I Jevrem Brković u CANU

V. K.

21. 12. 2015. u 06:44

Crnogorska akademija nauka i umetnosti dobila tri nova člana

И Јеврем Брковић у ЦАНУ

Književnik ušao i zvanično u društvo crnogorskih akademika

PODGORICA - Crnogorska akademija nauka i umetnosti dobila je nova (vanredna) tri člana koji su strpljivo čekali da im se otvore vrata ove institucije. Radi se o književniku Jevremu Brkoviću, ministru kulture i književniku Pavlu Goranoviću i istoričaru umetnosti Aleksandru Čilikovu.

Za redovne članove izabrani su lingvista Nenad Vuković i vajar Pavle Pejović. Kao stranci pod krovom CANU su antropolog Robert Vejlon, istoričar umetnosti Tonko Maroević, ekonomista Nebojša Nakićenović i istoričar Ilber Ortajli.

Ova “inauguracija” podelila je članove CANU, posebno one koji su se borili protiv osnivanja paralne akademije kakva je bila Dukljanska (DANU) čiji perjanica je upravo bio Brković i njihovo slivanje u ovu uzvišenu državnu instituciju. DANU je “silom zakona” prestala da postoji da bi se dobar deo njenog članstva preselio u CANU.

Vrlo brzo po osnivanju (1999. godine) DANU, na čijem je čelu bio pesnik Jevrem Brković, gurnula je u drugi plan “državnu” CANU, ne samo po naučnoj i izdavačkoj delatnosti već i po prisustvu u medijima. Još tada, kada je došlo do političkog razlaza Đukanovića i Miloševića, pričalo se da njen rad zdušno podržava aktuelni premijer i država, dok je CANU bila prokazana kao “prosrpska institucija”. Svojevremeno se spekulisalo da članovi DANU primaju pozamašne naknade od oko 500 maraka mesečno, dok u državnoj akademiji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Srpski lingvisti ne mogu da oproste Brkoviću ocenu koju je on izneo u svom “naučnom radu” - da je Vuk Karadžić Crnogorcima oteo jezik!


ONIMA KOJI MISLE DA SU SRBI

U pismu Crnogorcima koji misle da su Srbi koje je napisao Brković navodi se da njihova “neistorijska uobrazilja, mitomansko pijanstvo tuđim mitovima, pogotovo onim o Kosovskom boju i porazu, đe nijedan Zećanin, to jest Crnogorac, nije učestvovao, podmetnuto vam je da bi se bolje, po logici svoje epske konstante, nalijepili na mit o srpskom veljedržavlju, čija je jedina kost u grlu vazda bila, i ostala, Crna Gora”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Predrag ilić

21.12.2015. 08:22

Probrano društvo. Ima li još Crnogoraca koji bi makar da se postide ovog ...... sa slike?

Младен

21.12.2015. 08:31

Након завршетка Другог свјетског рата званичан став комунистичке скупштине Црне Горе гласи: црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима. СФРЈ је Црногорце признала као посебну нацију, различиту од Срба и других Словена. Разне су се нације могле створити од Срба,нпр Босанци, Херцеговци, Далматинци,Личани,Посавци,Семберци, Шумадинци,Сремци,....Другови комунисти хвала вам што не створиште још нација од Срба, и наравно република и покрајина.Нека вам је вјечна слава и хвала!

Djordje Djurovic

21.12.2015. 09:33

Jevrem Brkovic, akademik??? Umrijecu od smijeha. Pa on je jedva srednju skolu zavrsio. Katastrofa.

Dekontaminator

21.12.2015. 10:36

Berlinskim kongresom uz veliko zalaganje Rusije po prvi put u istoriji u sastav Crne Gore ulaze teritorije Stare Hercegovine naseljene isključivo srpskim stanovništvom. Dobrovoljno i s radošću, misleći da ulaze u sastav nove srpske države. Da čujem Brkovića kako napada zaluđene montenegrine iz Nikšića zatrovane antisrpskom komunističkom propagandom. A ne, oni su istinski i iskonski Crnogorci, naravno. Saćuvaj nas bože kuge i Crvenih Hrvata.

iz glave

21.12.2015. 11:17

ma pustite ih, sami će sebi doći glave; nije problem što oni rade, nego što mi ništa ne radimo i gubimo vreme i energiju na njihova pametovanja

101% НЕУТРАЛАН

21.12.2015. 11:41

Каква "академија" такви и "академици". Нити мање, нити више од тога.

Miro Markovic

21.12.2015. 13:58

Predlozio ja moju pametnu baba-Miljojku za CANU a ona meni kaze: "Cedo, nemoj da me predlazes, ti znas da sam ti ja nepismena". Ma ne brini se, bako, ja ne predlazem tebe za dopisnu, vec za redovnu clanicu. Za to ti ne treba pismenost. "Aah, ovaj, ako je tako, onda se ja slazem", rece baka i ode da pravi CANU ustipke i kuva sarmu od kiselog kupusa, mmmmm. Zivela moja baka!