Kolinda, zašto tajni put u Jasenovac?

J. Kerbler

25. 04. 2015. u 08:59

Hrvatska komentariše ponašanje predsednice koja je otišla u sredu u Jasenovac, uoči tradicionalnog obeležavanja proboja logoraša koji će biti u nedelju

Колинда, зашто тајни пут у Јасеновац?

Kolinda Grabar Kitarović

ZAGREB
OD SPECIJALNOG DOPISNIKA

ODLAZAK hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u sredu u Jasenovac, uoči tradicionalnog obeležavanja proboja logoraša koji će biti u nedelju, izazvao je u Hrvatskoj brojna reagovanja. Predsednici mnogi zameraju da se "nenajavljeno ukazala u Jasenovcu", kako bi u nedelju izbegla susret sa premijerom Zoranom Milanovićem, a da će na komemoraciji u Blajburgu, 16. maja, održati javni govor. Na mestu gde se, kako u zagrebačkim "Novostima" piše Ivica Đikić, "manje moli za žrtve, a više veliča ustaštvo i slavi nikad preboljena NDH". Autor dodaje i da je u ta dva prizora iz života hrvatske predsednice, samotnjački u Jasenovcu i raspojasani na Blajburgu, sadržana i žalosna istina o Hrvatskoj.

Reagovao je i istoričar Tvrtko Jakovina, za kojeg je poseta Kolinde Grabar Kitarović Jasenovcu skandalozna a kritičan je i prema porukama koje je predsednica uputila u Jasenovcu. Naime, u Knjizi utisaka nije pomenula ko su bili zločinci a ko žrtve, a naglasila je da su zločini u NDH povezani sa nacističko-fašističkom osovinom.

- Baš me zanima u kojim je to knjigama predsednica pročitala Hitlerovu ili Musolinijevu tezu o ubijanju Srba. Ta teza ne vredi upravo za one koji su najviše stradali u Jasenovcu - tvrdi istaknuti hrvatski istoričar koji je kritikovao i Natašu Jovičić, direktorku Spomen-parka Jasenovac, koja je postala savetnica hrvatske predsednice za pitanja Holokausta.

- Valjda za Jasenovac, gde se dogodio genocid, predsednica ima nekog drugog savetnika - kaže Jakovina. - Savetnica za Holokaust očito ima problema sa poznavanjem definicije Holokausta koji se, da ne bi bilo zabune, događao i na tlu NDH, pa tako i u Jasenovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Mali bata

25.04.2015. 09:34

Jedna od verzija kojom objasnjava nameru vlastodrzaca sastoji se u tome da ritualno koristi istoriju da aktivira sve faktore za suprotna osecanja, koja ne idu putem za i do ujedinjenja.

Slavko

25.04.2015. 09:40

"Autor dodaje i da je u ta dva prizora iz života hrvatske predsednice, samotnjački u Jasenovcu i raspojasani na Blajburgu, sadržana i žalosna istina o Hrvatskoj." Skoro pa savrsena dijagnoza klerofasistickog rezima kome najvecu konkurenciju prave neonacisti iz Galicije. Ali kako moj prijatelj kaze, sta drugo ocekivati od naroda koji na najvecoj novcanici ima lik Ante Starcevica?

Bane

25.04.2015. 09:46

Ova politicarka nije dobra ni za Srbiju ni za Hrvatsku, a i sire. Geni fasizma je gadno opterecuju.

Pera

25.04.2015. 12:06

@Bane - Pogrešno! Ona nije nikakva političarka. Niti je bila niti će biti jer za to nema nikakvih predispozicija. Ona je obična marioneta nacionalističkih struktura u Hrvatskoj koje predvodi Karamarko /"Crni Marko"/.

неимени

25.04.2015. 10:12

Не разумем чему чуђење и затварање очију. Методи и деловање тог "народа" су документовани тако да је и ово на трагу истих. Исто тако, само наивни и "наивни" неће да виде везу римокатоличке "цркве" и злочина. Нико се од њих никада није нити извинуо, нити оградио, нити признао небрјене злочине над православним живљем кроз векове, а Срби са њима к'о да ништа није било. И још слушамо о некаквом помирењу. Нема потребе за помирењем, Хрвати су се не само помиртили са својим злочинима, они их славе

СВЕМИР

25.04.2015. 10:20

Срамно понашање госпође председнице јесте последица усташко - домобранске идеологије, која од Хрватске, и њене несумњиве агресије на обе Југославије, покушава створити невину жртву. Овакви национални заноси, као што је најављена комеморација у Блајбургу, увек се емотивно пласирају народу ради прикривања економске пљачке политичких структура и западних предузећа. Жалостан јесте вишевековни призор неодговорности хрватских политичара према српским жртвама али и према стабилности у региону.

ЗВЕЗДАН

25.04.2015. 10:55

Због оваквог срамног понашања и настојања за негирањем геноцида, држава Србија треба да донесе резолуцију, којом би се занавек утврдио геноцид над српским народом у НДХ и која би правим именом именовала починиоце. Поред тога, потрeбно је подићи музеј и споменик страдања српског народа у XX веку, у циљу одржавања културе сећања на страдалнике и опомене „онима“ који су у „домовинском“ рату ,некажњено, наставили прекинут геноцид над српским народом, у виду етничког чишћења.

musamba

25.04.2015. 10:59

vec sam napisao, ali vrijedi ponoviti. Sta god da je napravila, kako god da je dosla, naslo bi se nesto oko cega ce joj se prigovoriti, to je dio dnevno-politickog prepucavanja i potrebe da se svakoga tko dolazi s desnice automatski poveze s ustastvom, pa tako i kolindu

i dobio si odgovor...

26.04.2015. 01:05

@musamba - ..ni kao privatna ličnost, ni kao javna ličnost nije smela sebi da dopusti da se tretira kao samo jedna u nizu iz Hrvatske koja dolazi u Jasenovac da Likuje nad Mukama nevinih Žrtvi (podrazumeva se većinom su bili Srbi). Možda je Tebi to dnevno-političko prepucavanje, ali za Mene (kao potomka Jasenovačkih Žrtava) to je SVETOGRĐE - jedna (Njena) epizoda u ciničkom, licemernom, dvoličnom, neiskrenom doprinosu Festivalu Blasfemije koji se odigrava u hrvatskom delu Logora Jasenovac. Razmisli....

crna macka komunistima presekla put

25.04.2015. 10:59

Nije to tajni put to je taj put kojim komunisti dosli su na vlast. I ne ponovio se.

BL

25.04.2015. 13:04

@Croata - Pitamo se jedino pta je to sa vama. Vi se nikada niste pitali ni za šta. Samo ste služili za klanje nejači. Po stranom nalogu.

BL

25.04.2015. 12:59

Kolinda , nastavak. Ništa čudno od Hrvatskog ponašanja prema genocidu u NDH. To vam je isto kao da piromana zovete da gasi požar.

пали брате

25.04.2015. 15:09

@Hrvat - Видим колико ти нису битни, шта тражиш по српским медијима ако смо ти небитни!

problematićni Srbi ?

26.04.2015. 01:14

@Hrvat - Na koje Srbe je samo mislio ? Na one koji su ostali u Hrvatskoj na 4 % ili na Srbe u Srbiji ili na sve Srbe ? Po njihovim portalskim komentarima nikad nisi na čisto na koje to Srbe misle....jedni kažu za Srbe u Hrvatskoj da su to Hrvati-pravoslavci, za Srbe u RS kažu da su "genocidni četnitet" napravili posrbljeni bosanski Vlasi-pravoslavci, a za Srbe u Srbiji kažu da su, normalno, Srbijanci: Vojvođani nisu nikad bili Srbi, a Crnogorci - to se zna, od vajkada Crveni Hrvati. E sad ti znaj ?

zemlja u ustima

26.04.2015. 13:06

@Hrvat - srbe iz hrvatske ste, ustaše,planski i projektovan, isterali, proterali, da im ni grumen rodne zemlje ne ostane na cipelama, što se treba, najzad, i imenovati i označiti kao genocid, još jedan! nad srbima u hrvatskoj.

na BRZI(N)CU

27.04.2015. 15:13

@Hrvat - jer vam je srbosjek bio dečja igračka koju ste ponudili naivnima što čekaše vaše "oslobođenje i uvođenje ustavno-pravnog poretka"...sve znate al se pravite ludi....revizionizam je deo neoustašizacije

bob

25.04.2015. 14:58

po tom pitanju njene stavove netreba komentarisati ona samo radi ono sto od nje ocekuje vecinska Hrvatska za nju i sada nakon Jasenovca i devedesetih godina Hrvatski zrak nije dovoljno cist verovatno bi ga ona i njeni istomisljenici i danas 2015 na svoj dobro poznat nacin prociscavali

obazrivi

27.04.2015. 15:24

@Fantazije - Šta to govori?Da je Tito bio obazriv, imao je savesti, nije bio da ponižava a ni da Likuje nad Nevinim Žrtvama. Srbi trebaju da Mu odaju priznanje.Mi sad nakon 70 godina znamo istinu što su pričali preživeli kako se Jasenovac mogao osloboditi ali nije se htelo. Partizani (Čedo Grbić) su se tukli sa četnicima koji su išli u proboj za Jasenovac-Sremski front bio dok se ne završi posao u Jasenovcu, da je sa Stepincem na Kaptolu razvagivao zlato za Pacovske kanale. Nije hteo da nam čini Nekrofiliju.