BANjALUKA - Mirel Karajić (30) iz Velike Kladuše uhapšen je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je od novembra 2014. do juna prošle godine bio na sirijskom ratištu, gde je ratovao na strani terorističke organizacije Islamska država.

Karajić je od ranije poznat bezbednosnim agencijama u BiH, radi se o vehabiji, a sledeći propise vehabijskog pokreta kojem je pripadao zabranio je svojoj supruzi, inače nastavnici, da radi u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Kladuši.

Njega su, u nastavku akcije "Damask", pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili po naredbi Tužilaštva BiH i to nakon što su ga isporučile turske vlasti.

Karajić je ranije uhapšen u Turskoj i u toj državi bio je u pritvoru, a sada je isporučen u BiH.

Prema saopštenju iz SIPA, terete ga za pripadanje terorističkoj grupi, odnosno za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

- Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA, gde se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu, saopštila je juče Kristina Jozić, portparol SIPA.

Akcija "Damask" do sada je rezultirala hapšenjem više od 40 lica koja povezuju sa terorizmom, a proteklih nekoliko sedmica njeno težište je usmereno upravo na Veliku Kladušu, gde je nedavno uhapšeno nekoliko osumnjičenih za vrbovanje boraca za potrebe Islamske države, čija su obeležja pronađena tokom pretresa, baš kao i oružje.