Oborena rezolucija

M. FILIPOVIĆ

10. 06. 2015. u 20:28

Srpski poslanici protiv dokumenta o "osudi genocida" u Srebrenici. Neprimeren dokument koji je uperen protiv Srpske

Оборена резолуција

SARAJEVO - Srpski poslanici u Parlamentu BiH u sredu su jedinstveno oborili bošnjačku rezoluciju o "osudi genocida" u Srebrenici! Oni su istakli da je to neprimeren i nepotreban dokument koji je usmeren protiv Srpske.

Rezoluciju, čiji predlagači su parlamentarci Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP i Zaim Backović (BPS) nije podržao ni HDZ BiH, čiji poslanici su bili uzdržani tokom glasanja.

Poslanici SNSD su napustili sednicu parlamenta, jer na dnevni red opet nije uvršten njihov zahtev za smenu Šefika DŽaferovića, da bi se potom vratili samo da glasaju o ovoj rezoluciji.

- Obaranjem ove rezolucije, koja je politički dokument, usmeren protiv Srpske, pokazali smo da dosledno štitimo interese RS - rekao je šef kluba poslanika SNSD Staša Košarac.

NJegov stranački kolega Nikola Špirić tražio je od predlagača da povuku rezoluciju.

- Ova rezolucija ne doprinosi pomirenju. Da smo rekli da ta rezolucija sadrži osudu genocida nad Srbima i Jermenima, mislite li da bi dobila podršku? Neću da povredim nijednu majku, nijednu žrtvu, ali otkud toliko licemerstvo u BiH?

Bošnjački poslanici su smatrali da je parlament BiH morao da, 20 godina nakon zločina u Srebrenici, usvoji ovu rezoluciju. Bećirović je poručio da je odbijanjem rezolucije iz Parlamenta poslata poruka da u BiH postoji entitet koji ne poštuje UN.

NOVE TENZIJE

Poslanik SDS Aleksandra Pandurević kazala je, za "Novosti", da je rezolucija - politički dokument. - Ako već žele da osuđuju zločine, onda treba usvojiti jedinstvenu rezoluciju kojom se osuđuju svi zločini. Sramota je da niko u BiH neće godinama da rezolucijom osudi zločin u Jasenovcu, gde je ubijeno 700.000 Srba - naglasila je ona. - Rasprava o ovoj temi će ostaviti posledice na život u Srebrenici. Žrtve ove rasprave biće ljudi u Srebrenici i Bratuncu, među koje ćemo uneti nove tenzije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

W. Seaton-Watson: The Spirit Of The Serb

10.06.2015. 21:16

Има Срба, бар изван Србије!

baćo

10.06.2015. 22:43

Zašto se poslanici( bošnjaci) u parlamentu ne odluče da izglasaju rezoluciju o osudi(neću reći genocida, iako bi stajalo) zločina ,nad Srpskim narodom ,zvjerski umorenim u selima Podrinja? Nemaju savjesti, nije im naloženo iz centrale, ili nešto treće. A, puna ,im, usta pomirenja. Sa kim? Sa Srbima, na ovaj način, sigurno ne.

Dinarska divizija

11.06.2015. 08:21

Da je bosnjackim vodjama stalo do sopstvenog naroda, dogadjaja u Srebrenici 1995. ne bi ni bilo!Ovo sa rezolucijom je pritisak kako na Srpsku, tako i na Srbiju.Drago mi je, da su to srpski politicari u tzv. BiH, konacno shvatili.A ne kao nasi (u Srbiji) poltroni i izvrsioci naloga nasih neprijatelja, koji su doneli takvu ili slicnu rezoluciju u skupstini Srbije.Ne znam kad cemo, ni da li cemo, ikad vise u Srbiji imati "srpsku" vlast.Sa ovima, a o bivsima da i ne govorim, ne pise nam se dobro!

Ortodoks

11.06.2015. 09:14

u ovakvim trenutcima svi Srbi sa balkana treba da budu slozni i da dajstvuju ostro i energicno!.na taj nacin svetu saljemo poruku da smo cvrsti i da postoji i druga strana medalje od one koju plasiraju zapadni huskaci ratova na tudjim teritorijama!

4c

12.06.2015. 01:33

".....у БиХ постоји ентитет који не поштује УН. "Zasto bi iko postovao Ujedinjene Naciste?