Bolnica bacila telo bebe zajedno sa otpadom

Tanjug

12. 06. 2014. u 15:52

Болница бацила тело бебе заједно са отпадом
Evropski sud za ljudska prava doneo je prvostepenu presudu u korist hrvatskog građanina Miodraga Marića koji nije uspeo u svojoj državi da dođe do odgovora gde su sahranjeni ostaci njegovog mrtvorođenog deteta

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je danas prvostepenu presudu u korist hrvatskog građanina Miodraga Marića koji nije uspeo u svojoj državi da dođe do odgovora gde su sahranjeni ostaci njegovog mrtvorođenog deteta.

Marićeva supruga imala je prođaj 2003. godine u državnoj bolnici u Splitu, ali novorođenče nije bilo živo, a roditelji su odbili da preuzmu telo deteta ostavljajući bolnici da izvrši autopsiju tela i da ga sahrani, navedeno je u presudi koju je objavio Sud u Strazburu.

Kada su Marići nešto kasnije zatražili informaciju o lokaciji na kojoj je sahranjeno njihovo dete, u bolnici su dobili odgovor da je telo zajedno sa medicinskim otpadom poslato u Zagreb gde je spaljeno.

U maju 2007. godine Sudu u Splitu doneo je odluku da prema domaćem zakonu telo deteta nije trebalo da bude spaljeno zajedno sa medicinskim otpadoma, ali da nema zakonske osnove koja obavezuje bolnicu da obavesti roditelje gde je telo njihovog mrtvorođenog deteta pokopano, pa zbog toga roditelji nemaju pravo na odštetu.

Ovu presudu splitskog suda potvrdio je 2008. godine Vrhovni sud Hrvatske, a zatim je 2012. godine žalbu Marića odbacio Ustavni sud, nakon čega su se roditelji obratili Evropskom sudu za ljudska prava.

U obrazloženju Suda u Strazburu navedeno je da nije reč o tome da li su Marići imali pravo da odaberu način i mesto sahrane deteta, već da li je bolnica mogla da stavi telo zajedno sa medicinskim otpadom i da ga ukloni bez traga, kao i da je bolnica na taj način prekršila zakon.

Sud je odredio da Hrvatska treba da plati Mariću na ime nematerijalne štete iznos od 12.300 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dule Trubica

12.06.2014. 16:48

Boze ovde se nezna ko je gori............roditelji koji su odbili da preuzmu svoju bebu i obavezu............ili bolnica koja je tretirala mrtvu bebu kao medicinsko smece.......ili Strazburg sa 12,300Evra presudom za roditelje? Valjda je bolnica trebala biti kaznjena sa par stotina hiljada za ovakav zlocin......

Zoran1

12.06.2014. 20:42

@Dule Trubica - A tek smo na pocetku uvodjenja antihristovog sistema. Kako ce li tek biti kasnije?

alex miles

13.06.2014. 06:42

@Dule Trubica - Mislis Zoran 1 kada ti dodjes na red. Ti ces dobiti "specijalan" tretman po pravdi boga svoga. Uff !

prevara

13.06.2014. 13:03

Ovo je veoma ruzan clanak od kojeg nista drugo nego povracati.Ne zna se ko je gori od kog.No pustimo lesinare da se kompenziraju.Vise me brine indolentnost ovog suda za ljudska "prava" u Strazburu sta nije nalozio hrvatskoj drzavi da isplati obestecenje svim srbima koji su proterani iz hrvatske i kojima je imovina oteta ili unistena.Ovo je samo jos jedan dokaz kako je taj sud naklonjen monstrumima a ne i zrtvama koje imaju na hiljade dokaza.