Sve veći kontigenti migranata u Makedoniji

M. S.

08. 06. 2015. u 17:27

U stalnom prilivu ilegalnih migranata u Makedoniju na njihovom putu preko Srbije za zemlje zapadne Evrope, u MUP u Skoplju tvrde da se kontigenti otkrivenih nevoljnika sve više uvećavaju

Све већи контигенти миграната у Македонији

Migranti u vagonu
Foto: M. Stančić

SKOPLJE - U stalnom prilivu ilegalnih migranata u Makedoniju na njihovom putu preko Srbije za zemlje zapadne Evrope, u MUP u Skoplju tvrde da se kontigenti otkrivenih nevoljnika koje policija otkriva najčešće na železničkom ali na putnom delu koridora 10 jug – sever sve više uvećavaju.

U najnovijim pojačanim kontrolama granice i unutrašnjim akcijama policije na železničkom graničnom prelazu Bogorodica kod Đevđelije proteklog vikenda otkriveno je 18, a u Velesu čak više od 200 migranata mahom iz Sirije.

Makedonska policija je u nedelju uveče na železničkoj stanici Veles, nasilno iz voza izbacila više od 200 migranata uglavnom iz Sirije. Gotovo svi migranti su bili mladi ljudi, uz nekoliko devojaka, uzrasta od 18-30 godina. Policijskim izveštajima je potvrđeno da sa migrantima nije bilo teškoća u komunikaciji „jer je veliki broj od njih prethodno u više navrata - vraćan iz Makedonije.

U subotu oko 20.30 časova, pak, 18 migranata, uzrasta od 15 do 36 godina, kao i jedno sedmogodišnje dete, otkriveno je u teretnom vagonu kompozicije voza na relaciji Solun – Lambah u Austriji. U grupi je bilo 17 migranata iz Avganistana i jedan iz Iraka.
Slepi putnici u teretnom vozu, nalazili su skriveni u jednoj kamionskoj prikolici natovarenoj u teretni vagon. U razgovoru sa policijom potvrđeno je da migranti nisu imali vođu i organizatora koji bi im „garantovao“ siguran prolaz preko Makedonije u Srbiju. Svi migranti će „prema listi“ biti vraćeni vlastima Grčke...

U međuvremenu, MUP Makedonije proverava informacije i materijale koje je objavio britanski Kanal 4 o navodnom kidnapiranju sirijskih migranata od strane albanskih bandi u ovoj zemlji i njihovom držanju u zatočeništvu u selu Vaksince kod Kumanova na severu.

Pored poznate „baze“ za migrante u selu Lojane na severu Makedonije, tik uz granicu sa Srbijom, britanski novinari su otkrili i „punkt“ za založništvo otetih nesrećenika koji drži albanska mafija, pod ucenom od po hiljadu evra po čoveku, za oslobađanje.

„Po dobijenom pozivu britanskog medija preduzimamo mere provere, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski. U prilogu, kako je precizirao postoje i neke dezinfomracije. Nije tačno da ih mi „tovarimo“ već oni stižu natovareni iz Grčke. Dnevno stiže i po 2500 ljudi i po otkrivanju naši službenici ih vraćaju“.

Na osnovu dobijenih materiajala i poruka izvesnog migranta Muhameda, britanski Kkanal 4 je objavio da pripadnici albanskih naoružanih bandi migrante iz Sirije otimaju kod „sabirnog punkta“ u selu Smokvica kod Đevđelije na jugu Makedonije, a potom ih dopremaju u zatočeništvo u Vaksince. Muhamed je u SMS poruci za pomoć, potvrdio da u jednoj privatnoj kući u Vaksincu, u teškim uslovima, sa malo hrane i vazduha, zbijeno... slobodu pod ucenom i batinanjem, čeka više od 300 Sirijaca.

Raspoređeni su u malim sobama, a oko kuće u stalnoj patroli su naoružani albanski čuvari. Navodi se da je vođa kriminalne grupe izvesni Ali Baba, iz Avganistana koji je „na vezi“ sa makedonskim policajcima - za podmićivanje, jer kako je navedno u poruci, u pitanju je, „veliki posao“...

ŽRTVE
Samo u proteklih 12 meseci u Makedoniji je na pruzi koridora 10 pod točkovima voza u nekoliko nesreća poginulo više od 25 migranata među kojima je bila i jedna beba. Po ilegalnom ulasku u Makedoniju migranti se najčešće opredeljuju za kretanje prugom - prema severu, ne bi li se tom „rutom“ – „preko Srbije“, domogli željenih destinacija u zemljama zapaden Evrope. Mnogi od njih međutim zauvek ostaju na tom putu u neizvesnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Тиха окупација Европе

08.06.2015. 23:51

Невољници? Наивни ли су Срби, звали се они данас Македонци, Шумадинци, Црногорци... Многи од ових миграната сада и јесу невољници. Али, зар вам није јасно да су ова окупљања муслимана диригована, иако многи од њих нису тога свесни. Када идеја исламиста о продору у Европу (или Турака о Турској од Стамбола до Берлина) почне да се остварује, они ће им и без своје воље послужити као пета колона у европским државама.