Tito znao za raspad SSSR

Ivan Miladinović

15. 11. 2015. u 17:17

Poslednji susret Josipa Broza i vrha JNA u Karađorđevu, 1979. godine. n Sovjetski Savez trku u naoružanju ne može izdržati dugo, najduže do 1990.godine

Тито знао за распад СССР

Tito i Brežnjev u lovu

VRHOVNI komandant i maršal Jugoslavije Josip Broz, po već ustaljenoj tradiciji, primio je i 21. decembra 1979. godine, povodom Dana JNA, vojni vrh Armije. U delegaciji su bili general Armije Nikola LJubičić, admiral Branko Mamula, general-pukovnici Dane Ćuić, DŽemail Šarac, Petar Matić, Enver Ćemalović, Dane Petkovski, Ilija Radaković, Dušan Vujatović, Bruno Vuletić, Dušan Korać, Radovan Vojvodić, Branislav Joksović, Dušan Ćorković, viceadmiral Tihomir Vilović, general-potpukovnici Bora Čaušev i Branko Jerkić i general-major dr Drago Nikolić. Niko od prisutnih nije pretpostavljao da će ovaj susret ujedno biti i poslednji, da se Josip Broz, koji će desetak dana kasnije otići u LJubljanu, u Klinički centar, nikada više neće vratiti.

Tito se susreo s generalima u 11.00 časova, a uveče u 19 sati savezni sekretar za narodnu odbranu, general armije Nikola LJubičić, organizovao je večeru, sa umetničkim programom na kojem su nastupali Tereza Kesovija, Biljana Ristić, Julija Bisak, Anastazija Nizanova, ansambl "Tamburica", Folklorni ansambl "Zlatibor" i mali sastav Orkestra Garde.

O ovom razgovoru, najistaknutijih generala i Tita, svih ovih godina, kolale su raznorazne mistifikacije, čak se pojavio i "Testament Josipa Broza iz Karađorđeva", navodni Titov "oproštajni govor" koji je publikovao jedan sumnjivi publicista iz Hrvatske. Dokument se nalazi u u Arhivu Jugoslavije (fond br. 837, fascikla KPR, jedinica opisa P-2/741). Na prvoj strani stenograma rukom je dopisano: "Neredigovano! Neautorizovano!"

Na početku razgovora Tito je govorio o radu na memoarima, a potom su prešli na pregled međunarodne situacije i nova krizna žarišta...

B. MAMULA: Ono Vaše upozorenje, druže Maršale, iz Bugojna, upravo o toj situaciji, govori da je to Vaša jedna čvrsta ocjena da se situacija ne poboljšava.

PREDSEDNIK TITO: Ne, kakvi poboljšava.

B. MAMULA: Ide nazad, žarišta sve više.

N. LJUBIČIĆ: Poslaćemo Vam jedan materijal - procenu talijanske obaveštajne službe da vidite kako oni cene. I govori - sad me je admiral Mamula malo podsetio, juče je imao razgovor sa vojnim izaslanikom sovjetskim. Talijanska obaveštajna služba govori o ovim raketama koje treba da oni instaliraju, da oni žele da nametnu trku u naoružanju Sovjetskom Savezu. I smatraju da Sovjetski Savez trku u naoružanju, odnosno u ekonomskoj toj utakmici, finansijskoj, da oni ne mogu izdržati dugo. Da mogu izdržati najdalje do 1990. godine. Znači, još deset godina. To im je kraj. Tada će doživeti jedan ekonomski slom. I danas im je ekonomska situacija teška. A Zapad i Amerika, pogotovo, s obzirom na njihov ukupni nacionalni proizvod i na njihove finansijsko-ekonomske mogućnosti, smatraju da tu trku mogu da vode dugoročno. Samim tim oni smatraju da će Sovjetski Savez i Istok dovesti u jednu tešku situaciju. Sada se postavlja pitanje - Rusi to sigurno znaju - da im ovi nameću takvu trku - šta će sada Rusi preduzeti. Jer ih oni dovode da će ih tako slomiti. Hoće li oni dozvoliti da budu ekonomski slomljeni ili će oni nešto preduzeti pre. Šta je to pre? Rat? Imamo procenu načelnika Generalštaba Velike Britanije koji je rekao da će 1980. godine do 1990. godine biti prelomne i teške i on predviđa da može biti rat. Očekuje čak skori rat u tom periodu. On čak govori da je 1983-1985, taj period.

Tito i Nikola LJubičić

PREDSEDNIK TITO: Nemojte misliti da ja mislim da neće uopće rata biti. Ne mislim. Meni sve izgleda da ide u tom pravcu. Amerikanci bi htjeli da ekonomski ruiniraju Ruse tako da budu nesposobni kao partner, odnosno balans da bude... To sam ja rekao, bila je čitava vlada i Karter, kad me je pitao on tamo pred svima zašto Rusi njih mrze. Ja sam im otvoreno rekao zašto. Rekoh, zbog baza koje ste nacifrali oko Rusije po čitavom svijetu, imate svugdje baze. Onda zbog neutronske bombe. Rusi vide da to nije nikakva potreba vama kad imate atomsko oružje kao i oni, možete uništiti jedan drugog atomskim oružjem. Nego, to je izdatak, to je velik ekonomski teret. Vi lako to podnosite jer ste tri puta ekonomski jači od Rusa, a Rusi to znaju. I oni znaju da vi njih na tom pitanju hoćete da srušite i pritisnete. I tako sam mu rekao čitavi niz stvari zbog čega... Ja, rekoh, ne vidim nikakvoga drugog izlaza nego da se sastanete vas dvojica, Brežnjev i Vi - to sam rekao i Brežnjevu, da bi dobro bilo pa da se dogovorite. Inače, rekoh, to je apsurd što vi idete na tu neutronsku bombu. Ona je za tenkove itd, a ogromno košta. A imate mogućnost da jedan drugog uništite atomskim bombama. Za mene je atomska opasnija, jer to je strategijsko naoružanje za daljine i za sve. Sve sam to rekao ovima tamo. Oni nisu se mnogo branili tu, nisu mogli odgovarati na sve to. Bio je Bžežinski tamo. On me samo gleda. Kad im govoriš onako tačno u... činjenicama, onda ne znaju šta da odgovore.

N. LJUBIČIĆ: Ima još jedan detalj interesantan koji su Talijani izneli. Kaže da su se oni i Rusi dogovorili i da idu na obaranje Homeinija. Da Rusi prave probleme u Kurdistanu i onome gore delu, a oni da idu na drugim sektorima i da mu prave teškoće.

TITO: Pa neka ga obore.

N. LJUBIČIĆ: Jednima i drugima ovakav pokret u Iranu smeta.

TITO: Može biti, može biti.

N. LJUBIČIĆ: Ako se Rusi i oni mogu dogovarati za Iran, onda mogu i...

B. MAMULA: Oko Saudi Arabije ovi sa Zapada, Amerikanci, razrađuju jedan čitav plan ojačanja snaga. Tamo je njihova jedna velika grupacija koja dolje pokušava da u te njihove postojeće baze ugrade nešto snaga novih, da ojačaju ove postojeće, Bahre, Mesira jer vide da se Saudi Arabija u ovim zadnjim događajima našla u jednoj situaciji gdje bi mogla da se slomi. Jer ova borba, izgleda, u toj džamiji to je bila ozbiljna stvar, koja je mogla ugroziti čitav taj sistem, režim. I ako bi to palo, onda njihova...
UVOZ VISKIJA ZA 150 MILIONA DOLARA NA ovom susretu maršala Tita i vrha JNA razgovaralo se i o ekonomskom stanju u državi:
LJUBIČIĆ: Morali smo da uradimo sve da ne uvozimo pšenicu.
TITO: Nama pšenice ne bi trebalo uvoziti.
DŽ. ŠARAC: Tim pre što dosta viskija uvozimo.
TITO: Ja sam ga zamrzio, sad ga ja skoro i ne pijem. A pio sam ga prije.
DŽ. ŠARAC: Drug Predsednik je neki dan ovde rekao, na sednici Saveta za narodnu odbranu, da je čuo, da ste obavešteni, tako sam Vas razumeo, da naši u Trstu kupe za oko 150 miliona dolara viskija.
TITO: I to trgovci, obični.
N. LJUBIČIĆ: To je samo u Trstu. Sada zamislite dalje.
TITO: A država isto uvozi...

TITO: To bez Amerikanaca neće pustiti.

N. LJUBIČIĆ: Kažu, kad je u pitanju Saudi Arabija, da je neće dati makar išli u rat, jer smatraju da je to za njih životno pitanje. Ako izgube Saudi Arabiju onda su izgubili naftu. Dobro, Iran su donekle mogli i da otpišu, i Saudi Arabiju ne daju, makar išli u rat.

TITO: Amerika neće tako lako pustiti. Onda im i Izrael pada. I onda, ne treba se uspavati tu. Rat je vrlo blizu, naročito onda kad je vrhunski već naoružano sve, kad je sa naoružanjem već na vrhuncu. Onda ne znaju u šta će ga drugo upotrebiti nego u rat.

N. LJUBIČIĆ: Vidite, ono što Vi govorite za 1936, 1937. godinu, ono doba kada je bilo previranje u svetu. Tako isto ste malo pre rekli, i to je tačno, potpuno previranje postoji i sada. Nikada svet u zadnje vreme nije toliko govorio, i to ozbiljni ljudi, o ratu, i ozbiljne države, kao što govore danas.

TITO: Zato naši ljudi i bježe van sa devizama da bi ih potrošili, da ne propadnu (smeh), ala smo mi čudni neki, mi se zbilja ponašamo kao druga Amerika.

N. LJUBIČIĆ: Pa i jesmo, druže Maršale, bogati kao druga Amerika. Pogledajte Vi kako naš narod živi.

TITO: Pa znam kako živi, ali...

N. LJUBIČIĆ: Bolje žive nego Amerikanci.

TITO: Bolje živi naš čovjek od prosječnog Amerikanca.

N. LJUBIČIĆ: Bolje živi naš čovek obični nego u Americi običan čovek. Buržoaziju da isključimo.

TITO: Tamo je velika razlika.

N. LJUBIČIĆ: Ali pogledajte koliko malo radi kod nas narod pa kako dobro živi. To nigde u svetu nema. Kako se snalaze, ja ne znam...
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Brandon

16.11.2015. 03:42

@Tvrdokrilac - Razlika je sto je Tito bio Jugoslavija,a ne Srbija,,,,a SSSR Staljin,a ne Rusija......

baćo

15.11.2015. 19:50

Sigurno, da je znao, kada je sarađivao sa zapadom više ,ili nikako sa SSSR-om.Posle mene potop. Izgleda da nas je , to i snašlo.

Mlad ili glup

16.11.2015. 01:22

@zaliv.co - Srbi, propast Srbije! Ni casti ni ljudskosti ni dostojanstva ni empatije. Ali, vazno je da komsiji crkne krava. Primitivci su preovladali poodavno.

Veliki Napredak

16.11.2015. 08:03

@zaliv.co - Odkada ga nema mnogo smo napredovali. Tenkove smo pretopili u gvozdje, avioni nam akumulatore I to svih 6 nemaju, izgubili smo teritorije fabrike, za sve sto se borio protiv stranaca, po ulicama nam gase svetla, penzija ce uskoro I do 70, nema vise zagarantovanih toplih obroka, sto je Tito napravio mi ni fasade nemamo mogucnost da odrzavamo pa ginu prolaznici, Nismo Jugoslaviju sacuvali nego svaki Vojvoda uzeo sebi jednu pokrajinu da nas vodi I shisha ko ovce u bedi I siromastvu.

Mnogo je bio pametan

16.11.2015. 06:29

Ako je stvarno bio toliko pametan i sve video i razumeo unapred, zasto nije rekao ovim jajarama oko sebe da ce njegova (nasa) drzava da se rapadne u ratu i krvi? ili je bio zlotvor koji je to prizeljkivao ili su sve ovo naj obicnije gluposti??? Neka misli kako ko zeli da ovaj nebulozni tekst da vidi.

Ruben

16.11.2015. 11:23

@Mnogo je bio pametan - Jajara jajarama istinu ne govori ; jajara jajari jajaranje propovijeda.

