PODGORICA - Osokoljena pobedom na lokalnim izborima u Beranama, opozicija se nada trijumfu i u 12 opština gde će građani, 25. maja, birati lokalnu vlast, dok iz DPS poručuju da se to „nikako neće dogoditi“.

Partije i predizborne koalicije predale su više od 50 izbornih lista, a na izbore će prvi put izaći i građani najmlađe opštine - Gusinja. U Podgorici su predate četiri i to Demokratski front - Miodrag Lekić, Koalicija za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović, Evropsko lice Podgorice - Dragan Bogojević i SNP.

I vlast i opozicija ocenjuju da ovi izbori po značaju prevazilaze prethodne, jer eventualni „pad“ DPS, koji priželjkuje i dugogodišnji koalicionih partner SDP, mogao bi drastično da promeni političku sliku Crne Gore. Te nimalo vesele pozicije svestan je i Milo Đukanović, koji poručuje da bi eventualna pobeda opozicije, naročito u Podgorici, bila uvertira u političku destabilizaciju Crne Gore.

- Rezultat izbora u Podgorici je u direktnoj proporciji sa stepenom onemogućavanja DPS u izbornim manipulacijama. Kao što smo videli u Beranama, jedan akt građanske hrabrosti i odgovornosti je rezultirao prevagom na izborima. Da nije bilo tog čina, rezultat u Beranama bio bi drugačiji - kaže za „Novosti“ politički analitičar Vladimir Božović.

Dodaje da je na sceni, još od početka višestranačja, brutalna krađa glasova, kao i primena različitih izbornih manipulacija pomoću kojih režim dolazi do prednosti.

- Ne sumnjam da će čitav repertoar tih manipulativnih radnji biti sproveden i u Podgorici, ali je samo pitanje u kom obimu. Ako opozicija uspe da spreči u određenoj meri neke od režimskih manipulacija, šanse za ubedljivu pobedu su prilične - uveren je Božović.

SDP se još ranije distancirao od politike Miomira Mugoše i DPS u Podgorici. Sada je u „vezi“ sa Pozitivnom. Može li ta koalicija biti „tas na vagi“ buduće vlasti u glavnom gradu?

- Šizofrena politička pozicija SDP u dosad nezabeleženoj političkoj ulozi „opozicije unutar vlasti“, unosi mnogo zabune na inače konfuznoj političkoj sceni. SDP se distancirao od Mugoše personalno, a ne zbog političkih principa. Da su principi u pitanju, odavno bi SDP napustila vlast na državnom nivou u kojoj se bahatost, bezakonje, korupcija, demonstrira u mnogo snažnijem obliku - ističe naš sagovornik.

Međutim, SDP ministri su vrlo aktivni činioci te politike koju personalizuje Đukanović, dodaje Božović i objašnjava da koalicija SDP-Pozitivna može da bude „tas na vagi“, jer se jedino oni nisu decidno odredili sa kim bi pravili postizbornu koaliciju.

- Oni još vagaju, iako sve upućuje da će njihov izbor biti „promenjeni“ DPS, to jest onaj bez Mugoše. SDP je uspeo da preko koalicije sa Pozitivnom uvuče i jedan deo iskrenog opozicionog biračkog tela koji će, kako sad stvari stoje, učestvovati u restauraciji režimske koalicije u Podgorici - objašnjava Božović. - Poznato je da SDP ima vrlo jak antisrpski naboj u svojoj politici i čini se da su tu dominantnu crtu uspeli da nametnu i u novonastalom koalicionom političkom savezu. To je siguran put da se napravi distanca prema opoziciji a da se približi DPS.