Kumanovo: Borbe sa terorostima OVK još traju, poginulo pet policajaca, 30 ranjeno; Srbija zatvorila granicu (VIDEO)

Novosti online / Agencije / M.S.

09. 05. 2015. u 09:38

Pet pripadnika policije poginulo je u današnjoj policijskoj akciji u Kumanovu, više od 30 je povređeno, broj poginulih civila još nije poznat. Srbija poslala pojačanja na granicu i u Kopnenu zonu

Куманово: Борбе са тероростима ОВК још трају, погинуло пет полицајаца, 30 рањено; Србија затворила границу  (ВИДЕО)

Foto: Tanjug, AP

U akciji razbijanja „terorističke grupe“ u Kumanovu u subotu je poginulo pet policajaca, a više od 30 je ranjeno, potvrdila je kasno noćas ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska.

„Svi su se borili protiv terostitičke akcije, a nažalost operacija na terenu još uvek traje sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan. Akcija je počela ujutru protiv terorističke grupe koja je imala za cilj napade na državne institucije. Koliko su oni opasni pokazuje činjenica da su punih 16 časova pružali otpor. Otpor većeg dela grupe savladan je nešto posle 18 časova i najveći deo od njih je savladan i predao se,“ izjavila je Jankulovska.

O broju ubijenih terorista i civila u kumanovskom divljem naselju, Jankulovska nije govorila jer „takve informacije još uvek u MUP nisu pristigle“.

Policijska akcija u Kumanovu još nije okončana jer, kako je istakla, deo teroristista iz grupe koji su odbili da se predaju i nastavili su da pružaju otpor. U tom „čišćenju terena“, u subotu uveče ranjeno je još šest policajaca.

„Situacija je i dalje visoko rizična“, ocenila je Jankulovska.

U akciji u Kumanovu poginuli su Žarko Kuzmanovski (1981), Nenad Serafimovski (1987), Sašo Samoilovski (1982) i još dvojica pripadnika policije čija imena MUP ne saopštava dok se ne obaveste njihove poridice. Poginuli policajci su iz Brvenice, Tetova, Zubovca, Gostivara i Štipa.

Radnije danas makedonski mediji su javili da je nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se. Poginula su tri makedonska policajca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce, a 20 osoba je ranjeno. Srbija je zatvorila granicu kod Preševa.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspeo, piše "Večer" i ističe da su tri policajca poginula u današnjim incidentima.

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međuitm, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

"Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca", navodi "Večer".

Ipak, kako javljaju mediji još se čuju rafali iz pravca kumanovskih naselja Tode Mendol i Divlje naselje.

UBIJEN KOMANDANT FEJZULAHI U velikoj policijskoj akciji za razbijanje terorističe grupe Albanaca u Kumanovu, ubijen je komandant OVK Fadilj Fejzulahi (na slici). U policijskoj informaciji se navodi da je "Fejzulahi likvidiran u antiterorističkoj akciji MUP-a Makedonije u žestokom sukobu sa terorističkim bandama sa Kosova". Tokom popodneva veoma snažne detonacije i razmena jake vatre u tom naselju potvrđivale su intenziviranje obračuna...

M.S.


Pripadnici OVK pokušali su, kako je ranije saopšteno, da se probiju ka centru grada. Helikopteri makedonske vojske i policije nadleću i Skoplje.

Građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol se evakuišu, a u toku je i vanredna sednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dve škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pešice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima.

Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.

Nad delom naselja Tode Mendol se vidi crn dim i ka tom naselju je dozvoljen samo prolaz protivpožanim ekipama i hitnoj pomoći.

Kako prenose beogradski mediji makedonski graničari su se povukli sa karaula na granici sa Srbijom. U taj region su poslata pojačanja srpske vojske i policije, protivterorističke jedinice, a u Kopnenu zonu bezbednosti dodatnih 450 pripadnika žandarmerije.

Hameri i oklopna vozila PTJ Žandarmerije prošla su Bubanj potok oko 15 časova na putu ka jugu zemlje.

Provladina TV Sitel javlja da ima oko 20 ranjenih. TV Nova takođe izveštava da ima i povređenih i poginulih civila.


Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni huitno prebačeni u Skoplje, javlja portal "Vesti".

Ranije jutros u sukobima su započeli u 4.40, ranjeno je devet policajaca iz specijalne jedinice Tigar, a troje je poginulo. Ranjen je i jedan od napadača, koji su uniformisani.

Pucnjava i detonacije su se čuli tokom celog jutra u ovom mestu. Kumanovo nadleće helikopter, a policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad. Građanima je zabranjeno da napuštaju domove.

Iz Ministarstva unitrašnjih poslova Makedonije još nema nikakve zvanične informacije u vezi sa ovim slučajem, koji je uznemirio stanovnike Kumanova.

Portparol policije Ivo Kotevski mi kaže da je "u toku operacija u Kumanovu i da neće objavljivati ništa dok se ne završi", prenosi N1tv.

Kako saznajemo od nezvaničnih izvora, reč je o sukobu policije sa većom grupom, od oko 70-tak naoružanih osoba.

Ranije jutros Makedonska policija je pokrenula operaciju protiv, kako je rekla, "oružane grupe" u predgrađu Kumanova, na severu Makedonije, javljaju mediji.

Jedan neimenovani zvaničnik je za Rojters izjavio da je jedan policajac ranjen, a prema nekim nepotvrđenim informacijama, povređena su trojica policajaca.

Makedonski mediji javljaju da su specijalne jedinice policije od jutros na ulicama Kumanova, a od pet časova čuje se jaka pucnjava iz automatskog oružja.

Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu severne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadleću helikopteri, prenose mediji.


Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su videli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policjske snage. Policija se još nije zvanicno izjasnila o tom slučaju.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

Ispred zgrade makedonskog parlamenta već nekoliko dana traju mirni protesti zbog policijske brutalnosti, javila je sinoć televizija Nova.

MUP: OBRAČUN SA GRUPOM KOJA JE DOŠLA IZ SUSEDNE ZEMLjE

Makedonsko Ministarstvo unutrasnjih poslova saopštilo je da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli pre nekoliko dana.

Prema rečima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a pollicija je naišla na žestok otpor, preneli su makedosnki mediji.

Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je reč “o osetljvioj ifnormaciji, te da se trenutno obaveštavaju porodice”.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja. Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

"Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

ZAEV POZVAO PREMIJERA GRUEVSKOG DA KAŽE ŠTA SE DEŠAVA U ZEMLjI

Lider najuticajnije opozicione stranke -Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava.

"Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo.

"Sada je najvažnije da se pomogne civilnom stanovništvu i da mu se obebzbedi garantovana bezbednost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost, te da ne podležu mračnim scenarijima o izazivanju sukoba i destabilizacije Makedonije.

Crni scenario, naveo je, neće uspeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenario i neće dozvoliti da u njega budu umešani.

"Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

GRADONAČELNIK KUMANOVA POZVAO GRAĐANE NA PRISEBNOST

U delovima Kumanova na severu Makedonije i dalje traje jutros započeta policijska akcija protiv naoružane grupe, čuju su pucnji i detonacije, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup tom gradu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su pre nekoliko dana primećeni u tom gradu.

Procenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, te da su oni smešteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva.

To naselje je blokirano, a nezvanično ima poginulih i povređenih civila i policajaca, javila je TV Nova.

Situacija je dramatična, građani su veoma uznemireni, a pojedini napuštaju svoje domove, rekao je Damjanovski i apelovao na građane da ostanu mirni, da sačuvaju prisebnost i "ne podležu etničkim podelama”".

On je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da "nikoga ne podržavaju", te poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćajem mira i spokoja među građane Kumanova.

Lider Demokratske unije integracija Ali Ahmeti, manje članice vladajuće koalicije, pozvao je danas građane da ne podležu provokacijama. On je naveo da je upad naoružanih ljudi u Kumanovo nastavak incidenata poput nedavnog napada na karaulu Gošince, kao i eksplozije koja se dogodila ispred sedišta njegove stranke u Skoplju.


EKSPRES: U INCIDENTIMA IMA I GRAĐANA SA KOSOVA

U oružanim incidentima u Makedoniji ima i građana sa Kosova, javio je prištinski "Ekspres".

Taj list je kratko objavio, pozivajući se na svoje izvore, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, "diktatora" Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

IVANOV PREKINUO POSETU MOSKVI

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz kabineta najavljuju da će po povratku Ivanova iz Moskve biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

Ivanov je u Moskvi prisustvovao Paradi pobednika, povodom 70 godina borbe nad fašizmom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (101)

berislav

09.05.2015. 11:01

Da su imalo Makedonci pametniji okrenuli bi se prema Rusiji i time bi sprečili stvaranje Velike Albanije. Ovako će samo izgubiti teritorij i ljudske živote u korist Amerikanaca. Pametan čovjek shvaća što se dešava. To je baš u ovom slučaju. Samo napred, podržavajte Amere da vas unište do kraja.

bob

09.05.2015. 11:27

kaze Makedonski zvanicnik da se nece oglasavati dok ovo ne zavrsi pa nema tu moj druze skorog zavrsavanja nebi oni ni pocimali da misle skoro zavrsiti oni su pod komandom mocnih ambasadora a docekali ste svoj san izlaskom iz mrske Yugoslavije

Ixan

10.05.2015. 00:22

@bob - E kad se setim da su pred izlazak iz SFRJ svi na stadionu Vardara (sva publika) ko jedan skandirali JAS TE E...M SRBIJO. A Kiro Gligorov zvao UN u pomoc da ih Srbija ne spreci od otcepljenja.....Tada su tako trazili..... A sto se Kumanova tice, po popisu pred Drugi svetski rat, Srba je u gradu bilo 92 posto, a srpski jezik koji je narod koristio je bio kao Vranjanski govor. Radi podrske KP Makedonije za savezne stvari, Kumanovo je dato SR Makedoniji.

Nada

09.05.2015. 11:33

Ovo sto se desava je upravo zato sto se Makedonsko rukovodstvo okrenulo Rusiji, a ovo su nasi analiticari predvidjeli navodeci da ce strane obavestajne sluzbe ocas posla pokrenuti demonstracije, izvuci iz svog arhiva navodno kmpromitujuce optuzbe zvanicne vlasti I aktivirati albance. Zasto pa zato da se sporazum o izgradnji plinskog koridora ne ostvari, a oni jadni Makedonci sto demonstriraju nisu svesni svje sopstevne propasti. Nadam se da ce Makedonsko rukovodstvo prevazici sve podvale.

Mister Berns

09.05.2015. 13:08

@RS - Čovek je podržao braću Makednoce, a ne njihove političare koji su to potpisali, ali ne vredi tebi govoriti.

Томица Кораћ

09.05.2015. 13:50

@RS - Mister Berns, по Вашој логици су нам и Немци браћа. Е сад, што су Немцима политичари били нацисти, Боже мој. Подршку ваља пружити и „браћи американцима“, само не њиховим империјалистичким политичарима зар не?

RS

09.05.2015. 16:49

@RS - Vi ste u pravu, ali oni su ipak naša braća. Zna se da su pod pritiskom priznali okupaciju KiM. I da neki od njih mrze Srbe. Ali posle njih mi smo opet na redu.

Цецко

10.05.2015. 10:50

@RS - Не "мрзе" нас. Воле нас као Хрвати.1941. Срби су бежали од ВМРО-ваца главом без обзира. Ништа српско се не признаје. Душанов мост је Камен мост. Стоји плоча да га је обновио султан Мехмед, али пошто га је цар Душан саградио тога нема. Зебрњак не дозвољавају да се обнови, већ покушавају и те остатке да униште каменоломом који су ту отворили.Кманово је хтело да остане у саставу СРЈ али је Милошевић то одбио.

Ixan

10.05.2015. 13:08

@RS - Srbi su od VMROvaca, tj Bugara, bezali monog ranije, srpsku cetnicku akciju u Makedoniji ne priznaju, VMRO iako je bila bugarska organizacija se u Makedoniji svojata. U skoplju su skoro postavili biste Damjanu Gruevu i Goce Delcevu, ali zato nema bisti, recimo, Vojvodi Jovanu Stanojkovicu Babunskom, Vojvodi Vasiliju Trbicu, Vojvodi Kosti Pecancu, Vojvodi Micku Krsticu. Za Makedoniju oni, tj. Srbi ne postoje.

alih

09.05.2015. 13:16

@opkoliti ta sela i puteve - Pa sto niste iskljucili struju I vodu kad su Kosovo uzimali??Makedonci su nas izdali, ne time sto su se odcepili vec time sto su priznali Kosovo. Sad neka vade vruce krompire iz vatre sami!! Nece njima doci Amer I Nemac da im pomognu! Kako ste samo naivni!! A da nepricam o Crnoj Gori, I oni ce doci na red. Albanija do Buljarice.

aleksandar

09.05.2015. 12:15

bojkotovali su popis stanovnistva da se ne dokaze da su 15 % trazi li su da bude popis stanovnistva u letu kad pocinju odmori i kad dodju od inostransva iseleni albanci

sve ih prisluskivati

09.05.2015. 12:30

samo se pitam kakva im je komunikacija i je li moguce prisluskivati razgovore izmedju albanaca dole ocigledno kad su se ovako organizovali da imaju komunikaciju da li mobilnu,radio ili internet vezu neku sigurno imaju cim su povezani.

BorisFCRS

09.05.2015. 12:45

Makedonija bi prva trebala da povuče sramno priznavanje južne srpske pokrajine i da otvoreno kaže:"Grešili smo, pomagajte braćo srbi"! Da ne pričam šta i kako treba da reaguje Crna Gora., valjda im je ovo za nauk! Želim sve najbolje makedoskom narodu uz što manje žrtve i da im rat koji je počeo traje što kraće, a da ishod bude konačna pobeda nad teroristima!

Ratko,Banjaluka-SRS

09.05.2015. 12:49

Podrska braci Makedoncima.Samo napred dok nije kasno,da nebudeo ko na Kosovu.Da li ce se sada oglasiti Amerika i EU?

Srki

09.05.2015. 13:09

@Ratko,Banjaluka-SRS - Pa vec su se oglasile, istina, samo u cetiri oka sa Albancima. Dali su im pristanak za akciju.

Nikola

09.05.2015. 12:52

Pa kako to 'nema informacija' o kome se radi? Necuveno manipulisanje javnosti! Albanska i Kosovska vojska su napale Makedoniju uz podrsku SAD-a i njenih vazala.

Lokalac

09.05.2015. 13:42

@Prcenzajn - Ako te nisam razumeo dobro, izvini... Ali ako jesam veze ti nemas. Politicari su priznali Kosovo, ne narod. Narod je isti onaj kao kod vas, koji samo pati. Inace, KUMANOVO JE JEDAN OD GRADOVA VAN SRBIJE KOJI NAJVISE VOLI ISTU!

Mladi Borac

09.05.2015. 14:03

@Prcenzajn - Tako je...Kumanovo je prosrpski orijentisano i ja to znam,jer imam puno prijatelja u tom gradu.Srbija treba pomoci Kumanovu i Makedoniji ... na nacin koji to bude trebalo i koji ce suzbiti ovo ludilo

Dušan

09.05.2015. 13:04

Pred svačijom kućom igra mečka pa i sad u Makedoniji. Nisu nam verovali za Kosovo a sada ga imaju uživo....Jadna je država koja ne može da izađe na kraj sa 50 / 70 terorista....!!!8

Srki

09.05.2015. 13:11

Ovo sto se dogadja Makedoniji, moglo bi da se desi celoj evropi. Cuti, okreci glavu, plesi kako od tebe traze i ti ce da dodjes na red.

Bane Kostic

09.05.2015. 13:22

Sad se vidi da je Rama bio iskren i da ima podrsku Zapada. Valjda cemo sad biti pametniji i iskoristiti ovo u "samoodbrani".

nislija

09.05.2015. 13:24

povucite priznanje Kosova i metohiju,i ujedinite se sa srbijom,mi smo stara juzna srbija,resice se problemi i zivecemo bolje.

Mikser

09.05.2015. 13:25

Zar nije preko Makedonije trebao da ide novi ruski gasovod? Da li se on moze izgraditi ako tamo izbiju nemiri po scenariju onog u Srbiji pre 15-tak godina? Naravno da ne... Zato Albanci trebaju Americi, da njima manipulisu i upotrebe ih kadgod to geopoliticko-ekonomske interese Amerike treba zastititi.

Vajven

09.05.2015. 13:30

Srbija da trazi hitnu sednicu saveta bezbednosti UN-a i da pomogne Makedoniji sto je vise moguce jer je ovo i nas problem. Podici sto vecu buku na globalnom nivou, da sad vidimo reakciju evrope, ljudska prava i borbu protiv terorizma!!! Dacicu REAGUJ! Radi svoj posao jednom u zivotu...

Goran

09.05.2015. 14:28

@Vajven - Priznali ga političari, ali su krivi što se nisu bunili. Sad im se nažalost vraća.

wasp

09.05.2015. 15:18

@Vajven - Nije narod u Makedoniji sigurno glasao za nezavisno Kosovo i sami su svesni da imaju u svom dvoristu problem zvani shiptar.Kao ni u Crnoj gori politicari nista nepitaju narod nego izmisljaju neku svoju naciju,jezik,besne gliste itd.

Cika ljata

09.05.2015. 22:51

@Vajven - Srbija sta ima da se mesa, ona ima veci problem finansijski je duzna 25 miljardi Eura

beba

09.05.2015. 15:02

@Џмрљ - ...I te kako nas se tice! Sta treba da ih pustimo da udju u Srbiju?! Nije dovoljno sto smo im ostavili Kosovo, treba da ih pustimo i dalje je li?! Mozda zbog takvih kao ti i treba da ih pustimo, da vidim onda sta ces kad ti zakucaju na vrata!

Џмрљ

09.05.2015. 13:34

...неки кажу подршка "браћи "... која браћа?!?-нама само СРБИ могу бити браћа...

Монархиста

09.05.2015. 14:03

@Џмрљ - Они су Срби (без обзира како се изјашњавају). До 1945-е су и званично били Срби, док комунисти нису створили нове нације.

filip

09.05.2015. 14:53

@Џмрљ - Naravno da nam nisu braca...braca su nam samo kad nam pomaze u nesto,kao poplave kad su bili primer il slicno. A ovaj Monarxista je cak i gori od tebe...

Manitu

09.05.2015. 13:39

sta rade obavestajne sluzbe!? sta rade granicari!? kako se ova grupa odjednom nasla u srcu Makedonije!? previse pitanja,odgovora nigde! ali je otisak delovanja poznat,ukazuje na osumnjicenog preko okeana! steta sto nema ko da ga privede ka poznaniju prava!

31

09.05.2015. 14:10

@Manitu - Prvo Kumanovo nije u srcu makedonije nego na granici a drugo u pola makedonskog stanovništva čine albanci. Nije to pomoravlje u srbiji pa da prepoznaš albanca jer priča na albanskom, pola makedonije priča na albanskom i kako prepoznati teroristu ? Što se tiče "obaveštajne službe" mnogo gledaš američke filmove....

Marjan_N

09.05.2015. 15:38

@Manitu - Pogodio si u centar! Ja sam iz Kumanova, i mogu ti reci da jos nije gotovo! Taj deo grada je blokiran, puca se i dalje.Pre 10 minuta sam bio do prodavnice, jer nije ceo grad blokiran.Cuju se sporadicni pucnjevi, nije zavrseno, i ne zna niko kad ce stati.Pardon, zna NATO jer duboko verujem da su svi ovi koji sada teroriziraju grad usli kao turisti, na granici sa pasosima! Tako ce i izaci, jer slusam bespilotnu letelicu kako nprestano kruzi.Odaje polozaje policije, tako da ce se izvuci!

Drug Buda

09.05.2015. 13:50

Mislili su "daleko je Makedonija od Kosova",a kosovski scenario im je već pred vratima.Pogrešna politika je dovela Makedoniju u ovakav položaj,a nažalost i američka i zapadna podrška albancima je toliko jaka da se drugo nije ni moglo očekivati.Umesto da se balkanske zemlje zajedno suprostave albanskim terotijalnim pretenzijama,same su se dovele u nezavidnu poziciju.Očigledno Albanci mogu da rade šta hoće,nažalost ovo je samo početak-nastavak njihovih ciljeva...

Илија Ч.

09.05.2015. 23:23

@Герасим - Све ће то на крају брат Ђура да преслиша.

Александар

09.05.2015. 14:34

Почело је са активном фазом у стварању велике албаније. Народ у Србији да се сабере док је време и добро поразмисли ко су му пријатељи и где му исправан пут у будућност. Јасно је да ови догађаји без благослова западних центара моћи не би били могући , с обзиром на присуство страних трупа на Косову и Метохији . Просечан Србин прича како неће моћи да иде на море у Грчку због догађаја у Македонији. Добро нам и иде какав смо бедан народ постали .

Mile

09.05.2015. 14:51

Da nije bilo Makekonaca otislo bi Presevo 2000 god. Treba pomoci Kumanovu. Tamo je pretezno srpski zivalj. Opet arbanasi i ameri udarise na srpsko.

Glas Razuma

09.05.2015. 14:51

Zasto govorite da nas se ne tice i tek kako nas se tice.Jako blizu je nasa granica,a oni se nece zaustaviti samo na tome.Ovo je provera Makedonske policije.Dogadjaji koji tek slede bice jos pogubniji za Makedoniju,a i ostale u regionu.Ovo mora da se zaustavi,ako ne mi ispasta ce nasa deca.

Makedonac

10.05.2015. 02:13

@Sone - Da, brate. Sreca je ite kako potrebna, ali treba nam i jedinstvo koje bas sada nemamo. Vise nam ono treba, jer bez jedinstva nema rezultata. Ali ima nas koji imamo srce da podnesemo sve i da pobedimo. Vreme ce pokazati to iako se svaka sloboda krvlju placa.

katarina

09.05.2015. 15:16

Ti su isti harali po Kosovu i Metohiji ali onda nisu bili teroristi, nego borci za slobodu. Eto im ih sada ,neka vide što će s njima,

arsa

09.05.2015. 15:20

E sad braco makedonci, lepo povucite priznanje tkz. "Kosova", pa mozete da ocekujete pomoc Srbije.Nikako drugacije.Srbija, siguran sam, zeli da vam pomogne ali prvi potez je na vama

Kraljevic Marko

09.05.2015. 15:45

Narod Makedonije nije priznao Kosovo,kao ni narod Crne Gore,narod Srbije nece u eu,kao ni narod CG sto nece u nato,mnogo toga necemo ali nas vlastodrzci guraju u provaliju !!!

bgboy

09.05.2015. 21:26

@DADO BANJA LUKA - A da ipak ukucas bbc news, ili euronews itd...? Upravo citam i njihove vesti.

Јанко

09.05.2015. 18:33

Терористи су им дошли из суседне земље коју су признали !!

Dijano

09.05.2015. 18:49

Americki spavaci (OVK) su aktivirani kao kazna za ucestvovanje Makedonije na Paradi Pobede nad Fasizmom u Moskvi. To je toliko ocigledno.

Dragan

10.05.2015. 01:23

@Dijano - Naprotiv,parada je veoma znacajan politicki dogadjaj,danasnji prikaz mocnog ruskog naoruzanja,zatim ucesce mnogo drugih zemalja u njoj a jako prijateljski povezane srusijom(kina,indija srbija...),i nemoc da se kriza u ukrajini po nalogu zapadnih fasista odigra po njihovom ne bi bilo nemoguce i sve vise je verovatan ovaj napad u makedoniji povezan sa rusijom.Pa kako bas danas da se dogodi kada je parada ?!

Нино Белов

09.05.2015. 19:07

Почела је америчка интервенција против Турског тока.

Dumar

09.05.2015. 19:43

Kako to da nigde nije ni jedan poslanik Evropskog parlamenta, niko iz Brisela, iz Amerike da osudi ovaj teroristicki upad na teritoriju suverene zemlje? Oni i stoje iza ovog.

Tata Ikun

09.05.2015. 20:21

Držite se braćo Makedonci, možda svaki stanovnik Srbije nije uz vas, ali svaki Srbin jeste. Nije narod Makedonije priznao Kosovo, nego vlast. Pozdrav, i da živimo svi u miru i slozi želi vam Srbin iz Srbije.

patriota

10.05.2015. 00:49

@Tata Ikun - A ko je doveo tu VLAST na celo drzave ? Narod ili vanzemaljci ?

Srdjan Grković

09.05.2015. 20:53

E sada im sudite za terorizam onako kako se sudi u americi da se isprate zapadni standardi demokratije

Деки

09.05.2015. 21:19

Македонска држава је имала пуно разумевање за "природне тежње" албанског становништва на туђој земљи (Космету), а немају ама баш ни мало слуха за тај исти народ и те исте тежње на својој територији??!То се у најмању руку зове непринципијелност или недоследност у ставу. Затворити српску границу, а македонско становништво,, које покушава да потражи спас код оних којима су забили оба прста у очи, преусмерити на њима пријатељске територије тзв.Косова или Албаније!

SuverenaAnonimka

10.05.2015. 06:24

@Деки - Видите ли да скривају да су то албанци који нападају? Сва западна медија преносе да "терористи из суседне земље пуцају у Македонији", али не кажу да су то ураво албански муслимани (испашће можда да смо ми).Молим дијаспору да пише по медијима и да не да да лажу, као што су радили за вереме 90-их.

Репубљика Иљирида

09.05.2015. 21:34

Аха, сад ће Амери и Македонце да бомбардују! Ако, кад угрожавају права недужних Арнаута!

Kole

09.05.2015. 23:19

Priznali ste Kosovo. Treba priznati pravo demokratskom albanskom zivlju da dobije svoju drzavu Kumanovo. Gledajte u buducnost, u EU ionako nece biti granica. Budite dobre komsije.

simson

10.05.2015. 00:20

E Milice Milice. Dali ti uopšte znaš šta je parada. Šta misliš Milice što jenki nisu bombardovali Rusiju tokom ukrainskog rata a Srbiju jesu dok je branila Svoju teritoriju, Svoje Kosovoi Metohiju????????

Nemanja

10.05.2015. 02:40

Koliko su stvari logične... Iskreno Vam pišem, verujte. Očekivao sam ovako nešto ove godine. Albanci su oruzje u rukama Amerike, pitanje je bilo dana kada ce ih upotrebiti za destabilizaciju makedonije kako bi se onemogućio turski tok koji treba da prodje kroz Makedonniju.

zola

10.05.2015. 07:07

Ne tako davne 2008.godine, sedeo sam na terasi jednog hotela u prelepom Ohridu sa zakupcem istog i caskao, dok su oko nas spartali mladjani siptari i neki Englezi ili Ameri nalik profesorima, koji su tu imali neki, izgleda "seminar" . Covek prijatan, dobronameran kao i velika vecina Makedonaca pricao je o istoriskoj gresci Milosevica zbog neuspelog dogovora sa siptarima(?!), kako se nije ugledao na Makedonce i na demokratski nacin resio problem sa siptarima i slicno?!

somborac

10.05.2015. 13:26

braco i sestre, dame i gospodo( vi niste obavezni ali ako vas interesuje) procitajte sta je srbski nobelovac 1938. rekao o resenju problema sa siptarima na balkanu