Arheolozi u Prijedoru pronašli ostatke kuće stare 5.000 godina

G. Vila

subota, 04. 10. 2014. u 08:00

Археолози у Приједору пронашли остатке куће старе 5.000 година
Reč je o senzacionalnom otkriću arheologa sa Univerziteta u Kembridžu, koji već godinama istražuju dolinu reke Sane

NA Topića brdu kod Prijedora pronađeni su ostaci kuće - zemunice, stare oko 5.000 godina.

Reč je o senzacionalnom otkriću arheologa sa Univerziteta u Kembridžu, koji već godinama istražuju dolinu reke Sane u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske i prijedorskim Muzejom „Kozare“.

Pronalaskom ostataka poda i zida, kao i brojnih keramičkih predmeta, potvrđena je legenda da se u dolini Sane, u neolitskom dobu, vodio izuzetno intenzivan život, o čemu svedoče sve brojnija arheološka otkrića. Arheolozi vrše iskopavanja i u selu Zecovi kod Prijedora, koje je među najznačajnim arheološkim lokalitetima u BiH.

- Imali smo mnogo sreće u ovim istraživanjima. Na Topića brdu pronašli smo netaknut pod, zajedno sa 30 centimetara očuvanog zida i ognjištem u sredini. To je zaista veliki uspeh. Nakon istraživanja na lokalitetu Topića brda, prešli smo na brdo u selu Zecovi kod Prijedora, gde smo našli pod iz bronzanog doba, ali ćemo detalje tek utvrditi. U ovom trenutku mi pretpostavljamo da je reč o predmetima od pre 5.000 godina - kaže šef Odeljenja za arheologiju Univerziteta u Kembridžu, Čarli Frenč.

Arheolozi s Kembridža već nekoliko godina rade istraživanja u širem slivu reke Save i njenih pritoka. Istraživanja je podržala i Evropska unija, posredstvom projekta „Tempus“.

Prema rečima profesora arheologije Univerziteta u Kembridžu, Tonka Rajkovače, da se ovo otkriće desilo u Engleskoj, bilo bi velika nacionalna vest.
- Mislim da se radi o celom jednom naselju koje je verovatno ostalo sačuvano, a drugo uništeno lokalnim, seoskim grobljem. Mi ovde dolazimo sa namerom, po novoj konvenciji, da sve ono što se nađe u BiH pripada evropskoj kulturi, nije lokalnog karaktera. Biće objavljeno u evropskim časopisima i na ovaj način biće popunjena arheološka mapa. Imamo nameru da se vratimo ovde naredne godine - kaže Rajkovača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije