i iskljucivi krivac Milosevic odnosno Srbija. Da je Srbija 1995 poslala vojsku nama u Krajinu danas bi Krajiska deca ucila svoju istoriju u Krajiskim Srpskim skolama od Vukovara pa do Benkovca. Ali Srbiji je bilo bitno kako da Hrvatima pomogne da stvore drzavu i kako da na nesreci Srba iz Krajine dobije RS u Dejtonu, i po mogucnosti da sacuva Kosovo opet na ustrb Srba iz Krajine. Gospodo iz Srbije niste nam hteli pomoci 1995 pomogli ste Hrvatima

Jura

08.02.2016. 11:14

@KRAJISNIK - I sad se netko čudi zašt se u Hrvatskoj slavu Oluja? Eto zbo gospode tipa Krajišnik. Da je Srbija poslala vojsku jedino što bi bilo drugačije je broj poginulih sa tim da bi ono što se desilo Srbiji '99 bilo '95. Mi smo Krajišnike zamjenili Hrecegovcima tak da nam dođe isto, mislim da ste vi u Srbiji prošli gore. Nitko vam nije ošao, samo vam se povečao broj kandidata za milicionere i političare.

Ceniš

08.02.2016. 12:04

@KRAJISNIK - da je i Tesla bio milicioner. I Milanković, B. Radičević, Ruđer Bošković... E, moji Rvati, pa i ti Ercegovci su Srbi, samo katolici. Kao, uostalom i vi.

KRAJISNIK

08.02.2016. 10:43

ja BL@ Pa sto je naj zalosnije upravo su Hrvati dobili ovu sadasnju Hrvatsku zahvaljujuci vama iz RS i Srbiji. Vi ste snjima razno razne dilove radili na stetu Krajine i tamosnji Srba nemoj sad da se pravimo naivni. Zar ti mislis da bi Hrvati mogli zauzeti Dinaru i druge delove Krajine a da im vi iz RS niste svesno u tome pomagali?? Realno vi u RS citavo vreme rata u BiH sa Hrvatima uopste niste ni ratovali sto je naj zalosnije sa njima ste sklapali saveze svake vrste i dan danas ih gotivite.

Ruben

08.02.2016. 10:55

@KRAJISNIK - kad podrepna muha potpisuje sa "krajisnik" to se zove nadrealizam... divota citati ; bolje od André-a Breton-a

ranko75

08.02.2016. 10:51

Ni mi njih ne trebamo stedeti u nasim udzbenicima, ne treba lagati, ali ono sto je istina o njima treba reci.Ovako mi ih ucimo da ih ne mrze umanjujuci njihove zlocine i ne vaspitavamo oprez koji je jako potreban kada su u pitanju hrvati.

Маја М.

08.02.2016. 17:26

@ranko75 - Прво се распитајте ко пише (и ко одобрава) наше уџбенике.

cilj

08.02.2016. 11:02

Ja sam rodjen i odrastao u Zagrebu i nisam sa Hrvatima i ostalima imao nikakvih problema u slucajevima kada nisam radio nekakve greske ili se dao eventualno isprovocirati.

cilj

08.02.2016. 13:16

@cilj - Svojevremeno mi je psihijatar napisao dijagnozu kojoj sam se cudio : logoroican. Ali i za to ima rjesenje .

Ruben

08.02.2016. 15:41

@Pašaluk - U psiholoskom rijecniku simptome koje manifestujes nazivaju: akuzativna inverzija ; prostije receno, kad kriminalac pokusava da prebaci na drugog svoju psihopatologiju ; ono sto ga svakodnevno muci mora da se ispolji kako tako ; a najlakse je kad ga pripises susijedu.

Bugi

08.02.2016. 11:28

Jos u decembru prosle godine evropske zemlje pricaju o pojavi fassizma u Hrvatskoj. Zemlje kao sto su Francuska,Engleska,Norveska,Svedska,Danska i Austrija uveliko zagovaraju ideju da se od Hrvatske napravi sabirni centar za izbeglice koji ce da krene za mesec dana i da na taj nacin nateraju Hrvatsku da razmislja o necem drugom a ne o fasizmu.

mili

08.02.2016. 11:44

Veoma zalosno, mada to nije nikakva novost.Srbija treba da zatvori trziste za hrvatske prozvode.. kao minimalno.

