Pljevlja: Rudnik truje Ćehotinu

M. D.

petak, 07. 02. 2014. u 21:54

Пљевља: Рудник трује Ћехотину
Prijava protiv pljevaljskog kolektiva zbog ispuštanja otpadnih voda. U NVO „Da zaživi selo“ već su prijavljivali zagađivače, ali bez efekta

PLjEVLjA - Rudnik uglja Pljevlja nelegalno i direktno ispušta otpadne vode u korito reke Ćehotine, saopštili su iz NVO „Da zaživi selo“ koji u okviru projekta „Pljevaljska eko patrola“ beleže i ukazuju na ekološke probleme u opštini.

Ovo nije prvi put da NVO upozorava na zagađenje, a prošle godine prijavljivali su incident i Upravi za inspekcijske poslove, preko Službe za zaštitu životne sredine Opštine Pljevlja. Sada su im se obratili direktno, kao i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Primer društveno neodgovornog ponašanja zabeležen je prethodnih dana, na mestu gde reka Ćehotina ističe iz brda Pliješ. Na samom mestu isticanja nalazi se više cevi, koje služe za direktno izbacivanje otpadnih voda u korito.

Vaso Knežević, izvršni direktor NVO „Da zaživi selo“, rekao je da moraju da se rešavaju problemi sa industrijskim otpadnim vodama čiji je udeo u zagađanju pljevaljskih vodotokova čak oko 80 procenata.

- Ove otpadne vode vidljivo zamućuju i zamuljuju vodu, i negativno utiču na živi svet - kaže Knežević.

PREČIŠĆAVANjE OPŠTINA Pljevlja uskoro će početi radove na tri vrlo važna projekta: postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, gradskom kolektoru i regulaciji korita reke Ćehotine nizvodno od Pljevalja. Ukupna vrednost tih poslova je 14,7 miliona evra. Evropska unija će dati 4,9 miliona a ostatak će finansirati opština u saradnji sa državom. U tu svrhu opština će zatražiti kredit od Evropske investicione banke od tri miliona.

Ova organizacija apostrofira i Termoelektranu „Pljevlja“ i Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ kao društveno neodgovorne firme, po pitanju zagađenja reke Ćehotine, jer i one ispuštaju otpadne vode u nju.

- Ovih dana je i reka Vezišnica bila u nekoliko navrata potpuno bela od otpadnih voda TE „Pljevlja“, ali volonteri ove organizacije nisu stigli u pravo vreme na mesto ispuštanja kako bi to i dokumentovali - kazao je Knežević.

Prema zvaničnim podacima, iz izveštaja o stanju životne sredine u opštini, približno 50 odsto otpadnih voda pušta Rudnik uglja, 25 odsto TE „Pljevlja“, a tu su i otpadne vode iz gradske kanalizacije.

- Planiranim rešavanjem problema otpadnih voda iz gradske kanalizacije, usled izgradnje kolektora i sistema za prečišćavanje, rešava se samo 20 odsto problema svih otpadnih voda koje dospevaju u Ćehotinu. Budući sistem za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda neće uključivati i otpadne vode pljevaljskih zagađivača - kažu u NVO „Da zaživi selo“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije