Budva: Od nafte velika šansa ili samo mrlja?

S. GREGOVIĆ

sreda, 11. 03. 2015. u 07:13

Будва: Од нафте велика шанса или само мрља?

Građani Crne Gore i Hrvatske se protive bušenju jadranskog dna

Jadranski samit o eksploataciji nafte i gasa u Budvi obeležio protest ekologa. Ministri hoće energetsku nezavisnost. Ekolozi za ribarstvo i turizam

Budva - Jadranski samit o eksploataciji nafte i gasa koji je juče počeo u Budvi, okupivši eksperte koji ispituju mogućnosti i izazove u toj oblasti duž celog Jadrana, obeležio je protest ekologa, nevladinih organizacija koje se bave pitanjem zaštite životne sredine, uz podršku kolega iz susedne Hrvatske.

Prvi su u ovom poslu videli šansu za razvoj regiona i ekonomsko jačanje, a drugi uništenje ideje ekološke države Crne Gore.

- Transparentnost, progresivno oporezivanje, konkurencija i odsustvo diskrecije najznačajniji su principi kojima se Vlada Crne Gore vodi u svom pristupu industriji nafte i gasa, kazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić. - Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori do sada, kao i aktivnosti na Jadranu, ukazuju na veliku perspektivnost regiona. Osnovni preduslovi su u proizvodnji nafte i gasa koja bi se realizovala u geološkom basenu južnog Jadrana, dok je direktna potvrda ove činjenice proizvodnja u albanskom, hrvatskom i italijanskom delu basena. Uveli smo standarde za ovu oblast koji su još zahtevniji nego oni opšti zaštite životne sredine za ostale sektore ekonomije.

Hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak kazao je da će Hrvatska do kraja maja potpisati ugovor za eksploataciju nafte i gasa i da će to biti prvi takav ugovor u istoriji ove zemlje, što će biti korak dalje ka energetskoj nezavisnosti zemlje koja će omogućiti zadovoljavanje sopstvenih potreba uz stvaranje mogućnosti za izvoz.

- To je moj posao, da obezbedim energetsku nezavisnost zemlje, ekonomski rast i nova radna mesta, a to ovaj projekat omogućava, zajedno sa turizmom i zaštitom životne sredine, rekao je Vrdoljak, koji se osvrnuo i na zahteve za referendum o nafti i gasu. - Referendum o tome da smanjimo broj tankera koji ulaze u Jadran sa uvoznom naftom bih svakako podržao jer mi je želja da smanjimo rizike u zaštiti okoline. Svaki drugi je bespredmetan - rekao je Vrdoljak.

PODRŠKA KOMŠIJA

Luka Tomac, iz koalicije "S.O.S. za Jadran", kazao je da je Jadran jedan i da borba za njegov spas treba da bude zajednička. - Ovde smo kako bismo izrazili podršku kolegama iz Crne Gore. U Hrvatskoj svi stručnjaci turizma i ribarstva se protive ovom projektu. Borićemo se za čitav Jadran bez naftnih platformi - poručio je Tomac.

Dok je trajao sajam, članovi crnogorske NVO "Grin Hom" u saradnji sa udruženjem hrvatskih organizacija "S.O.S. za Jadran", protestovali su protiv najavljenog istraživanja nafte i gasa u Jadranu. Njima su se priključili i aktivisti drugih ekoloških organizacija sa transparentima "Ne bušenju Jadrana", "Ne damo Jadran za privatnu eksploataciju", "More nije privatna prćija"...

- Ne želimo da se uništava naša životna sredina, naše ribarstvo i turizam, ideja ekološke Crne Gore. Eksploatacija nafte, odnosno njeno istraživanje podrazumeva da se ti radovi izvode na tri kilometra od naše obale - kazala je Nataša Kovačević, pozivajući Vladu Crne Gore da poništi tender o istraživanju nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

календар

11.03.2015. 08:18

За коју годину ће клинци на приморју питати маторце "Не лажи да сте се некад купали у мору... и долазили туристи из целог света? У ком је то Миловом мандату било? Од првог до осмог? Е, свашта!" П.С. Иначе, време ће се рачунати по Миловим мандатима.

СИТНИ ПАОР

11.03.2015. 10:37

Подршка и из Србије.Стоп уништавању планете Земље и природе.

Era rosoneri

11.03.2015. 18:08

Ma kakva ekologija, bitna je lovologija. Pomislite Crna Gora mala a Milova busotina velika.