Olako shvatanje ekstremizma

M. FILIPOVIĆ / S. MIŠLJENOVIĆ

21. 11. 2015. u 10:01

U RS I FBiH u petak Dan žalosti zbog ubistva vojnika, bezbednjaci istražuju veze Omeragića sa vehabijama. Tek sad se očekuju provere Omeragićevih kontakata sa vehabijama

Олако схватање екстремизма

DVA dana nakon terorističkog napada u Sarajevu, u kojem je vehabija Enes Omeragić (34) ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH Srbina Nedeljka Radića (34) i Bošnjaka Armina Salkića (26) BiH je bila u šoku, žalosti, ali i ujedinjena! Zlo zvano terorizam, spojilo je sva tri naroda u BiH. U Srpskoj i FBiH, zastave su bile na pola koplja.

Bezbednosne i policijske agencije rade na terenu kako bi se utvrdile veze Omeragića sa drugim pripadnicima vehabijskog pokreta u zemlji. U Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nam je rečeno da iako je ubica izvršio samoubistvo, njihov zadatak nije završen. Rasvetljavanje detalja još je u toku.

- Pokušavamo da saznamo sa kime je ubica imao kontakte, bio povezan, da li ga je neko finansirao ili na neki drugi način podstakao na izvršavanje ovog svirepog ubistva - naglasio je Perica Stanić, direktor SIPA, koja sve aktivnosti obavlja pod nadzorom Tužilaštva BiH koje je ovo delo okvalifikovalo kao terorizam.

SIPA je već ispitala Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa zbog mogućnosti da je uticao na Enesa Omeragića da izvrši ovaj teroristički čin. Meco je nakon ispitivanja pušten na slobodu. Naime, Muhamed Meco je 2013. boravio u Siriji, odakle se krajem iste godine, zajedno sa drugim simpatizerima ID, vratio u BiH.

OTAC UBICE: SINU NEĆU OTIĆI NA DŽENAZU! Šahin Omeragić, otac hladnokrvnog ubice Enesa Omeragića, rekao je da mu je više žao ubijenih vojnika nego njegovog sina! - Neću mu otići na dženazu. Enes je živeo u prizemlju četiri godine, nismo bili u svađi, ali nismo posebno ni kontaktirali. Živeo je sam - rekao je Omeragić.

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević kaže, za "Novosti", da bezbednjaci moraju odmah da provere Omeragićeve kontakte sa vehabijama u sarajevskim naseljima Hadžićima i Vogošći, te njihove veze u Sandžaku i Francuskoj.

- Zapanjujuće je ponašanje federalne policije koja je odmah nakon napada pokušala ovaj teroristički čin da okvalifikuje kao krivično delo dvostrukog ubistva! Oni nisu dozvolili agentima SIPA da na licu mesta preuzmu istragu, sve dok nije odlučeno ko će da vodi slučaj, što je krah bezbednosnog sistema - upozorio je Galijašević.

Zamenik ministra odbrane Emir Suljagić izjavio je da se BiH suočava sa mnogo većim problemom od koordinacije policijskih tela, istakavši da je OBA duboko politizovana institucija.

- Imamo veći problem od koordinacije, a to je da je jedan od ljudi koji je povezan sa ovim činom pre godinu dana došao iz Sirije, a da niko nije ništa uradio po tom pitanju. Godinu dana je neko provodio vreme u ekstremnim krugovima, a da niko nije našao za shodno da ga proveri - rekao je Suljagić.

DODIK: BORBU PROTIV TERORIZMA VODE ALIJINI LJUDI

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik kaže za "Novosti" da se teško može očekivati prava borba protiv terorizma kada je na čelo OBA postavljen čovek iz ratne obaveštajne agencije RBiH, Osman Mehmedagić zvani Osmica.

- Osmica je bio neposredni operativac Alije Izetbegovića i njegovog sina. Kako da verujemo takvim institucijama kada je u pitanju borba protiv terorizma. To mogu da veruju samo naivni. Da je SNSD u Savetu ministra BiH, Osmica nikada ne bi dobio našu podršku. To je čovek koji je bio lični pratilac Alije u ratu i kontrolisao sve obaveštajne i bezbednosne strukture i sada mu se stavlja u ruke OBA BiH. NJegov cilj neće biti priča o teroristima, jer su to njegovi saborci, već priča o RS - ističe Dodik.

Na pitanje "Novosti" da li se uopšte može očekivati da Bakir Izetbegović, kao predsednik SDA, izađe i javno pozove na borbu protiv radikalnih islamista u BiH, usledio je odgovor:

- Bakir nikada neće biti iskren po pitanju radikalnih islamista u BiH. Da li ga neko može naterati da javno kaže da se BiH mora obračunati sa takvim osobama, to je teško reći, ali znam da Izetbegović nikada nije bio iskren po ovom pitanju - poručio je Dodik.

SLAVE UBISTVA

Počelo je - ubijena dva vojnika BiH, a nekoliko ranjeno, hvala Alahu! Ovim naslovom radikalni islamski portal "Vijesti umeta", koji je dva dana pre ubistva vojnika u Sarajevu pretio da će "poteći krv Bosnom", proslavio je teroristički čin Enesa Omeragića.

- Upozoravali smo vas da će Evropom teći krv, a posebno Bosnom, i da je ono što dolazi gore - nove su pretnje radikalnih islamista.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije