MANASTIRSKI kompleks Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci, nadomak Tivta, biće podignut iz - temelja. Zeleno svetlo za urbanističko-tehničke uslove za gradnju svetinje na mestu koje su komunisti po Drugom svetskom ratu prekrstili u Ostrvo cveća dalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, što je glavni korak pred dobijanje građevinske dozvole.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u vlasništvu 13.000 kvadrata na Miholjskoj prevlaci, gde će moći da izgradi 1.108 kvadrata bruto građevinske površine bungalova, to jest da podigne 2.676 metara kvadratnih postojećih i novih verskih objekata.

Manastir Svetog arhangela Mihaila, nastao na temeljima starog benediktinskog samostana, porušen je u 15. veku posle napada Mlečana. Ono što je posebno interesantno za ovo sveto mesto je činjenica da je ovde Sveti Sava, pošto je u Nikeji postavljen za arhiepiskopa, 1219. osnovao Zetsku mitropoliju, koja će kasnije prerasti u Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC.

Na nedavno održanom naučnom skupu na Prevlaci rečeno je da je "ono što je za Srbiju Žiča, za Crnu Goru manastir Svetog arhangela Mihaila".

- Svojom istorijskom vertikalom manastir na Prevlaci spaja ukupno hrišćansko predanje Istoka i Zapada. Takvi duhovni centri nisu mrtvačnice nego živi organizmi koji stradaju kroz vekove, ali se i obnavljaju. Tako će biti i s ovom svetinjom - kaže mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prvu veliku obnovu hram na Prevlaci je doživeo u devetom veku. Opet je stradao polovinom istog od napada Saracena iz Barija koji su opustošili Boku. Kada je usledila nova obnova, tačno se ne zna, ali je zato poznata godina kad je Sveti Sava osnovao prvu episkopiju.

TURIZAM Na tri četvrtine ostrva, koje pripadaju državi, planirana je gradnja hotelsko-turističkih sadržaja visoke klase. Vlada za taj projekat traži pogodnog investitora. Na Prevlaci još egzistira ruinirano nekadašnje vojno odmaralište. U propalim bungalovima živi oko 80 porodica, mahom pripadnika bivše JNA, koji su se pre više od dve decenije doselili iz Hrvatske.

Posle pada Dušanovog carstva, Kotor se osamostalio, potom bio pod vlašću Mađarske i Bosne, a od 1420. mletački grad. Mlečići su otrovali 72 monaha, preko izvesnog Marina Druška iz Kotora, koji je i sam stradao, a onda su topovi s brodova, pošto je lažno predstavljeno da se u manastiru pojavila kuga, razrušili hram.

Sedište Mitropolije je preneto na Cetinje, a na Prevlaci je zavladala pusta tišina koja je trajala od 15. do 19. veka. Malenu crkvu posvećenu Svetoj Trojici obnovila je Ekaterina Vlastelinović, Srpkinja plemenitog roda, darujući za to i poslednji dukat bogatstva. Otkupila je potom trećinu Prevlake s namerom da obnovi manastir. Kako je predstavljala opasnost za prepredene neprijatelje pravoslavlja, mučki je ubijena i u tajnosti sahranjena. Sva crkvena imovina je uništena. Mošti joj počivaju u pomenutoj crkvi, kao i mošti većeg dela 72 monaha, koji su otrovani u mletačkom naletu 1452.

Ozbiljniji duhovni život na Prevlaci je počeo 1994.

- Odgovornost pred veličanstvenom istorijom Prevlake je ogromna. Rekonstrukcija mora da se uradi da bude u skladu sa onim kako je manastir izgledao, da se u graditeljskom smislu nastave prošla vremena i da manastir živi novi duhovni život. Prvenstveno da se otkopaju kosti monaha, koje nisu izvađene, ali i da se sve drugo uradi kako bog zapoveda - kaže ovdašnji arhimandrit Benedikt (Jovanović), koga vernici doživljavaju kao izuzetnog duhovnika.


TROVANjE MONAHA DOKAZANO

O pomoru monaha na Prevlaci dugo se ćutalo. U cetinjskoj mitropoliji kažu da je trovanje monaha nedavno dobilo i zvaničnu potvrdu toksikološkim analizama rađenim na VMA.

Godine 1994. potvrđena su brojna isceljenja pored moštiju mučenika stradalih za Hrista. Iz otkopanih kostiju često se, kažu, toči sveto miro. Širi se prijatan miris poput borova i majskih ruža, a povremeno iz moštiju izlazi voda mirisa lavande, bosiljka i limunovog cveta. Pravoslavni teolozi objašnjavaju kako je u pitanju božje čudo i poruka narodu da ne gubi nadu.