Mažoretke ne pripadaju Paštrovićima

S. GREGOVIĆ

09. 06. 2015. u 13:41

Мажоретке не припадаjу Паштровићима
Burno reagovanje Mitropolije crnogorsko-primorske povodom "fešte od ruštula" na Svetom Stefanu. Lakić: Oni koji su ovo organizovali nisu svesni šta rade. Hoće da nam nametnu ono što nije naše

FEŠTE, feštađuni, mažoretke... nisu u kulturi Paštrovića. Oni koji su ovo organizovali nisu svesni šta rade. Pljuju na tradiciju svojih predaka.

Ovo je, između ostalog, povodom fešte koju je u subotu uveče na platou ispred grada-hotela Sveti Stefan organizovalo novoosnovano nevladino udruženje "Sveti Stefan - Naš dom", izjavio Dimitrije Lakić, arhimandrit manastira Praskvica, "duhovnog čuvara paštrovskog kraja".

Iz ovog dela Mitropolije crnogorsko-primorske oštro reagovanje usledilo je povodom pomenute "fešte od ruštula", kada je na stotine okupljenih, meštana i turista, uživalo u poslasticama iz Paštrovića i kulturno-zabavnom programu koji je tim povodom održan. A feštu je otvorio defile maskiranih članova NVO "Feštađuni" iz Budve i mažoretki. Program su potom nastavili klapa "Harmonija", folkloristi iz Budve i članovi NVO "Feštađuni".

Iguman Lakić navodi da je deo Paštrovića u subotu učinio ono što nisu uspeli ni oni koji su vladali dugo ovim krajevima. Mlečići, Francuzi, Austrougari, Italijani...

- Hoće da nam nametnu ono što nije naše - rekao je Lakić.

Iz NVO "Sveti Stefan - Naš dom" najavili su saopštenje na ovu reakciju crkve.


KATASTROFA ZA DUHOVNO NASLEĐE

LjUT je i paroh paštrovski Siniša Smiljić. Ističe kako je upozoravao na vreme da se ovakva fešta ne pravi, jer je to "katastrofa za paštrovsku kulturu i nasleđe, najviše duhovno".

- Verujem da organizatori toga nisu svesni. Poneko, možda, i jeste. Neka im Bog pomogne - rekao je Smiljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije