Petrovac na moru: Vaskrsnuće hotela “Sutjeska“

S. GREGOVIĆ

14. 01. 2015. u 07:16

Na mestu nekadašnjeg ponosa Petrovčana biće podignut novi manji hotel. Na 2.203 kvadrata nalaziće se savremeni objekat sa suterenom, prizemljem i tri sprata

Петровац на мору: Васкрснуће хотела “Сутјеска“

PETROVAC - Hotel „Sutjeska“, svojevremeno turistički ponos Petrovca, doživeće - „vaskrsnuće“. Na mestu nekadašnjeg objekta, kojim je savremeni turizam stigao u ovo, po mnogima najlepše turističko mesto na južnom Jadranu, biće podignut manji hotel sa suterenom, prizemljem i tri sprata. Ukupno 2.203 kvadrata, umesto sadašnjih 331.

Građevinsku dozvolu je od Ministarstva održivog razvoja dobio je Nikola Rajković iz Portoroža, koji je vlasnik sadašnjeg restorana koji je ostao od nekadašnjeg hotela.

Sutjeska“, koja pamti mnoge decenije 20. veka, pripadala je porodici u to vreme najbogatijeg Crnogorca Lala Zubera i njegove supruge Petrovčanke Anastazije. Ovaj lep hotel im je konfiskovan, zajedno sa ostalom vrednom imovinom u Petrovcu (vinograd, tvrđava Lazaret i druge nekretnine) i drugim mestima Crne Gore, grubim i nepravednim komunističkim zakonima 1948. Decenijama je bio u funkciji, da bi posle razornog zemljotresa, iako u odličnom stanju, bio pretvoren u restoran. HTP „Budvanska rivijera“ ga je prodala pomenutom Rajkoviću 2006.

Vest da će hotel „Sutjeska“ biti vraćen, dakako u novom ruhu, obradovala je Petrovčane. Naročito starije koji pamte njena najbolja vremena.

- „Sutjeska“ je bila epicentar turističkih, društvenih i kulturnih dešavanja u mestu - podseća penzionisani turistički radnik Zlatko Vukelić. - Njena velika terasa i stari bor na njoj, u čijoj hladovini se „točio“ vrcavi humor meštana, koji su uveliko konzumirali i gosti, stari prijatelji koji su iz raznih mesta ondašnje Jugoslavije, najviše iz Srbije, godinama stizali u Petrovac, poseban je deo istorije ovih krajeva. Tu su se prvo čule najvažnije vesti iz regiona i sveta. To vreme se ne može vratiti, ali svakako će novi hotel mnogo značiti za novi turistički život mesta, i dalje najpopularnijeg kada su u pitanju gosti sa eks-ju prostora.


BUDI LEPA SEĆANjA NA SFRJ

I ostali Petrovčani se raduju novom hotelu, čije staro ime asocira na lepe godine zemlje koje već četvrt veka nema. On će, veruju, upotpuniti turističku ponudu ovog gradića, koji živi od turizma i za njega. Naročito u njegovoj epicentralnoj zoni, uz samu sitnozrnastu petrovačku plažu gde se „Sutjeska“ nalazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije