Sveštenik nepriznate CPC traži oprost

V. K.

12. 04. 2014. u 09:30

Samozvani poglavar kanonski nepriznate CPC, Miraš Dedejić, ostao je bez „čvrstog oslonca“ koji je bio „podgorički paroh“

PODGORICA - Ostao je Miraš Dedejić, samozvani poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, bez „čvrstog oslonca“ Živorada M. Pavlovića, koji je bio „podgorički paroh“. On je preko Mitropolije crnogorsko-primorske molio za oproštaj i povratak u svetu SPC, moleći se Gospodu da ga primi kao pokajnika.

Pavlović je bivši sveštenik Eparhije braničevske Srpske patrijaršije i pripadnik tzv. CPC, koji se „odvratio od dušepogubnog služenja i pripadništva toj pseudocrkvenoj organizaciji“. Mitropolija je medijima dostavila Pavlovićevo pokajničko pismo upućeno visokopreosvećenom mitropolitu Amfilohiju.

U njemu on navodi da je pre 14,5 godina (25. oktobra 1999.godine) učinio nepromišljen iskorak u životu zbog kojeg je, kako podseća, sankcionisan u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve - lišen je svešteničkog čina i isključen.

- Samovoljno sam napustio Braničevsku eparhiju i došao u Crnu Goru, u tzv. versku zajednicu CPC. Na pozive SPC odgovarao sam neprimereno usled pomračenja uma i pod koprenom iskušenja i greha. Kako je vreme odmicalo, sve više sam dolazio do saznanja da sam napravio kardinalnu grešku koja me je koštala duhovnog mira i slobode i ugrozila moje večno spasenje - piše u pismu mitropolitu.

U međuvremenu, kaže Pavlović, „gospod Bog mi šalje opomenu u vidu zdravstvenih problema, što doživljavam kao poziv da se vratim Pravoslavnoj crkvi i iskonskim duhovnim i moralnim vrednostima“.

- Ovim putem, iskreno i iz sveg srca se kajem za sve grehe koje sam do sada učinio. Usrdno se molim Gospodu našem Isusu Hristu i crkvi Božijoj da mi oprosti - kaže Pavlović u pismu Amfilohiju.

Posle Gorana Koljenšića koji je otkazao „poslušnost“ tzv. CPC, iz te organizacije je otišao nakon 53 dana i Vojislav Miljanić iz Vojvodine i evo sada i Žika Smederevac.


MOLI AMFILOHIJA DA SE ZAUZME

VAŠE visokopreosveštenstvo, najponiznije, očinski Vas molim da se Vašim autoritetom zauzmete kod viših crkvenih vlasti SPC kako bi mi se crkvena kazna ublažila i kako bi me vratili u red člana svete Pravoslavne crkve da mogu, kao hišćanin, vernik, da posećujem sveta bogosluženja, da se ispovedam i pričešćujem radi spasenja duše svoje“, piše Pavlović u pismu mitropolitu Amfilohiju. „S obzirom da mi je zdravlje narušeno i da me čeka hirurška intervencija na srcu, potrebno mi je da se ispovedim i pričestim kako bih mogao, sa verom i usmerenošću ka pravdi i istini, da dočekam dane nakon operacije. Svojim ponašanjem potrudiću se da opravdam ukazano poverenje.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Теодор

12.04.2014. 14:58

@Branko Scandinavia - Па Бранко после колико се покајао благоразумни разбојник? И знаш ли шта је било са њим? И на чему се покајао?

pera

12.04.2014. 10:48

gresnici u iskrenom pokajanju su Bogu najmiliji,jer ispovedaju najiskrenije pokajanje i veru u Boga. Imace vremena da svojim zivotom svedoce i rade vise i vernije ,no drugi koji nisu bili u iskusenju.

4c

12.04.2014. 11:25

Interesantno ,svi svecenici koji su napustili CPC su iz Srbije,prelivode.Zato i ne cudi kakvu vlast imamo,jer narod ima vlast koju zasluzuje i kakav je i on sam prelivode.

зокс

12.04.2014. 12:35

@4c - 4с,неких 40% народа су тешки превртљивци,што и показују сваким даном!На сву срећу нисмо сви такви!

kocka kockica

12.04.2014. 11:29

treba da trazi pomoc od , vladike Nikanora, valjevskog Milutina , banjaluckog Jefrema....

Mirko

12.04.2014. 11:59

Meni samo nije jasno koji je njegov greh? Mislim koju je Božiju zapovest prekršio?Ja se držim onog što je moja prababa rekla: "Bog je jedno, popovi su drugo".Srećan predstojeći Uskrs svima.

Gedža

12.04.2014. 14:01

@Mirko - Onda neka ti prababa osvešta kuću, neka te ona ispovedi i pričesti i neka te opeva kad rikneš i neka te prababa pomene na liturgiji.

Mirko

12.04.2014. 14:38

@Mirko - Nemam ja potrebe za tim trivijalnostima, jedina vera je ona u srcu, ostalo je biznis.

ranko75

12.04.2014. 16:35

@Mirko - Prekrsio je Simvol vere,to jest prestao je da veruje u "u jedinu svetu i apostolsku crkvu..." On se kaje pred bogom, jer je prestao da pripada crkvi i pripadao sekti, cime se je otklonio od puta spasenja.

Sale

12.04.2014. 19:28

@Mirko - Svaki sveštenik SPC ili bilo koje kanonski priznate Pravoslavne crkve je anđeo Gospodnji na Zemlji. Možda se nekima od mirjana ne sviđa ponašanje nekih od sveštenika ali dok imaju blagoslov SPC imaju i blagodat, a kada dođe vreme, od onih koji znaju više - više će se i tražiti. Dakle, nije na nama da sudimo o bilo kome a kamoli o sveštenicima.

Бранко

08.02.2015. 15:21

@Mirko - Да нешто разграничимо овде - Svaki sveštenik SPC ili bilo koje kanonski priznate Pravoslavne crkve je СВЕШТЕНИК Православне Цркве, људско биће склоно гресима не анђео. Сваки човек је једнак пред Богом. Поједини стоје на вратима Царства небеског и не улазе нити дају другима да уђу, који би то хтели. У последње време накотили су се они који на свештени позив гледају као на прилику за добром зарадом и животом. Да су склони Господу, умножавали би се, али будући већ зли, они се накотише.

GRU

12.04.2014. 12:04

"А Исус сагнувши се доље, писаше прстом по земљи.А кад га упорно питаху, исправи се и рече им: Који је међу вама без гријеха нека први баци камен на њу.“ (Јв. 8,3-7)

зокс

12.04.2014. 12:33

@GRU - ГРУ,управо тако,браво!Само што огромна већина нашег народа поштује Свето Писмо само у оном домену уколико им је то лични интерес!Нажалост!

Petar

12.04.2014. 13:11

@GRU - Ако је Српска Црква опростила бившим расколницима а њихове свештенике рехабилитовала, онда би требало опростити и овом свештенику који се искрено каје и рехабилитовати и њега. Надам се да ће наши епископи повући мудар потез.

Pera

12.04.2014. 14:50

@GRU - Najbolji komentar.Nas narod nece da cita i analizira Bibliju a i ako pocne za sedmicu odustaje jer je "tesko".Pa nije Biblija roman niti pripovetka.Uostalom zelim dodati da niti katolicka niti pravoslavne crkve nisu prave vere jer obe su izvedenice i "ucifrane u paganstvo".Potrazi ko je i kako 318.n.e. proglasio "hriscanstvo" jednom od drzavnih vera??!!

stevan

13.04.2014. 17:37

@GRU - petar... raskolnici su ljudi i svestenici koji nisu priznali od komunista postavljenog patrijarha germana koliko jos uvek ima takovih u nesretnoj srpskoj crkvi gospod bog ce da nam sudi a ne komunisti koji su nas doveli do podela da uniste srpstvo

Влада

12.04.2014. 15:37

Жика Смедеревац је мрсио током великог поста, тукао се и опијао и да не би био анатемисан отишао је код Мираша. Дај Боже да се покајао за све грешке што је учинио.

Nemanjic Crna Gora

12.04.2014. 16:06

mirasa u Crnoj Gori podrzava oko 300 ljudi,cak mislim i da sam previse rekao hahhaha

Djekna

12.04.2014. 18:51

Zdravstvene probleme imas jer staris, pope! A sto se tice "vecnog spasenja" karta nije tako jeftina. Dokle god vi popovi hulite na one koji ne misle kao vi i ne ponasaju se onako kako vi mislite da bi trebalo (i onako kako vi tumacite Sveto pismo), sireci mrznju,netoleranciju i prouzrokujuci patnje i stradanja, nema vama spasenja.

Boki

13.04.2014. 00:21

Lično, ne sviđa mi se objavljivanje privatnog pisma. No, svakom svoje. Svi ćemo svoje poneti sa sobom. Pokajanje je velika, moralna stvar!