Papa Franja daje oreol Alojziju Stepincu

R. DRAGOVIĆ

29. 03. 2014. u 21:57

Ozloglašeni hrvatski kardinal, uprkos protivljenjima, na korak od proglašenja Rimokatoličke crkve za svetitelja. Na delu je poslednji čin pranja biografije jedne od najkontroverznijih ličnosti ustaškog režima

RIMOKATOLIČKA crkva čeka još samo potpis pape Franje Prvog pa da ozloglašenog kardinala Alojzija Stepinca proglasi za - svetitelja. Kontroverzni hrvatski nadbiskup, koji se 1998. godine smatra „blaženim“, na korak je od uzdizanja na najviši nivo poštovanja katoličkih vernika. I dok se najavi Stepinčevog oreola u Zagrebu uveliko raduju, srpski istoričari i borci za istinu o genocidu u NDH ističu da je nedopustivo da se svetim proglašava neko pod čijim blagoslovom su ubijene stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Stepinca je za sveca predložila vatikanska Postulatura za kanonizaciju.

Upućeni u zbivanja u Vatikanu procenjuju da bi Stepinac oreol mogao da dobije već do kraja ove godine. Na potezu je sada papa Franja, koji je poslednja instanca koja može da spreči posvećenje kardinala čija je biografija ispisana optužbama za najteže zločine. Nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu na dušu se stavlja aktivno učešće u stvaranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske, saradnja sa Pavelićem i ustaškim zločincima, masovno prevođenje srpskog stanovništva u katoličku veru, kao i inspirisanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. U prilog tome govori i sudski postupak koji je posle oslobođenja sproveden protiv saradnika ustaškog režima, na kome je hravatski kardinal osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Zagrebačka nadbiskupija, hrvatska država i Vatikan već decenijama rade na njegovoj glorifikaciji. Na delu je trenutno poslednji čin pranja biografije jedne od najkontroverznijih ličnosti ustaškog režima.

I JEVREJI PROTIV POSLEDNJU nadu u mogućnost da Stepinac ne bude proglašen za sveca protivnici njegove kanonizacije polažu u papu Franju Prvog. Poglavar Rimokatoličke crkve od početka svog pontifikata pokazao je veliku pragmatičnost i mudrost u donošenju odluka. Stepinčevoj kanonizaciji protive se i jevrejske organizacije, a iz Centra „Simon Vizental“ nedavno je stigla poruka da bi sve balkanske države, a posebno Srbija, trebalo da se suprotstave ovoj odluci.

O tome najrečitije govori izjava sadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji je vest iz Vatikana dočekao rečima:

- Stepinca je bog pozvao, a on se odazvao da bude kompas hrvatskog naroda. Tako je postao simbol hrvatskog katoličkog identiteta.

I dok kardinal Bozanić i katolički vernici u Hrvatskoj iščekuju datum kanonizacije nije malo ni onih koji u njegovom proglašavanju za sveca vide najgrublju povredu i bruku hrišćanske vere.

Glas protiv namere Vatikana da ratnom zločincu nameni svetiteljski oreol digao je između ostalih dr Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu. On je pismom upućenom na adrese Vlade Srbije i Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu zatražio da ove institucije upute oštar protest Svetoj stolici i razmotre prekid odnosa sa Vatikanom.

- Međunarodna komisija za istinu o Jasenovačkom sistemu hrvatskih logorane može da se pomiri sa proglašenjem ratnog zločinca za jednog od svetitelja Rimokatoličke crkve. Reč je o osobi koja je blagosiljala koljače Srba, Jevreja i Roma, lično nasilno pokrštavala i činila niz drugih zločina - kaže se u pismu koje je potpisao dr Živanović.

Kanonizaciji Alojzija Stepinca najoštrije se protivi i sociolog i profesor zagrebačkog univerziteta u penziji Svetozar Livada, koji je bio član Komisije za utvrđivanje ratnih zločina posle Drugog svetskog rata. On ističe da je Stepinac sproveo prekrštavanje 240.000 Srba u katoličanstvo što je samo po sebi genocidna radnja.

- Stepinac je za Antu Pavelića govorio da je „božji izaslanik“, a zapamćen je i po izjavi da „što se tiče pravoslavlja, tu nema čovjeka, nema istine, nema morala“ - ističe profesor Livada. - NJegov dnevnik nikada neće biti objavljen zato što je Stepinac njime sam sebe osudio.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

posteno govoreci

29.03.2014. 22:39

sledeci svetac ce biti Hitler licno, covjek je cinio sve ono sto predstavlja katolicku crkvu kroz vijekove...sirio je katolicku vjeru tako sto je kao i Stjepinac ubijao pravoslavce i jevreje...

nogomet rukomet križ

20.02.2015. 16:15

@posteno govoreci - Nije istina, kardinal Alojzije Stepinac je baš naprotiv, tijekom drugog svjetskog rata pomagao i srbima i židovima u namjeri da ih skloni i zaštiti od ustaškog režima, tako da im je on pomagao, spašavao ih a ne sudjelovao u stradanju istih kako vi mislite, čitate pogrešne knjige ili slušate pogrešne ljude, serviraju vam neistine o njemu.

Jadertino

30.03.2014. 00:59

Stepinac uopće nije bio ličnost ustaškog režima. Bio je solunski dragovoljac i oštar kritičar ustaškog režima. Nijemci su mu ubili brata. Katoličenjem Srba spašavao im je glave. Bio je suđen jer nije prihvatio Brozovu ideju odvajanja Hrvata od Rima. Kao i Filipu Lukasu, predsjedniku Matice hrvatske, glava mu je bila ugrožena, kao i Krleži. Kako su imali ugled velikih Hrvata, Pavelić im nije skinuo glave.

SSSS

30.03.2014. 01:25

Sta ce kroati, i oni bi voleli da nekog humanog coveka proglase svecem, ali takvog oni nemaju, pa proglasavaju po principu "daj sta bilo"

Vasco de Gama

01.04.2014. 18:50

@SSSS - Ne proglašavaju ga Hrvati, nego Vatikan. Njima se obrati za kritiku.