Ukrajinci iz Trnopolja srcem u otadžbini

G. Vila

petak, 07. 03. 2014. u 21:41

Украјинци из Трнопоља срцем у отаџбини
U Trnopolju kod Prijedora, gde živi najviše ukrajinskih porodica u Potkozarju, Ukrajinci emotivno proživljavaju teške trenutke građanskih nemira i političkih previranja

PRIJEDOR - U Trnopolju kod Prijedora, gde živi najviše ukrajinskih porodica u Potkozarju, Ukrajinci emotivno proživljavaju teške trenutke građanskih nemira i političkih previranja svojih sunarodnika. Kažu, daleko od očiju, nije uvek i daleko od srca.

- Većina ukrajinskih porodica u Prijedoru nema živih predaka ili rodbine u Ukrajini, jer smo se na ove prostore doselili davno, ali imamo mnogo prijatelja. Sa njima smo svakodnevno u kontaktu, izuzetno smo bliski, jer se posećujemo decenijama. Čujemo se putem „Skajpa“, kada je to moguće, ali većinom vesti saznajemo putem naših satelitskih programa, koji su, moram priznati, mnogo tačniji u informacijama - priča član Udruženja Ukrajinaca „Kozak“, Štefan Stahnek, koji je i odbornik u Skupštini grada Prijedora.

Po svetu je raseljeno 20 miliona Ukrajinaca, a u Bosni i Hercegovini živi oko 3.000 pripadnika ove nacionalne manjine, u deset parohija. U prijedorskom Trnopolju živi 350 Ukrajinaca.

- Većina Ukrajinaca se na ove prostore doselila pre stotinak godina, u vreme Austrougarske. Većinom su došli iz Zapadne Ukrajine, iz Galicije i Trnopolja. Odatle verovatno i naziv ovog prijedorskog naselja. Čuvamo našu kulturu i jezik, negujemo običaje. Teško nam je kada vidimo kroz šta prolazi narod u našoj matičnoj zemlji. Nama preostaje da se molimo, jer je stradala omladina - kaže protojerej-stavrofor Mihajlo Stahnek, episkopski vikar za Ukrajince i grkokatolike u Republici Srpskoj i BiH.

U svim ukrajinskim parohijama u Republici Srpskoj služene su liturgije i parastosi za stradale na kijevskom Euromajdanu, pa je tako bilo i u ovom naselju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije