Podgorica: Vukoviću novo suđenje

M. S.

27. 01. 2016. u 07:04

Подгорица: Вуковићу ново суђење

Zoran Vuković

Ministarstvo pravde Crne Gore traži da Srbija izruči državljanina BiH Zorana Vukovića iz Foče, osuđenog za ratnog zločina počinjenog 1992. godine u opštini Plužine

PODGORICA - Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je od kolega iz Srbije izručenje državljanina BiH Zorana Vukovića, iz Foče, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, ubistva tročlane fočanske porodice Klapuh 6. jula 1992. na Mostu Obrada Cicmila, nadomak Mratinja u opštini Plužine.

Vukovića je policija Srbije uhapsila 25. decembra na graničnom prelazu Kotroman, kada je iz BiH pokušao da uđe u Srbiju, po međunarodnoj poternici, koju je za njim raspisala Crna Gora. Naime, on je sa Jankom Janjićem, Radomirom Kovačom, Zoranom Simovićem i Vidojem Golubićem 1992. kao pripadnik specijalnog odreda "Dragan Nikolić" na teritoriji Crne Gore na svirep način ubio Klapuhove.

Na prvom suđenju za ratni zločin u Crnoj Gori, u odsustvu su na po 20 godina zatvora osuđeni Vuković, Janjić, Kovač i Simović. Do danas traje potraga za Zoranom Simovićem.

Posle odležane dve trećine dvanaestogodišnje kazne, Zoran Vuković je oslobođen iz zatvora u Norveškoj i vratio se u BiH. Ako bude izručen Crnoj Gori, ima pravo na ponovoljeno suđenje i novu odbranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije