Nema mnogo gradova koji se kao Herceg Novi mogu pohvaliti Gradskom muzikom koja, sa kratkim prekidima tokom ratnih perioda, radi čitavih 130 godina.

Osnovana je 1886. godine, a posle perioda stagnacije, sada je u društvu opet sve živo i u znaku priprema za proslavu značajnog jubileja. Tokom 13 decenija rada u Gradskoj muzici sviralo je više od 300 muzičara i radilo 14 kapelnika, ali proslava pada u vreme kada je na čelu orkestra prvi put dama - krhka profesorka flaute u Muzičkoj školi, Novljanka, Ivana Petković.

Kaže da je od najranijeg detinjstva znala da će muzika biti njeno životno opredeljenje. Podršku joj je pružao deda, čuveni Ivan Đanko Ciber, svojevremeno i sam dirigent i kapelnik Gradske muzike u Herceg Novom, Dubrovniku, Kotoru.

- Kolege su odlično prihvatile vest da sam postala kapelnica. Oni znaju da ću se sigurno boriti za Gradsku muziku, a što se ostalog tiče, sa dedom sam proživela pripremu većine marševa za Gradsku muziku. Još pamtim kako je pisao i brisao note, ostavljao partiture po stolu, dvoumio se, ali i bio beskrajno zadovoljan kada dobro završi posao - priča Ivana.

Više od posla brinu je uslovi u kojima radi Gradska muzika.

- Sala na Karači u kojoj vežbamo je tesna i hladna. Instrumenti su stari. Uniforme treba obnoviti - nabraja zadatke Ivana Petković, ističući i da članove Gradske muzike koji su službenici, zanatlije, radnici povezuje ista ljubav prema muzici i Herceg Novom, pa će i te zadatke zajedno obaviti.

Kad ne diriguje gradskim orkestrom, Ivana u Muzičkoj školi predaje flautu. Petnaestak mališana uz nju će bez sumnje zavoleti muziku i svoj grad, a možda doprineti budućnosti gradske muzike koja od ove godine vraća na novske ulice tradiciju promenadnih koncerata.

MAŽORETKINjE

U SASTAVU G radske muzike su i hercegnovske mažoretke koje sada vodi Antonija Novoselac. Nema ulice u većim gradovima Evrope kroz koju nisu prodefilovali, ističući uvek da predstavljaju Herceg Novi, a njihovi defilei su pozdravljani sa simpatijama jednako u Beogradu, Dubrovniku, Sarajevu, Zagrebu, Beču, Ljubljani, Budimpešti, Segedinu, Kopenhagenu...