Fešta u čast bokeljske kužine

V. V.

13. 09. 2015. u 08:44

Na prvim hercegnovskim skalama tokom vikenda služe se slatki i slani specijaliteti od domaćih smokava i sira

Фешта у част бокељске кужине

HERCEG NOVI - Prva hercegnovska Fešta na skalama posvećena smokvi i siru, počela je juče a danas (nedelja) završava, u srcu grada, na stepeništu koje od glavnog trga vijuga ka Škveru. Prema zamisli organizatora iz NVO "Ruke", okupili su se na fešti majstori kulinarstva, kreativci, umetnici i oživeli novske skale za brojne meštane i goste kojih je u Novom ovog vikenda oko deset hiljada.

Jedni pored drugih svoje slatke i slane specijalitete od smokava i sira, likere,džemove, sveže smokve, posetiocima su na degustaciju ponudili kulinari iz ljubavi i profesionalci iz "Lajthausa" odnosno "Gradske kafane" i "Jokine kužine". Manifestaciju je slovom o siru i smokvi otvorio književnik Nikola Malović.

U Boki se još održao običaj da se na stolu uvek nađe kolut sira, ručak započne i završi fetom ovog delikatesa, podsetio je Malović a onda s nostalgijom govorio o vremenu kada su deca u Boki odlazila na kupanje tek pošto su pažljivo okrenuli svaki plod zrelih smokava koji se pod avgustovskim suncem sušio za zimske slave i svečanosti.

Marija Čolpa, dramski pisac, ocenila je da su ovakvi programi neophodni gradu pa bi ih trebalo češće organizovati, uz značajniji vetar u jedrima i finansijsku podršku grada i Turističke organizacije.

- Prezadovoljni smo odzivom učesnika i posetilaca - kazala je Maja Erenji Hare Braun iz NVO "Ruke", a Milina Kovačević je podsetila da je Fešti na skalama prethodila tokom Praznika mimoze prvi put organizovana Mala fešta od naranče.

NJih dve su za novembar najavile sličnu manifestaciju koja će biti posvećena plodovima jeseni, grožđu, naru-šipku i skoro zaboravljenom a zdravom rogaču.

Na fešti od skala izlagali su juče kreativci iz hobija i poznati likovni umetnici poput Gorana Vukčevića, Isidore Stamatović, Zorana Bulatovića, DŽejsona Golda. Dobroj atmosferi doprinele su mažoretke iz kluba "Lili", klapa "Kastel Novo" i grupa "Noge u more" ali i članovi hercegnovskih folklornih društava.


I TRK UZ STEPENICE

JEDAN od zanimljivijih trenutaka na jučerašnjoj fešti bila je trka uz novske skale u kojoj je učestvovalo sedamdesetak mališana. Najbrži su nagrađeni u duhu fešte, kolutom sira i vencima smokava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije