Milo nudi saradnju samo do prve krivine

V. K.

11. 05. 2014. u 20:38

"Novosti" istražuju: Zašto Đukanović srpske stranke u Crnoj Gori doživljava kao remetilački faktor? Premijer pruženu ruku pomirenja zamenio novim optužbama na račun oponenata

PODGORICA - Iako je samo pre nekoliko meseci pružao ruku srpskim strankama da uđu u njegov kabinet (poziv odbijen), crnogorski premijer Milo Đukanović ovih dana opet osipa paljbu po njima. On je, naime, otvoreno poručio građanima Podgorice i drugih 11 opština u kojima će se 25. maja održati lokalni izbori, ako glasaju za Demokratski front, odnosno Novu srpsku demokratiju, državnost Crne Gore će biti dovedena u pitanje!

- Demokratski front i dalje dominantno čini Nova, čija je ideologija četništvo. A projekcija Crne Gore im je provincija u sastavu Srbije - izjavio je Đukanović, gostujući na Javnom servisu.

Politički analitičar Vladimir Božović kaže za "Novosti" da je Đukanovićev poziv Srbima da uđu u vlast važio samo "do prve političke krivine".

- On je želeo da mu Srbi svojom biračkom snagom pomognu da prebrodi kritičan izborni proces, a onda bi ih na nekoj narednoj krivini, zbog nekog novog interesa, izbacio kao što je to uostalom radio i ranije - uveren je Božović. - Kad je shvatio da mu to ne ide lako, onda se vratio da lovi "destruktivne snage" i "državne neprijatelje". Milo Đukanović je obesmislio sve institucije države, napravio od njih papirnate, potemkinovske tvorevine u kojima boravi gomila plaćenih podanika koje nazivamo državnim nameštenicima. Dakle, on jeste, iako ne formalno, a ono suštinski, ta država na čiju odbranu poziva.

Božović ocenjuje da se Đukanović suzdržava od toga da pozove pristalice da brane njega lično i njegovu moć i bogatstvo, već to čini kroz čuvenu floskulu o "odbrani države". Sagovornik "Novosti" na pitanje koliko bi eventualna smena vlasti u državi bila dobra za Srbe, odgovara da bi to godilo svim narodima.

- Promena vlasti bi prijala svima, pa i srpskoj zajednici. Konkretno, srpska zajednica bi tom promenom stekla priliku da preko svojih političkih predstavnika, koji bi bili deo nove vlasti, reši pitanje generalne ravnopravnosti, pa i u procesu zapošljavanja, zatim diskriminacije srpskog jezika i pravnog položaja SPC. Smatram da se svako od tih pitanja može rešiti u potpuno demokratskoj proceduri i vodeći računa o uravnoteženosti svih bitnih interesa u političkom sistemu - poručuje Božović.


SMETA I DROBNIČ!

Posle Srba i Rusa, premijeru Đukanoviću je zasmetao i Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Podgorici, zbog izjave da Crna Gora nije morala da se pridruži sankcijama Moskvi. Ovaj Drobničev istup Đukanović je okarakterisao kao - mešanje u predizbornu kampanju!

- Nije ovo prva izjava takve vrste. Prethodila joj je i ona da je problem Crne Gore što se vlast nije dugo menjala, što je politički nonsens. Nije obaveza Crne Gore da se usaglasi sa stavovima EU, ali se to podrazumeva - rekao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije