BiH od Hrvatske očekuje novo rešenje za nuklearni otpad

Tanjug

29. 09. 2015. u 23:18

BiH od Hrvatske očekuje novo rešenje za nuklerani otpad, s obzirom da se protivi hrvatskim namerama u vezi izgradnje skladišta blizu granice, odnosno pojasu u blizini opštine Dvor

БиХ од Хрватске очекује ново решење за нуклеарни отпад

Nuklerani otpad / Ilustracija

SARAJEVO/ZAGREB - Bosna i Hercegovina od Hrvatske očekuje novo rešenje za nuklerani otpad, s obzirom da se protivi hrvatskim namerama u vezi izgradnje skladišta blizu granice, odnosno pojasu u blizini opštine Dvor, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Lokalne zajednice oko reke Une u više navrata slale su apele nadležnim institucijama da se takva namera spreči, a prvi put od kada je otvorena priča o skladištenju otpada iz Hrvatske na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić uverena je da se to, ipak, neće realizovati.

"Dobil smo i podršku zvaničnika opštine Dvor, pored već poznatog stava građana koji su protiv skladištenja otpada u njihovoj opštini. Takođe, opština Novi Grad i resorno entitetsko ministarstvo dali su svoj maksimum, a nedavno je i država reagovala. Na nasoj strani su i dve obavezujuće evropske konvencije", kaže Rajilić.

Sve to su, dodala je, razlozi zbog kojih veruje da će Hrvatska odabrati drugu adresu za skladištenje nuklearnog otpada i očekuje da se izjasni na pravi način.

Ministar inostranih poslova BiH i predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Igor Crnadak nedavno je na generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju poručio da se BiH snažno protivi namerama Hrvatske za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice.

"Uveren sam da Hrvatska može da pronađe prikladnije rešenje za navedene aktivnosti", naveo je tada Crnadak, čija je izjava i prvi službeni stav BiH o tome na najvišem nivou.

Iako je, prema podacima nadležnih u Republici Srpskoj, prvobitno predviđeni rok za određivanje lokacije bio 1. avgust, a zatim 1. oktobar, u Ministarstvu privrede Hrvatske listu je rečeno da formalni rok za odabir lokacije na kojoj će graditi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada zvanično za njih i ne postoji.

Pred Vladom Hrvatske uskoro bi trebalo da se nađe Nacionalni program sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, koji je u strateškoj proceni i na javnoj raspravi u okviru koga je i nekoliko potencijalnih lokacija centra, među kojima i Trgovska gora.

S obzirom na to da je Slovenija predložila Hrvatskoj da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, koja im ravnomerno pripada, trajno bude zbrinut u toj opštini na lokaciji Vrbina, na sednici Međudržavne komisije dve vlade to je, takođe, jedna od otvorenih mogućnosti za Hrvatsku.

Odluče li se dve zemlje za zajedničku lokaciju, nakon priprema revizije Programa zbrinjavanja pred Vladom Slovenije i Vladom Hrvatske, sledi precizno definisanje gde i ko preuzima odgovornost.

Međutim, navode "Nezavisne", svaka od njih, pre svega, ima svoj finansijski interes kod izbora lokacije jer računa na ozbiljne naknade opštinama u kojima se locira skladište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije