Herceg Novi: “Portonovi“ gotov do 2017.

V. Vujnović

13. 09. 2014. u 07:20

Херцег Нови: “Портонови“ готов до 2017.
„Azmont investments“ demantovao glasine da kasne radovi na izgradnji kompleksa. Srž projekta ostaju hotel iz lanca „Van end onli“, donje selo i marina

HERCEG NOVI - Na prostoru bivše vojne kasarne u Kumboru do 2017. godine biće izgrađen kompleks najlepši ne samo u Crnoj Gori nego i svetu, najavio je izvršni direktor „Azmont investmentsa“ Server Birkan, demantujući u potpunosti glasine o tome da radovi kasne. Pohvalio je kao konstruktivnu saradnju s Vladom Crne Gore i ovdašnjom lokalnom samoupravom i objasnio da su, do sada, mnogo vremena oduzeli sami pripremni radovi i planiranje, ali je, konačno, sve spremno za pun građevinski zamah.

- Srž ovog budućeg kompleksa, uz obavljene izmene, ostaju hotel, prvi evropski iz lanca „Van end onli“, donje selo i marina - potvrdio je vodeći arhitekta „Portonovog“ Roj Stivens.

Tom prilikom je rečeno je da će biti sačuvani i zaštićeni svi kulturno-istorijski spomenici koji su postojali u krugu kasarne, a posebno Crkva Svete nedelje.

Informišući o obavljenim poslovima, direktor Regionalnog centra za razminiranje Veselin Mijajlović istakao je kako su sa oko 200.000 kvadratnih metara zemljišta uspešno uklonjena sva neeksplodirana ubojita sredstva. Nije precizirao o kojoj količini i vrsti opasnih sredstava je reč.

Server Birkan dodao je da detalje o razminiranju kopnenog i podvodnog dela ne žele da otkriju, jer se ne treba vraćati negativnim stvarima i problemima, onda kada su oni već rešeni.

Proteklih meseci je sva pažnja bila usmerena na dizajn i rešenja za geotehničke probleme, koji su bili „nepredviđena prepreka“. Reč je o nestabilnosti tla, na kojem bi trebalo da nikne luksuzno naselje. Na delu koji je bezbedan počelo se sa postavljanjem 1.500 šipova, nakon čega će uslediti gradnja.

Sve ovo nije bitno promenilo ukupnu vrednost investicije, koja je procenjena na oko pola milijarde evra.ZA IZVOĐAČA RADOVA ČETIRI FIRME

BIRKAN nije želeo da otkrije ni koliko je ponuda stiglo na nedavno završenom tenderu za izvođača radova, niti o kojim se kompanijama radi.

- Ponude još nisu otvorene - objasnio je izvršni direktor „Azmont investmentsa“ i precizirao da će objaviti do kraja godine ko će graditi jedinstveni rizort u Kumboru.

Nezvanično, „Novosti“ saznaju da su konkurisale četiri renomirane kompanije: dve iz Italije i po jedna iz Nemačke i Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije