Kazne za vinobran u mesu

V. RADOJEVIĆ

10. 01. 2015. u 07:40

Казне за винобран у месу
Pojava konzervansa u crnogorskim mesarama, osim što brine građane, nameće i pitanje strože kontrole. Nesavesni trgovci platili po 5.000 evra. Inspektori nisu zatvorili nijednu radnju

PODGORICA - Nadležna tužilaštva dužna su da ispitaju da li postoje elementi za pokretanje krivičnih postupaka zbog prisustva vinobrana u mesu i to ne samo protiv nesavesnih privrednika nego i odgovornih u državnim organima, ocenjeno je juče iz Demokratske narodne partije. Mesni proizvodi u 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, a koje je u novembru i decembru kontrolisala veterinarska inspekcija, bili su pozitivni na vinobran.

Ova informacija je dospela u javnost posle novogodišnjih praznika, a nesavesni trgovci platili su novčane kazne od po 5.000 evra. Nijedna radnja nije zatvorena.

Funkcioner DNP Milun Zogović poručio je da obezbeđenje visokog nivoa zaštite života i zdravlja građana i interesa potrošača, kroz preduzimanje efikasnih mera kontrole u oblasti bezbednosti hrane, moraju biti prioritet nadležnih državnih organa.

- Liberalna kaznena politika se ne sme primenjivati u ovoj oblasti, uz pravdanja nedostatkom zakonske regulative - naveo je Zogović u saopštenju.

Po njegovim rečima, važeći zakonski propisi o bezbednosti hrane i zaštiti potrošača daju dovoljan okvir za primenu rigorozne kaznene politike, što je u skladu s opštim interesom.

ŠTETNO Vinobran je konzervans čije je mešanje s mesom strogo zabranjeno. Ovaj sastojak naročito štetno utiče na alergične osobe i astmatičare

Zogović je naglasio da je kontrola izvršena u Podgorici, Danilovgradu i na Cetinju, navodeći da se nameće opravdano pitanje o situaciji i u drugim gradovima Crne Gore i da li neko vrši kontrolu bezbednosti hrane i u njima.

- Ili se čeka da građani prvo pokupuju i potroše štetne namirnice, pa da nadležni tek tada dođu i konstatuju stanje post festum - zaključio je Zogović.


TUŽBE

Resorno ministarstvo i Udruženje za zaštitu potrošača su dužni da pokrenu pitanje kolektivne tužbe zbog obmanjujuće poslovne prakse. Ovo je neophodno u cilju povećanja stepena odgovornosti i smanjenja mogućnosti sticanja profita na štetu života i zdravlja građana - istakao je Zogović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije