SARAJEVO - Novopazarac Mevlid Jašarević, koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011, prebačen je iz pritvorske jedinice Suda BiH na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod Zenica, piše "Dnevni avaz".
Iako je Jašareviću Tužilaštvo BiH dokazalo krivično delo terorizam, on, kako navodi sarajevski dnevnik, kaznu izdržava poput ostalih zatvorenika u KPZ-u Zenica i u njegovom slučaju se ne sprovodi nikakav poseban režim.
Iz izvora upoznatog s okolnostima pod kojima Jašarević služi kaznu list saznaje da je on ostao pri odluci da istupi iz vehabijskog pokreta i da i dalje redovno brije bradu kojom je ranije pokazivao odanost ideologiji, a čak se i ne druži s pripadnicima tog pokreta u zeničkom zatvoru, nego s drugim zatvorenicima.
U međuvremenu, Ustavni sud BiH, kako je za "Avaz" potvrdio Jašarevićev advokat Senad Dupovac, primio je apelaciju koju je advokat podneo žaleći se na povredu Evropske konvencije o pravičnom suđenju u slučaju njegovog klijenta.