Kozarska Dubica: Pronađeno Pikasovo delo

FoNet

utorak, 01. 04. 2014. u 20:50

Козарска Дубица: Пронађено Пикасово дело
Delo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričar umetnosti Danka Damjanović

Delo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričar umetnosti Danka Damjanović, koja je na zahtev muzeja uradila ekspertizu.

Reč je o grafici koju je slavni španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije Francuske, koji je održan u Parizu od 14. do 17. maja 1964. godine.

"Čovek s bradom" je jedino poznato Pikasovo delo u Bosni i Hercegovini.

"Šiljegović se pred kraj života povukao i živeo je u Kozarskoj Dubici, a ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je original urađen tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu, a onda je otisnuta grafika", objasnila je Damjanović, prenosi Klix.

Ona ističe da je to Pikasovo delo neprocenjive vrednosti.

"Prema svetskim standardima, vrednost umetničkih dela se procenjuje jednom godišnje, a u ovom slučaju se radi o delu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procena u novcu", istakla je Damjanović.

Pikaso je mesec dana pre Kongresa Komunističke partije u Parizu, čiji je bio član, odlučio da napravi različite grafike za članove stranih delegacija, a narodni heroj Boško Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslovensku delegaciju.

Šiljegović je bio dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

keja

03.04.2014. 09:22

Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslavensku delegaciju, samo ju je zaboravio predati komu pripada pa ju je odnio kući...