Zahvalnost braniteljima i poginulima, egzodus Srba zaboravljen!

Tanjug

01. 05. 2015. u 13:19

Grabar Kitarović je rekla da treba slaviti zajedništvo, a predsednik Sabora Josip Leko je rekao da je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrednostima

Захвалност бранитељима и погинулима, егзодус Срба заборављен!

Kolinda Grabar Kitarović

OKUČANI - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-polcijskoj operaciji "Bljesak", čiju 20-tu godišnjicu Hrvatska obeležava kao oslobađanje Zapadne Slavonije od srpskih neprijatelja, teritorije koja je tada bila pod zaštitom UN.

Grabar Kitarović je rekla da treba slaviti zajedništvo, a predsednik Sabora Josip Leko je rekao da je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrednostima.
O egzodusu Srba hrvatska predsednika nije rekla ni reč.

"Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima domovinskoga rata, porodicama svih poginulih branitelja i porodicama svih civilnih žrtava domovinskog rata", rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre, javila je agencija Hina.

"Zajedništvom smo pobedili u 'Bljesku', kasnije u 'Oluji', oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Leko je, kako je prenela hrvatska agencija, rekao da operacija "Bljesak" i nakon 20 godina sve više dobija na značenju, jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude Zapadne Slavonije.

"U tom je smislu obeležavanje ovakvih akcija usmereno na izgradnju mira, na demokratskim vrednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju", kazao je Leko.
Uveren je, kaže, da će i proslava akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava "Bljeska".

Ni Grabar Kitarović, ni Leko nisu pomenuli egzodus Srba u toj vojno-policijskoj akciji, a ni u hrvatskim medijima nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, a iz kojeg proizlazi da su u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila.
Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prema kojima je prvih dana maja 1995. ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 žitelja Zapadne Slavonije, tada pod zaštitom UN, sa oko 4.000 vojnika.
Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na Zapadnu Slavoniju, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad", a srpsko stanovništvo je zatečeno na spavanju.

Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN, koje su na vreme upozorili hrvatski generali, povukle su se na bezbedna mesta.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim sudovima.

Uprkos velikom broju dokaza, video-zapisa i izjava svjedoka, Tužilaštvo Haškog tribunala nikada nije vodilo intenzivnu istragu o zločinima počinjenim nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, iako je ta oblast, poput Srebrenice, bila pod direktnom zaštitom UN - "UNPA - sektor Zapad".

Ovom operacijom Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije proterano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi, navode banjalučki mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (100)

dule

01.05.2015. 13:49

Pa sta drugo da slave, 800 godina su bili pod Ugarima nisu smeli da im pisnu, dobri su jedino kad treba civili da se ubijaju i proteruju. Poznati su po kukavicluku i vojnoj nesposobnosti

Hrvat...

01.05.2015. 19:03

@dule - Obični ljudi bilo kojeg naroda ne vole ratovati. Samo bolesnik može uživati u ratu. Mnogi su bili kukavice i na hrvatskoj strani, a borbeni moral i hrabrost srpskog vojnika najbolje se vidio u Srebrenici, Oluji i Bljesku

Južnjak

02.05.2015. 00:49

@dule - Borbeni moral srpskog naroda se na Ceru,Drini i Kolubari 1914.godine.Onda se video,kada su Srbi probili Solunski front,i kada su oslobodili teritoriju od Vardara do Triglava,i tako stvorili Kraljevinu Jugoslaviju.U novije vreme se video u operaciji "Koridor" 1992.godine,i bici na Košarama i operaciji "Strela" 1999.godine.

Miki - Zg

01.05.2015. 14:00

Ovakova Hrvatska bez domilicilnog otjeranog srpskog naroda akcijama Bljesak i Oluja i prethodnog masovnog otpuštanja s radnih mjesta ,je ono što je Hitler 1941. god.naredio poglavniku A. Paveliću -NDH-a.

odobrenje

02.05.2015. 02:56

@Miki - Zg - ...nije Hitler "naredio" već je "odobrio" povijesnu želju doktora Pavelića da "Ljutom travom na Ljutu ranu očisti hrvatsku državu od vlaške gamadi i nakota". Hitler nije imao ništa protiv da se kazne slavljenici 27. marta "bolje grob nego rob" pa je rešavanje srpskog pitanja bilo "usput" za Konačno Rešenje jevrejskog pitanja. Papa Pio XII blagoslovio je Boguugodno delo čišćenja Vinograda Gospodnjeg od kukolja šizmatičke jeresi i dušebrižništvo poverio Stepincu koji je to odradio fenomenalno.

noćni vuk

02.05.2015. 02:49

@Predsednik - sve je u yugi bilo laboratorijski eksperiment - pa tako i ova lakrdija sa Bljskom i Olujom...na malom području odrađene su generelne probe za ozbiljnije stvari u post-sovjetskoj hemisferi koje gledamo danas u Ukrajini...sad su došli ameri i natovci da podučavaju banderiste za, kako kažu, hrvatski scenario rešavanja tzv. ruske agresije na Krim i Donbas....dal pratimo situaciju ?...za nas Srbe je od važnosti da vidimo jesu li Rusi bar nešta naučili od naše tragedije ?

ISTINA

01.05.2015. 14:47

Nekoliko dana pre akcije ˝bljesak˝ u operativni centar glavnog staba RSK je stigla informacija da hrvatske snage gomilaju svoje trupe oko Z Slavonije. Ko je sprecio akciju,a mogla se spreciti? Niko.

Branko

01.05.2015. 14:53

Akcija ima svoj legitimitet u međunarodnom pravu i ustavu RH. Zločini koji su se desili tom prilikom moraju se, bez izuzetka, procesuirati kroz sudske procese.

СВЕМИР

01.05.2015. 15:00

Прославу етничког чишћења, уз највеће државне почасти, преко 30.000 људи српске народности са 283 убиства, може само усрећити особе са неповратном девијацијом моралних вредности. Но када се не стиде геноцида, од хрватског друштва не треба очекивати кајање ни за оваква злодела. Ипак они припадају крволочној западно-европској нецивилизацији!

Pokatoliceni

01.05.2015. 15:02

Hrvati su najhrabriji narod na svetu... ne po tome sto se nikoga ne boje nego sto se nicega ne stide...

Eugen

01.05.2015. 20:28

@Pokatoliceni - Rastko Nemanjić (poslije sveti Sava) je kao katolik rođen i kršten u katoličkoj crkvi, ako niste znali, pa Vi vidite tko je promjenio vjeru. Kad budete pitali svog pravoslavnog popa da li je to točno, izaberite pravi moment kad će se najmanje čovjek živcirati što ga to pitate.

ss

02.05.2015. 00:08

@Pokatoliceni - I Englezi su bili katolici pa vise nisu, i slucaj Kalvina itd.

Južnjak

02.05.2015. 00:36

@Pokatoliceni - Rastko Nemanjić se rodio kao pravoslavac...Toliko o zvom znanju...

Eugen

02.05.2015. 01:07

@Pokatoliceni - Mi Hrvati trebali bi biti Dučiću zahvalni na floskuli.Ona je izvanredno dobar primjer površnog uma,koji kada nastoji da u svojoj uzoholjenosti bez pokrića,sebe uzdigne,a drugog ponizi,sam se strovali.Stidjeti se može samo onaj koji je zgriješio i spoznao.Adam je u rajskom vrtu zgriješio i pojeo jabuku sa drva spoznaje.Potom je spoznao i počeo se stidjeti.Dok je bio nevin i Boga slušao,nije znao što je stid.Nađite drugoga popa za porazgovarati na tu temu,da istom ne bude previše 2 teme odjednom.

Rudi

02.05.2015. 01:21

@Pokatoliceni - Da li znate da je Tony Blair (Toni Bler), dan nakon što mu je prestao mandat britanskog premijera, zatražio i primljen u Katoličku crkvu ?

princ eugen

02.05.2015. 02:44

@Pokatoliceni - to samo govori da su u savino doba srbi i hrvati bili pametniji od današnjih verskih fanatika. što bi se narod i vlastelini svađali ako ne moraju ? a da ratuju za interese rima i vizantije?...ma nije im palo na pamet dok nije bilo koristi ili manje štete...do 1612. latinski i srpski popovi su sarađivali a nakon berlinskog kongresa i naglaska na drezdenskom kongresu vera i nacija služe za manipulisanje masama.

Ne radi se o tome

02.05.2015. 08:53

@Pokatoliceni - da je neko promenio veru, nego o tome da je neko, citaj: Rvati, promenio naciju, kad je promenio veru...

Izvinite

02.05.2015. 11:18

@Pokatoliceni - razumem da ste vi administratori neskolovani, ali dozvoliti da se objavi takva laz, da je Sveti Sava krsten kao katolik, a onda ne dozvoliti komentar, da je to, u stvari bio njegov otac... Ne razumem.

Hilandarac

02.05.2015. 15:09

@Pokatoliceni - nema se šta da pita popa jer možda i on neće da zna da su Sava, Nemanja i Stefan bili u "odličnim" odnosima sa Papom. Bilo je to vreme 4. Krstaškog rata protiv Vizantije i Pravoslavlja pri čemu su Nemanjići pokazali maestralnu veštinu spasavajući Srbiju od Madžara i vrhunsku diplomatičnost dobivajući Krunu iz Rima a Autokefaliju crkve od Vaseljenskog Patrijarha i to je Srbima nauka da su večno i Istok i Zapad. I dandanas katolički nadbiskup Bara (CG) nosi titulu Primas Srbije (od 08.01.1089.)

Zavida

02.05.2015. 15:15

@Pokatoliceni - Tačno, Zavida je izbegao u Duklju = Zetu tokom rođačkih svađa i ratova u Raškoj. Navodno da je u Kotoru u katedrali sv. Tripuna krstio po latinskom obredu svog sina Nemanju, a kad se vratio u Ras ponovio je krštenje i miropomazanje po grčkom ritualu u Crkvi Sv. apost. Petra i Pavla. Stariji Nemanjin sin Vukan služio se latinskim obredom u Duklji. Tadašnja Velika Šizma nije imala odjeka na našim terenima do Firentinske Unije 1439. kada je Rimska Kurija počinila Veliku grešku=magnum errore.

lapsus

02.05.2015. 15:16

@Pokatoliceni - ne jedi se...bio je to lapsus dugi nokat na palcu pa sve izbrisao...

musamba

01.05.2015. 15:42

¸hahaha "agresija na Zapadnu Slavoniju". Jel vama jasno da su sve zemlje priznale RH i da je RH primljena u UN u ovim granicama bez obzira sto su u to vrijeme djelovi bili okupirani ili pod zastitom UN-ovih snaga? UN-ove snage nisu tamo bile da bi "zastitile srpski teritorij" vec da bi stale izmedu sukobljenih snaga.

djeno

01.05.2015. 20:53

@musamba - danke djocland, sram vas bilo pevajte ovu pesmu i ponosite se oduvek ste bili onmo sto ste i sad U

Andjelina Istoricar

01.05.2015. 15:53

Madam Kitarovic, vasom 'olujom' i 'bljeskom' niste oslobodili hrvatsku vec ste po treci put osvojili keltsku zemlju. Prvi put ste u 8 veku osvojili Keltsku Zemlju kao Kurdi na povratku iz pohoda na Nemacku Naciju i osnovali Kurdistan na Balkanu a drugi put ste osvojili i prosirili svoju zemlju u Drugom Svetskom Ratu, kada ste kao NDH ponovo osvojili Zemlju Kelta. Treci put ste ponovo prosirili Hrvatsku devedestih godina. Dakle, vi ste se proslavili kao osvajaci, ali mnogi kazu da to nece vecno

Hrvat...

01.05.2015. 23:49

@Andjelina Istoricar - Na tlu današnje Srbije nekada su živjeli dinosauri. Andjelina, istoricarko, vrati zemlju triceratopsu i celofizisu!

užas srbije

01.05.2015. 15:57

neshvatljivo.genocid nad srbima traje, traje, traje...jer za ubice i počinioce zločina nema kazne- oni nastavljaju da slave genocid.njima je to odobreno.1. maja treba svi, kompletno, bez obzira da li smo srbi ili ne, već ako smo pravični i imamo ljubavi za istinu-da zapalimo sveću i da tugujemo.i tako, maltene, 365 dana u godini.u tišini i bez nada da će se išta promeniti.srbi ponajmanje.srbima je da slave, roštiljaju, okreću drugi obraz i da zaboravljaju.

belerophon

01.05.2015. 17:39

@užas srbije - Pa sta se bunite sto ste pobegli,zar pukovnik Babic nije sam rekao da Hrvati mogu doci,i dosli su .U cemu je problem?Prvi je pobjegao preko mosta i zvao srpsku nejac da brani srpska ognjista.Junacina.

Radoje

01.05.2015. 16:06

Nemačku vi slavite,a ne zajedništvo za "oslobođenje hrvatske"tako što ste Srbe ubijali,proterali, i na sve moguće načine onemogućili da vrate otetu imovinu.Jadni li ste!

Mladen

01.05.2015. 16:12

Uz pomoć Nemačke i Amerike ste dobili državu.Kao naslednici Ustaške NDH,vi ne bi trebalo da postojite.Ne kitite se tuđim perjem,ničija nije gorela do zore,a vaša ponajmanje.

edi

01.05.2015. 16:14

Krugu odabranih tudjman je ostavio ekonomiju u nasledje sve su upropastili i sad kada su na kolenima busaju se u grudi sa vekikom hrvatskom koje nigde nema,a tek ce da zive bedno i plakace za Jugoslavijom ko sinje kukavice!

Besposlen

01.05.2015. 17:18

@edi - Neće da žive bedno jer hrvati drže sve što valja u Srbiji i muzu Srbiju isto kao i u SFRJ što su, dok je srpskih podkupljivih političara nema brige za hrvate, ovi će im dati šta god hoće naravno uz proviziju u svoj džep.

muzitelj

02.05.2015. 02:35

@edi - A ko je kriv servima što su im konjušari postali gazde u njihovo ognjište ?...nemojte samo o masonima, vatikanu, vešticama i karakondžulama...pre da se pitamo a koja to daska nam fali u onaj predmet što ga frizerka drži u ruke kad nam namešta kapu - tačno, srpska glava odavno se zove kolokvijalno stalak za kapu...

.rs

01.05.2015. 16:17

U hrvatskoj je 90/tih god poginulo vise Srpskih civila nego hrvatskih. O broju proteranih bolje da negovorim, jer su brojke jezive. I hrvati to 20 godina proslavljaj. Bruka i sramota !!!Jel vi mislite da je Jovanu Ducicu tek onako pala na pamet ona znamenita recenica, da se hrvati nicega ne stide. To je Ducicu neko odozgo sapnuo. Bravo za saptaca, a bravo i za Jovana Ducica.

Mirsad-Bihac

01.05.2015. 16:20

Od koga ste oslobodili hrvatsku?protjerali i poubijali jedan narod,koji je vjekovima tu zivio.

Преостала трећа трећина

01.05.2015. 16:20

Заједништво? Ова је за југословенство? Братство и јединство, по идеји и сценарију НДХ, Блјеска и Олује?

sas

01.05.2015. 16:27

Srbi su dali Veliki doprinos za komunizam socializam I zato su platili Veliku cenu raspada SFRJ!

doprinositelj

02.05.2015. 02:32

@sas - Srbi su dali Veliki doprinos svojoj gluposti, svojoj naivi, kolektivnoj halucinaciji i opšte primenjenoj EUtanaziji zdrave pameti.Što se tiče cene to se ne pita jer Srbi su, bre, veseo narod, naravno humani domaćini pa da se niko ne uvredi, a posebice srpske ubojice.Ko nas bre zavadi, idemo dalje pa šta košta da košta samo da je mir i napredak makar propali i svi nas ponižavali do besvesti jer mi nemamo drugu alternativu nego da se izvinjavamo i da što pre zaboravimo da nam ručak prija sa piće.

Observer

01.05.2015. 16:36

zamisli ovaj scenario: recimo da lokalni Madjari proglase Vojvodinu republikom, protjeraju ili pobiju sve ostale, planiraju se spojiti sa Madjarskom u veliku Madjarsku, napadaju i bombardiraju Beograd, uniste Srbiji privredu, presjeku puteve, dobiju UN da ih cuva....i tako cetri godine....Samo zamisli, odgovori sebi, he meni, sto bi Srbija trebala uciniti u takvom slucaju. Pozdrav I iskrena sucut svim nevinim zrtvama.

Slobodan

01.05.2015. 17:22

@Observer - Zamislio -Kosovo samo to i dalje traje.To kako su se drugi poigrali sa nama ali neki od vas navodno profitirali o tome ne sme se pricati .Sada smo svi mali i laki za manipulisanje.Danas sam gledao bajku na HRT o idealnoj akciji Bljesak i dobio potvrdu one da su Hrvati naj hrabriji narod ne zato msto se nicega ne boje vec sto se nicega ne stide.

zule

01.05.2015. 18:20

@Observer - Rođače, razumem kuda gađaš! E pa da ti kažem, Srbija, ovakva kakva jest, ne bi učinila ništa. Likovi poput Vulina i Đurića glasno bi se užasavali a naš Premijer bi pozivao na razum, jer se "tako pokazuje snaga Srbije"! Možda bi, bespomoćno prozivao moćnike u Briselu. A Tomo bi se javno slikao sa ruskim ambasadorom, kao pretnju zločestim Mađarima "kojima su u Srbiji zagarantovana sva nacionalna prava". Mi Srbi smo, rođače, jedan fin i civilizovan narod, a ne kao vi Hrvati.

Dragan P.

01.05.2015. 18:31

@Observer - Nije isto Mađar u Vojvodini koji je nacionalna manjina i čiji su se preci, uglavnom, borili protiv Srbije u oba svetska rata, i Srbin u Hrvatskoj, pripadnik konstitutivnog naroda, a ne manjine, kome je neo-ustaška vlast protivpravno oduzela taj status, i čiji su preci stvarali tu državu svojom krvlju, i još preživeli genocid koji ste im vi napravili... Kad se sve sagleda, nema blesavijeg i naivnijeg naroda od Srba, niti podlijeg i proračunatijeg od Hrvata...

nikad mi neće biti jasno...

01.05.2015. 23:42

@Observer - Hrvatska je imala pravo na Bljesak i da upadne u UNPA-zonu..i..nikom pa ništa...kad je Vosjka Rep. Srpske ušla u UN-zonu Srebrenica i Žepa tada je NATO intervenisao Prvi put izvan svog teritorija....2/ ako je Hrvatska imala pravo na Bljesak zašto je to pravo osporeno Srbiji da povrati u svoj ustavno-pravni poredak Kosovo i Metohiju u kojoj živi nacionalna manjina i da oslobodi svoju državnu teritoriju do Međunarodno priznate granice sa Albanijom od 1920. godine. Dupli licemerni cinički aršini ..

bez dlake na jeziku

01.05.2015. 16:37

Bravo Hvati. Dok su Srbi pre 20 godina uz obavezno prase, rostilj i pivo slavili "svoj" praznik Vi ste stvarali drzavu...20 godina kasnije ni za jotu nismo pametniji.Samo sto 20 godina kasnije, oni sto su slavili a bogme i oni koje ste proterali,stoje u redu i mole za posao kod vasih "poduzetnika" u Srbiji...

HitmanSRB

01.05.2015. 16:54

Smešni Hrvati i njihove tzv. akcije. Recite mi gospodo veliki vojnici, zašto Istočnu Slavoniju niste "oslobodili"? Verovatno jer ste znali ko i šta bi vas tamo dočekalo. Tamo nije bilo politike i prodaje!

From South

01.05.2015. 17:30

@HitmanSRB - Stvari su savrseno jasne. Nakon operacija Bljesak i Oluja, HV-u je ostala jedino istocna slavonija. Prema procjenama vojnih strucnjaka, kod vojne opcije napada na istocnu Slavoniju, obzirom da je u pitanju ravnicarski teren sta otezava iznenadni napad, i zbog blizine Srpske granice, Hrvatska strana je procijenila da bi gubitak HV-a iznosio oko 1.500 zrtava te je odluceno taj dio staviti pod Hrvatsku kontrolu tkz. Erdutskim sporazumom. Hrvatska je porazila Srbiju, to je savrseno jasno, cak i vama

Hrvat...

01.05.2015. 19:12

@HitmanSRB - U Istočnoj Slavoniji najbolje rješenje i za Srbe i za Hrvate je bila mirna reintegracija. Hrvatska bi i tu pobijedila, ali uz mnogo (nepotrebnih) žrtva s obje strane. Milošević je Srbe u Hrvatskoj ostavio na cjedilu. Drugo nije ni smio niti mogao. Kao što je rat nastavak diplomacije, samo drugim sredstvima, tako je u ovom slučaju diplomacija bila nastavak rata, ali humaniji nastavak. Malo bolje igrati šah, gospodo Srbi! Kad već povlačite prvi potez...

Dragan P.

01.05.2015. 21:23

@HitmanSRB - @From South: Netačno, Hrvatska nije porazila Srbiju, već krajiške (hrvatske) Srbe, koje su Sloba i R. Karadžić raznim zakulisnim dogovaranjima sa Franjom pustili niz vodu. Presudan za to je bio pritisak Zapada. Dok je Srbija (preko JNA) direktno ratovala protiv Hrvatske - 1991. i početkom 1992, Hrvatska je beležila gotovo isključivo poraze. Počeli ste "pobeđivati" tek kad su se regularne trupe iz Srbije povukle, zbog primirja početkom 1992.

Hrvat...

01.05.2015. 23:12

@HitmanSRB - Jedino pametno i istinito sto sam čuo od Seselja jest da Hrvati ne mogu ratovati sa Srbima. Uz toliku oružanu silu Hrvatska je tada mogla biti poražena u nekoliko dana. Ne bismo imali nikakve šanse. Ali rat se vodi kako srcem tako i mozgom. Srbi nisu imali vojnog stratega. Najjaca ideja je bila napiti cetnike i poslati ih na hrvatske rovove. Četnicima usto nitko nije objasnio ustav iz 74. (kako i bi kad je rakija odlična), međunarodno pravo niti da je WW2 ipak odavno završio.

Južnjak

02.05.2015. 00:05

@HitmanSRB - Jasno nam je da nikada u istoriji niste pobedili Srbiju,i da ste izvršili genocid nad Srbima Krajišnicima.

međunarodno pravo ?

02.05.2015. 02:23

@HitmanSRB - šta ti znaš o međunarodnom pravu ? O stečenim pravima ? Da su Srbi znali da će ovako da se provedu u Križarskoj Provinciji Svetog Rimskog Carstva NIKAD ne bi došli na poziv austrijskog cara. Patrijarh Arsenije III sazvao je Crkveno-narodni Sabor u Beogradu 12.07.1690. da poruči caru: ili ćemo da budemo slobodni ili nek nas Turci pobacaju u Savu..i bi 21.08.1690. potpisno "divine favente clementia leopoldus electus romanorum imperator semper augustus".To je međunarodni ugovor kojeg ste pljunili

jasnovit

02.05.2015. 03:17

@HitmanSRB - i tebi je jasno da HR nije porazila SER ali je svestrano učestvovala u AniSrpskoj Koaliciji da bi se po naredbi Zapada Srbi kaznili. Zauzvrat je dobila pravo na čistu etničku državu. Galbrajt je susprezao vaše oduševljenje sa pretećim prstom na traktoru tokom Traktorijade kojom su Srbi nakon 400 godina vraćeni u Srbiju(repriza iz WW2 - 1/3 iseliti po Budaku). Galbrajt je poručio Srbima da će i deca njihove dece da ISPAŠTAJU jer su se Srbi prvi suprostavili volji SAD za novu arhitekturu Balkana.

Dragan P.

02.05.2015. 10:21

@HitmanSRB - @Hrvat: Možda većina Srba iz Hrvatske, "pijanih četnika", kako ih zoveš, nije baš u sitna crevca znala sve pravne zavrzlame ustava iz 74, verujem ni da većina vaših vrlih i trezvenih branitelja takođe nije brinula o njima. Svi Srbi, su, međutim odlično znali šta se događalo 50 godina ranije kad ste poslednji put proglašavali neovisnu Hrvatsku. Možda bi i mnogima od vas trebalo objasniti da je WWII gotov. A možda, zaista, on nije i nikad ni neće biti gotov na ovim prostorima...

predlog

02.05.2015. 15:21

@HitmanSRB - Završite Drugi Svetski Rat - prvo u sebi, pa među sobom, pa između sebe...!!...još dok ima živih učesnika WW2 treba ih sve zajedno pozvati u neku banju da nam ispričaju svoja životna i borbena iskustva. To su sad već dedice cca 90 godina i bilo bi lepo od unuka da sakupe sve žive partizane, četnike i ustaše da se otvore i kažu šta ih je nateralo u WW2 ? - ideologija ili nešta drugo ??...verujem da bi njima bilo lakše u duši...

Samoporaz

02.05.2015. 15:31

@HitmanSRB - HR je porazila sebe i svoju verodostojnost što pokazuje svaki put na ovakve datume. Re-integracija je dogovorena u Dejtonu da se HR i SER pokažu kao "privrženici mirnog rešenja" kojeg je zagovarao Štoltenberg(otac).Tako je potpisan Međunarodni Ugovor u Erdutu( a ne tzv. Erdutski sporazum)kojim se HR obavezala na Reintegraciju Srba u HR po sistemu SUI GENERIS za šta je donešena Rezolucija UN. Bilo bi normalno da branitelji štite table na ćirilici jer je tako obećao Tuđman i slagao UN što se vidi.

Светосавац

01.05.2015. 17:10

Нису се стидели за 700.000-900.000 хиљада цивила, што би се стидели за 23.000 хиљаде!

livia

01.05.2015. 17:15

Oslobodili Hrvatsku!? Mislis, napravili genocid nad srpskim nanosim koji je tu vekovima ziveo! Bice bumeranga, Kitarovicka!

Mikoje

01.05.2015. 17:27

Bravo Hrvati, to su vam najvece bitke u celoj istoriji. Eto, recimo u Oluji 175 000 hrvato-muslimana pomognutih sa USA, NATO itd protiv 38 000 Srba Krajisnika koje je i Srbija napustila. 5 na 1? Bravo, bravo, i bravo, borba dostojna hrvatskog naroda. U vasoj istoriji i sa vasim moralom, ovo je svakako vasa najsjajnija pobeda (jer druge nemate, vi nemate ustanke, 1000 god Madjara, Turaka...itd),i treba da je slavite, jer vi ste ipak na kraju krajeva Hrvati, najmonstruozniji narod ovog dela sveta.

Hrvat...

01.05.2015. 22:35

@Mikoje - Na Vukovar je islo 100.000. Srba, a branilo ga 3.000 Hrvata, Srba, Ceha, Madjara i ostalih normalnih ljudi. To je 33:1, a jedva ste izvojevali i tu, pirovu pobjedu, iživljavajući se mjesecima kasnije na zarobljenicima. Ne zbog Jasenovca i ne zbog hrvatskih zločina nego zbog bijesa i frustracije. Bit je u taktici, a ne u brojnosti. Da je Srbe tada vodilo 3-godišnje dijete bolje bi prošli.

bez dlake na jeziku

02.05.2015. 07:47

@Mikoje - Klasicna hrvatska propaganda, matrica.Zli Srbi,mnogobrojni cak 100 tisuca napadalo je sacicu mirnih hrvata uz koje su bili "posteni" srbi,cesi,madjari...laz,do lazi...u Vukovaru je ratovala regularna jugoslovenska JNA,znaci Srbi, Madjari, Albanci, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Muslimani...protiv neregularnih nacionalisticko/fasistickih hrvatskih formacija.A sa JNA na Vukovaru su komandovali Hrvati,Muslimani,Slovenci,Siptari,ne samo Srbi...i posle su mnogi od njih postali visoki hrvatski "casnici"

Dragan P.

02.05.2015. 10:13

@Mikoje - @Hrvat: Ko o čemu, Hrvati o svojim "junačkim" bitkama u Vukovaru i Oluji. Na VU je išlo nekoliko puta manje snaga od onoga što si ti naveo. Nisu bili samo Srbi, već je to bila raspala JNA u čijem sastavu je bilo i Albanaca, muslimana, Hrvata (lično poznajem jednog)... Da je bilo katastrofalno vođstvo, bilo je.

čačanin

21.06.2015. 07:25

@Mikoje - hrvat,nije srbe tamo vodio srbin već komunista.to je onaj što kaže da je sava kovačević pozitivna ličnost.zato je tako ispalo.pročitaj malčo šta je bilo kada su ustaše napadali srbi da brane srpski narod.tada je srbe predvodio srbin Dragoslav Račić.na žalost i tu su im u ledja udarali komunisti dok su vodili borbu sa ustašama.ne samo da istina nije samo na srpskoj strani nego se ne može sakriti.

Rale

01.05.2015. 17:39

Ova ustaska "obiljezavanja" ne treba samo komentarisati kad im je godisnjica...Srbi a posebno nasi vladari trebaju svakodnevno ponavljati ko papagaji sta je tudjmanova ustasijada uradila sa gradjanima srpske nacionalnosti u hrvatskoj . Treba ovu banana drzavicu bojkotovati u svemu mogucem a pogotovo njihove firme u Srbiji. Sa onim ko ovakav zlocin slavi stvarno treba biti obazriv, pa zamislite sta bi svet rekao kad bi Nemacka javno "obiljezila" Hitlerov rodjendan koji je bio pre par dana ?? !!

BREME

02.05.2015. 03:08

@Mikiboy - Nažalost, Hrvati su mali narod koji mora da zbog svog sluganskog odnosa prema centrima moći nosi težak teret velikih i monstruoznih zločina. Nije njima lako da se nose sa tim teretom i zato je svaka revizija istine za njih spasonosna. Na nesreću, nemaju sopstveni intelektualni kapacitet koji će da stvori moralnu bazu da se iskobeljaju iz tog začaranog kruga.

Hrvat...

01.05.2015. 19:19

Srbi malo prečesto zaboravljaju što se u Hrvatskoj i BiH događalo do Oluje i Bljeska i što je uzrok ovim akcijama

Hasan seckati

01.05.2015. 21:02

@Hrvat... - Naprimer? Izbacivanje konstitutivnog naroda iz ustava SRH, pretnja Spegelja iz oktobra1990 da ce pokasapiti Knin uz pomoc amerikanaca, povratak ustaskih zlikovaca iz emigracije. narusavanje ustava SRBiH i gazenje konstitutivnosti jednog nd 3 konstituciona naroda itd itd itd... E da mi je vasu pamet pa da se malo odmorim.

Hrvat...

01.05.2015. 22:52

@Hrvat... - Nisam ustaša, ne branim ustaski teror. To je grozota koji ne ide na čast hrvatskom (ali, ne zaboravimo, i bosnjackom) narodu. Zbog takvih zločina čovjek kao biće zaslužuje biti uništen kao vrsta. No, treba i to razumjeti. Ne pravdati, ali razumjeti da. Zašto bi neka vlast, ma kakva bila, dopuštala stalno regrutiranje četnika i partizana iz tog narodnog korpusa, koji potkopavaju mladu državu!? A nakon cetnickih ustanaka i zločina nad Hrvatima i Bosnjacima sasvim su, nažalost, očekivane osvete

Rvatino

02.05.2015. 07:26

@Hrvat... - sta vam je skrivila porodica Zec u Zagrebu? Narocito dvanaestogodisnja devojcica...

Dragan P.

02.05.2015. 10:09

@Hrvat... - @Hrvat: Izvrćeš stvari. Srpski, ili, kako ti kažeš, četnički, ustanci ‚1941. u NDH su se desili u leto, dakle posle početka masovnih klanja (prva su se desila već u aprilu). Direktna su posledica tih klanja, a ne njihov uzrok. Sam kažeš da nisi ustaša, već, pretpostavljam, umeren Hrvat, ali, eto kako i ti postavljaš stvari sasvim izvrnuto, da bi se našlo nekakvo opravdanje za ustaška nedela. Opravdanja nema!

opravdanje

02.05.2015. 15:42

@Hrvat... - Da nije bilo Srba ne bi bilo ustaša, balija, handžarovaca, zelenih beretki, OVK, itd.Sve su to izgovori koje je smislio Berlinski(1878) i Drezdenski kongres(1928).Interesantno da se pojedinci u srp. politici koriste da bi se očistio teren od Srba koji nisu imali blage veze sa politikom. Zbog čega su stradali sarajevski i zagrebački Srbi 1914.pa '41 ?? Pa jer su bili imovinski imućni:bankari i trgovci.A zašto su čistili seljake, žene i decu koji su bili i nepismeni oko politike ? Zlatan izgovor.

srbo

21.06.2015. 07:18

@Hrvat... - hrvat,nisu počeli srbi već hrvati posle ubistva ferdinanda.pa su angažovali i muslimane naravno ne sve već one bez mozga,a to su uglavnom oni koji su promenili veru.da znaš,atentat je izvršila mlada bosna koju su sačinjavali i hrvati i muslimani.da bi se neki hrvati dodvorili austriji organizovali su progon srba,naravno nahuškani od vlasti.ponovo je organizovan progon srba u drugom ratu ali daleko monstruozniji.da znate,vi ste hrvati imali konc logore a ne srbi.neka vam to jednom bude jasno.

kekec

01.05.2015. 21:43

vrlo cenjene "vecernje novosti" , ne zelim da budem arbiter, ali nije bilo bas tako, nisu srbi spavali kao jagnjad,a divlji hrvati nahrupili da vas isteraju, znam da vam je raspad jugoslavije naneo traume, ali vi ste prvi poceli I bilo bi dobro da ne komentarisete dogadjaje iz tog vremena na ovakav nacin!

Zika

01.05.2015. 22:56

@kekec - Imali smo nekvalifikovane vozde. Milosevic je bio bankar. Nije bio sposoban da vodi narod. Nije bio vest sa Kosovom i Crnom Gorom. Imao je mnogo gresaka. Bioje bahat i prema Slovencima. Za Muslimane je govorio da su Turci. Rdjava politika daje rdjave rezultate.

neuspavan

02.05.2015. 03:03

@kekec - to i jeste problem...srbi nisu ponovili grešku iz WW2 i verovali u državotvornost NDH kada su išli po nove lične karte ili se dobrovoljno prijavljivali da popravljaju mostove, pruge i ceste a onda dobili nož pod grlo i Jadovno...prerano su se počele ponavljati iste stvari kao '41. i zato su se ovce (vrlo inteligentne životinje??) pobunile kad su instiktivno osetile i čule zavijanje vukova u demokratskom ćebetu.....isterivanje je bilo pozivom na telefon i najavom klanja ili miniranjem kuća...

VOŽD

02.05.2015. 03:31

@kekec - Žika@, vaši srbijanski voždovi su vaš problem, ali problem Srba u HR i BiH je taj što su antisrpske snage iskoristile pojavu vašeg Vožda da se obračunaju sa ostacima Srba od genocida iz WW1 i WW2. I za te zločine postojali su razlozi: 1- Princip ubio njihovog prestolonaslednika, a Aleksandar bio diktator pa je zbog toga i zbog njih nastao Stampedo ubijanja, proterivanja i pljačkanja Srba. Da nije bilo Slobe bio bi neko drugi kao izgovor da je opravdano Srbe uništavati, jel shvataš ?

GALEB BIJELI

02.05.2015. 11:11

@kekec - KEKEC- konačno se javio NETKO kome se ne može ispirati mozak! Očito da ste crpili informacije sa više strana. Masu puta sam razmišljao da prekinem pisanje tekstova, pogotovo kada ih čitam ovakve kakvi su u ovoj temi poredani.No- oni su dokaz da još dugo ostajemo ukopani u svim rovovima, a to će se odraziti na naše komuniciranje,privrednu(ne)suradnju,smanjene kontakte, a bez želje za pružanjem ruke pomirenja.Vama POZDRAV!

Dragan P.

02.05.2015. 12:54

@kekec - Galebe, po tvome, kad se neko javi sa prohrvatskim upisom, on je "crpeo informacije sa više strana i nema ispran mozak". Kad neko napiše nešto što zvuči prosrpski, on je, verovatno, ispran mozak i ne crpi info iz više izvora? Da nije i takav stav dokaz o tome da je i njegov vlasnik takođe "ukopan u svom rovu" i da nije ništa bolji od svog suparnika? Ja iskreno ne vidim nikakvu potrebu za nekom posebnom "suradnjom i kontaktima" sa vama. Samo minimum odnosa 2 susedne države i to je to.

čaša polu puna ili polu prazna ?

02.05.2015. 14:52

@kekec - Veritas Nos Liberabit = Istina će nas Osloboditi je Templarska izreka a ne Jezuitska. Templari su nasradali od Jezuita kad je Istina postala exclusivno pravo koje se tumači ali tek kad nestanu živi svedoci (Pokolj u Glinskoj Crkvi)pa se iskrivljavanjem="revizijom" istorijske građe stvaraju "istiniti" jezuitski mitovi. Najnovije je "Urođena Genocidnost SvetoSavskih Srba" za čije istrebljenje su dozvoljena sva sredstva.Najveća je Revizija Romejskog Carstva u Bizant, Vizantiju.1 000 godina Romeje=0,

kibura

02.05.2015. 16:42

@kekec - I dok se ti zanimas ko je sa koje strane primao informacije i ispirao mozak dovoljno je samo pogledati snimke Spegelja i ostale ustasije kakve su instrukcije davali.Najcesce su to bile reci:-pucati,ubiti cim otvore vrata bez cekanja, baciti bombu,uhititi i odmah na obalu Save da otlpluta rekom ka Beogradu i hiljade takvih bisera.Datumi ce ti pokazati ko je zapoceo.A dotle ces ti pisati komentare ne kaznjen za zlocinei koje si pocinio.Tada ste i snimali film "CIGANI LETE NA NEBO".Kuzis ujko.

O tempora, o mores!

01.05.2015. 23:34

Па... Егзодус и Крајину заборавили и Срби. Заборавили и Скадар и Македонију. Заборавиће и Косово и Метохију и Црну Гору и Прешево и Рашку и Војводину... А окупатори себе називају "ослободитељима и бранитељима"!

Brandon

02.05.2015. 01:19

Koji glupi komentari,sramota me ih citatati,Novinari ipak moraju da razmisle koje komentare pustaju.....Rat je poceo Spegelj sa svojim zapadnim prijateljima ,cim su se Njemacke ujedinile.Fasizam se probudio.Tada izdana JNA,nije imala petlju,pored Kostica,Mesic je unapred rekao ,Da Jugoslavija ne postoji,Narod je ostao da se brani sam protiv vec unapred reziranog fasizma,prvo Slovenija,Hrvatska i Makedonija. Makedonija i Hrvatska imaju prijatelje Albance na Kosovu,kako bi unistili Srbiju.

Hrvoje

02.05.2015. 08:05

Ovakove proslave jos su samo prisutne na ovim prostorima. Generacijekoje dolaze, stidjet ce se "umnih" predaka. Na kraju 20. stoljeca, u srcuEurope, gradjanski rat, nevjerojatno. Nevjerojatno ali istinito

GALEB BIJELI

02.05.2015. 08:17

Tekstovi koji govore istinito i objektivno o dogadjajima ne mogu ugledati svijetlo dana. Zato ćete se vi i dalje "čuditi" kao to svijet ima duple aršine, kako su svi a posebno Hrvati genocidni i ustašoidni, itd. Radi toga čudit ćete se još dugi niz godina pa i koju deceniju. S druge strane- nama je to pokazatelj da se vaši javni radnici, a ne samo vi- ne mogu suočiti sa činjenicama, i da nema smisla zagovarati pomirenje još vrlo, vrlo dugo.

Javni ne radnik

02.05.2015. 15:16

@GALEB BIJELI - A na osnovu cega tvrdite da je istina iskljucivo na stranu Hrvatske?

Makinalni

02.05.2015. 08:29

Kako se ova teska pitanja vuku jos pre Jasenovca, stice se utisak da odredjeni Hrvati samo cekaju povod za mucenje i ubijanje Srba. Rekao bih da da je Hrvatska veoma pogresila, a na zalost prosla bez posledica.

realan

02.05.2015. 09:06

Pa kad svake godine spominjete žrtve budite onda dosljedni pa spomenite da je na okupiranom dijelu 4-g prije ubijeno-nestalo 1700-o ne-srba ! Ili je i to "laž" ?!

mili

02.05.2015. 23:00

Zato nije isla u Jasenovac kada su svi isli..jer nece da prizna da su Hrvati genocidan narod prema Srbima, kao sto su bile i ove dve akcije gore navedene.."BLJESAK" I "OLUJA". Lepa zena ali obraz joj je kao djon cipele.

Radenko

02.05.2015. 23:09

Kada se ozbiljnije sagleda, ko kaze, sta kaze i nakon svega sadrzajkomentara, realno je za ocekivati dogadjanje slicnih gluposti i to ukontunuitetu. Ovi prostori su predodredjeni za tako nesta pa su zatoi naseljeni "zadnjom" vrstom naroda.

gradjanin

21.06.2015. 07:03

ovo je sve zahvaljujući komunistima koji su svojim dolaskom i okupacijom zabranili da se priča o zločinima ustaša.u srbiji su poubijali skoro sve pristalice mihailovića ranković i krcun,a kada su hteli ući u hrvatsku tito im je zabranio,imaju dokumenta o tome.