Срки

08.02.2016. 12:04

Ма они су велики комплексаши,то сви знамо,и зашто би нас чудила ова вест

ljbinko

08.02.2016. 12:41

U dečjim logorima u Sisku, Jasenovcu, Jastrebarskom, Staroj Gradiški i Metajni na Pagu stradalo je 23.500 srpske dece čija je imena, prezimena, mesto rođenja i poreklo popisao Dragoje Lukić i sam dete logoraš.Pa,gospodo,izvolite si kupiti karte za koncerte nadolazećih "estradnih umjetnika" iz komšiluka...

Ruben

08.02.2016. 13:09

Pompezni naslov "Hrvatska država uči decu da mrze Srbe" kao da ima nesto novo ; kao da je u lijepom njihovom auspuhu nekada bilo drugacije ; kao da je kriminalna ideologija o tri trecine pala s'Marsa u lijepi njihov auspuh.

Dr@ g@n...

08.02.2016. 16:14

Dali vi znate zbog cega je Vaso Pelagic bio u zatvoru? Evo ja cu vam reci: Hrvati se najvise Bogu moleva a najvise zla prave.Muslimani se najvise Peru a najvise s - - - e.A Srbi se najvise za slobodu bore, a najmanje je uzivaju. Nadam se da vam je sada sve jasno. Svi drugi komentari su bezpotrebni.

Zoran1

08.02.2016. 20:12

Novi zavet kaze "Bog je ljubav" hrvatska dela po Jasenovci Gradiskoj a i drugim mestima su cisti satanski ritual koji kaze da je njihov bog mrznja (djavo). Nije moguce biti Hriscan i podrzavati ili ucestvovati u satanskom ritualu gde se ljudi zrtvuju (kolju).

Festival & Karneval

10.02.2016. 22:07

@Zoran1 - U Jasenovcu se onomad održava Satanistički Ritual Blasfemične NEKROFILIJE (psihološka bolest ljubavi prema mrtvacima) i tamo nema mesta za Srbe posebno ispod onog spomenika izroda srpskog naroda koji je projektovao tzv. Kameni Cvet, a svako lud vidi da je to sa svih strana sveta obično ustaško slovo U. Kad se Jasenovac proglasi za stratiše žrtava Bleiburga i Križnog Puta neće trebati da dižu spomenik - već im je to sagradio ex-Srbin.

E pa

08.02.2016. 21:03

zbilja ne razumem čemu na ovu "strašnu vijest" toliki odijum. Šta je tu novo? Pa oni su, još u vreme SFRJ-a, isto učili decu. Doduše, ne svi a pogotovo ne javno. Rade to još od Ante Starčevića, lečenog na psihijatriji, koji je postao antisrbin posle nego što nije primljen za profesora na beogradskoj Velikoj školi. A glavni inspirator, organizator i moderator cele te "priče" je "crkva u Rvata". Ko ne razume, neka pročita "Bakonju fra Brne". Sve će biti jasno. Zato, hvala im što su iskreni! I...

Srbija

08.02.2016. 21:11

Ja još uvek ne znam gde oni greše. Pobunili se jesu, terorisali su i srbe i hrvate, ovi naši odavde (Vučić, Nikolić, Šešelj) su bili agresori.

Aranžmani

09.02.2016. 19:58

@Malesq - Svi su aranžmani rasprodani za ovu godinu.Nema više mjesta.Prošla godina završila sa 8 milijardi eur.Ove godine se očekuje još više.

Toliko je imala i Srbija

09.02.2016. 22:01

@Malesq - a nema more... Grčka je imala 26 milijardi evra, od Srba skromnih 500 miliona. Nemamo više, a sve bi dali za Grčku.