Rekao je

16.11.2015. 13:01

@Mnogo je bio pametan - Rekao je nego ti neznas istoriju. Zato je stalno se pricalo o bratstvu I jedinstvu a svi politicari ovog danasnjeg kova bi bili na golom otoku, mada nisu smeli da huskaju jedne druge. I gle cuda sva garniture ovih danasnjih politicara ga mrze iz dna duse, nije moglo tada da se tako lepo radi na provizijama prodaja fabrika I vojne opreme ko sto se danas radi I prodaje ono iz Titovog vremena nego se stvaralo. Nemoze I iz groba nije bas toliko sposoban, samo je covek. Narod je narod, treba ga

Mnogo je bio pametan

17.11.2015. 01:02

@Mnogo je bio pametan - Ne samo da znam istoriju, nego sam se rodio i ziveo istoriju njegovog vremena . Secam se kad bi nas terali iz skole da idemo i masemo zastavicama kad bi on prolazio da bi pokazao nekim kolegama diktatorima i svim mogucim i nemogucim drzavnicima koji su dolazili kako ga narod voli. Nije da mi kao deca nismo voleli da gubimo casove, ali i radni ljudi ljudi su gubili bespotrebno vreme posto su injih isto teali da idu na te glupave doceke. Zasta je to bilo dobro osim za njegov bolesni ego?

ranko75

17.11.2015. 14:15

@Mnogo je bio pametan - Ko si ti,narocito u tom uzrastu da sudis da su oni koji su njemu dolazili bili diktatori a ne demokrate i uvazeni drzavnici.Ko ti je rekao da su vas terali da pokazujete ljubav prema njemu,siguran sam da to niko nije trazio, i glavno je ko ti je rekao da je to Tito trazio, a da to nisu organizovali nase ulizice na svoju ruku.Nema ni jednog dokaza da je Tito trazio da se surovo postupa sa ljudima na Golom otoku (da se izoluju jeste trazio, ali ne visde od toga),a mucili ih iz ulizickih pobuda.

Mnogo je bio pametan

18.11.2015. 08:32

@Mnogo je bio pametan - Pa procitaj malo istoriju, pa ces videti kako je najveci broj njegovih "uvazenih gostiju" zavrsio u zivotu, pre nego sto ti bilo cije miljenje ocenjujes. A ko nam je rekao da mora da treba da izrazavamo ljubav prema njemu su bili "neki tamo ljudi" na ulici koji su nam davali zastavice Jugoslavije i neke druge zemlje iz koje je dolazio neki njegov kolega i rekli kad treba da masemo i pravimo se radosni. Nego ja Goli otok nisam nikada ni pomenuo. Izgleda tebe nesto tu svrbi.

Ruben

18.11.2015. 12:14

@Mnogo je bio pametan - Ranko podji na pregled ; mislim da se radi o mentalnoj SIDI ; neboj se nista - nije opasno ; ali je dosadno za okruznje.

Краљевић Марко

16.11.2015. 11:06

Знао је од првог дана шта ће да нам уради,нама Србима наравно...

ranko75

16.11.2015. 13:16

Mozemo da mu trazimo mane koliko god hocemo, ali tako sposobnog,postenog i hrabrog coveka vise u jednom licu necemo i mati. Jedina mu je mana sto nije bio srbin,jedina!Neko ko je umeo da kaze NE i Hitleru i Staljinu, rekao bi i Klintonu i bilo kome drugom.O ekonomiji i da ne govorim.Ovi posle njega ne trose vreme kao on da digne zemlju,nego na to kako da pokrade ono sto je od njega ostalo,mozak im ima domet samo da to nekako smisle.Nije moglo ni da padne napamet americkom ambasadoru da komanduje

ranko75

16.11.2015. 13:24

Zamislite da suTita nagovarali da dozvoli gej paradu,tesko mi je da zamislim,tesko.A zamislite da se Kirbi usudi da kaze da nece da rusi ovu vlast.Brzo bi dobio sut kartu nazad u ameriku.A jos da mu ponude kao nasima da potpise da pripadnici NATO imaju imunitet od krivicnog progona sta god da urade na teritoriji SFRJ.Nemoguce,on im je srusio 2 aviona kada su usli u nas vazdusni prostor i nisu postupili po naredjenju,neka probaju danasnji tako nesto!Onda smo imali dostojanstvo i pare, sad sluge.

danilo

15.12.2015. 16:27

Sve predvideli, samo raspad Jugoslavije nisu.Ako je ovo zaista prava beleska, nije ni cudo sto se raspala.Kao neki kafanski razgovor. Toboze , Bzezinski se ucutao.Verovatno je morao da cuti da nebi prsnu u smeh prilikom razgovora sanapirlitanim kvazi marsalem u belom odelu koji pametuje.