ŠIROM islamskog sveta, a pogotovo u državama Tunis, Kuvajt, Pakistan, Maroko, počelo je masovno zatvaranje džamija u kojima se širi radikalni islam. Tunis je posle poslednjeg terorističkog napada zatvorio čak 84 džamije. A francuske vlasti su u protekle tri godine zbog "propovedanja mržnje" deportovale 40 stranih imama, a samo u poslednjih šest meseci njih 10.

Stručnjaci za bezbednost u BiH smatraju da se i institucije ove države moraju ozbiljno pozabaviti centrima u kojima se širi ekstremizam i poziva na rat i terorističke napade. Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže za "Novosti" da prvo treba zatvoriti Džamiju kralja Fahda u Sarajevu.

- Ova džamija se vodi kao teritorija Saudijske Arabije i tamo je zabranjen pristup svim bezbednosnim agencijama iz BiH. Nedopustivo je da jedna džamija bude država u državi. A, sa druge strane, godinama, glavni imam te džamije Nezim Halilović Muderis u svojim hutbama (propovedima) koje liče na hutbe halife tzv. Islamske države Ebu Bekr el Bagdadija, naše bratske narode Srbe i Hrvate, sa kojima mukotrpno gradimo odnose i zajedničku BiH, naziva zločincima i potpuno van konteksta, krajnje licemerno koristi protekli rat da bi Bošnjake pozivao na džihad i žrtvovanje. Ta džamija javno zastupa vehabijsko učenje i promoviše verski radikalizam i ekstremizam - ističe Galijašević i dodaje da je nedavno izbila i tuča u Džamiji kralja Fahda što pokazuje da su oni koji tamo odlaze veoma nasilni ljudi.

Prema njegovim rečima ova džamija je centar vehabija u BiH i iz nje dolaze poruke vehabijama gde da idu da ratuju i šta da rade. Predstavnici zapadnih zemalja se nazivaju nevernicima, a put prema EU označava se putem u poniženje i neverništvo - izdajom islama.

- U svim izveštajima međunarodnih bezbednosnih agencija godinama imamo označene džamije širom BiH, kao mesta u kojima se širi radikalni islam. Tu su džamije u Gornjoj Maoči, Dubnici, Ošvama, Bosanskoj Bojni, Mehurićima, Šerićima, Željeznom Polju. Džamija kralja Fahda u Sarajevu je označena kao mesto u kojoj se, pod maskom verskog učenja, poziva na odbacivanje zapadnjačkih vrednosti - ističe Galijašević.

Predrag Ćeranić, profesor na Fakultetu za bezbednost u Banjaluci, kaže za "Novosti" da je teško očekivati da u BiH dođe do zatvaranja džamija zbog širenja radikalnog islama.

U BiH je potrebna politička volja i jedinstvo za borbu protiv terorizma, a mi to nemamo. Kada Bakir Izetbegović potroši dane na ubeđivanje javnosti da u Zvorniku nije bio teroristički napada, a Tužilaštvo BiH je odmah tako okarakterisalo ovaj napad, onda je svima jasno u BiH da je teško očekivati jedinstvo političara u borbi protiv terorizma - ističe Ćeranić.

MUDERIS, DOBITNIK RATNIH PRIZNANjA

Prema rečima Galijaševića, Nezim Halilović - Muderis (na slici) bio je komandant 4. muslimanske slavne brigade. Dva puta je ranjavan i dobitnik ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Grb sa zlatnim mačevima. Demobilisan je nakon rata i ima čin pukovnika.

- Nekada je bio član Glavnog odbora SDA BiH. Bio je i član Parlamenta BiH u periodu 1997/99, - ističe Galijašević.