Crnogorci decu vaspitavaju - batinama

Tanjug

13. 06. 2014. u 23:59

U Crnoj Gori svega 16 odsto roditelja koristi nenasilne metode disciplinovanja dece, dok se za nasilne metode odlučuje njih, čak, 69 procenata

PODGORICA - U Crnoj Gori svega 16 odsto roditelja koristi nenasilne metode disciplinovanja dece, dok se za nasilne metode odlučuje njih, čak, 69 procenata, pokazalo je UNICEF-ovo istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i dece u Crnoj Gori.

Ispitano je ukupno 4.052 domaćinstva u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima gde je utvrđeno da je stanje slično, odnosno 11 odsto roditelja koristi nenansilne, a 64 odsto pribegava nasilnim metodama.

Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja dece utiču da dete ima loš stav o seb - podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje deteta, dovode do negativnih osećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode, narušavaju poverenje koje dete ima u roditelja..., prenosi Radio televizija Crne Gore.

Istraživanje iz 2013, ipak, pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno istraživanje te vrste koje je sprovedeno 2005. godine.

Kako upozorava UNICEF još postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak, a koje se odnose na razvoj dece u ranom detinjstvu, dečju zaštitu, obrazovanje i zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

ja

14.06.2014. 00:16

I, sta je sad tu cudno. Tako je i u Srbiji. Jednostavno, tako se vaspitava godinama unazad. Dobijao sam i ja batine kao klinac pa sam ispao normalan. Naravno, postoji velika razlika iymedju batina i zlostavljanja, ali sam siguran da par udaraca po zadnjici ne moze da ubije dete.

posteno govoreci

14.06.2014. 02:06

@ja - ko ne zna sta je rad, red i disciplina, je hendikepiran...a hendikepirani ljudi sumnjaju u ljubav roditelja...hvala Bogu nikada u istoriji nismo bili gladni, vijekovima prije smo znali za tehnike proizvodnje od hrane pa sve do metalske industrije...puno ranije nego mnogi koji nas danas uce pameti...tako reci, vijekovima nismo odrastali u potpuno surovim uslovima, jednostavno receno znamo da odhranimo djecu...sada nas potomci olosa sa Divljeg Zapada uce kako da vaspitavamo djecu...neka hvala...

nada

14.06.2014. 09:21

@ja - I ja sam kao dete dobijala batine pa sam ostala zdrava i čitava i ne samo ja to je bila praksa vaspitanja dece.Pa i ušitelji su tukli decu.Svi smo završili visoke škole a danas je sve zlostavljanje pa čak i kad dete pogledaš mrko.

RadeCG

14.06.2014. 01:06

...gledam prije neki dan ispred kioska dijete od 5-6 godina vristi i histerise na majku da mu kupi neke tabloidne novine. Niti ono zna sta je to, niti zna da cita, ali toliko je agresivno bilo, razmazeno i hirovito... Dobilo je novine. A ja ne zalim zbog batina koje sam dobio, cak bih mogao reci da sam zahvalan na njima :) Aj ti meni malom objasni nenasilnom metodom da je u stekeru struja od 220 volti i da guranje eksera unutra moze da bude opasno po disajne organe, srce i kožu...

mezimac

14.06.2014. 02:45

nezna UNICEF da je batina iz raja izasla. .Ja bi dodao :"Ne samaraju ih dovoljno"

грађанин бананистана

14.06.2014. 06:55

Новом светском поретку не треба породица,једини ауторитет мора да буде Велики Брат!

Milica-Beograd

14.06.2014. 08:30

I ja sam kao zensko dobijala batine. Imam dve sestre, bile smo nemirne, lomile ruke, noge, noseve. Majka je strepela svaki dan da se ne ozledimo. Plakala sam sto ne smem da izadjem do kasno nocu. Naravno da posle dobijes po guzici. Imam prijateljice koje su pustali i nisu vaspitavali prutom po dupetu, radile su sta su htele, izlazile celu noc. Evo sad nemaju posao, izlaze i traze sponzore, uzas jedan, postale su polusvet. Kad sam se osamostalila sam shvatila koliko su roditelji bili u pravu!!!

Владо

14.06.2014. 08:56

Да се надовежем на претходни коментар који потписујем до задњег слова.Батина као казна мора да постоји исто као што треба да постоји и смртна казна.Колико ћемо убица имати сутра ако убица зна да неког може да убије, а он ће сигурно остати у животу? Шта мислите колико би људи утајило порез или украло нешто када би казне биле ригорозне, а они у затвору морали да обављају тешке физичке послове? Тако се прави систем вриједности у друштву али ми то очигледно нећемо. Тачније, они који нас представју.

Информативно

14.06.2014. 12:35

@Владо - Чисто да ти напоменем да у САД-у постоје смртне казне, и да у тој истој земљи има више убистава и злочина него у нашој. А што се тиче ригорозних казни (сем смртних) ту се слажем.

Zoran1

14.06.2014. 19:22

Udariti dete po zadnjici je zlostavljanje a bacati bombe na decu je "iskazivanje ljubavi". Eto dokle je svet dogurao i jos ne shvata da svetom rukovode psihopate.

Julijan Asanž

04.07.2014. 17:13

Nikad nisam čula da neko kritikuje jedan jako ružan običaj u SAD-u. Tamo prisiljavaju male devojčice od 5-6 godina da nose gornji deo kupaćeg kostima na plaži. Ja sam nekad bila mala devojčica i mislim da je to užasno i da strašno sputava slobodu i razvoj normalanog doživljaja vlastitog tela. Mislim da bi UNICEF trebao da reaguje na to