Osnivači logora “Silos“ na slobodi

M. Filipović

27. 01. 2014. u 21:42

Оснивачи логора “Силос“ на слободи
Na Savindan, pre 18 godina, raspušten poslednji zloglasni sarajevski logor. Jovičić: U logoru su ubijena 24 logoraša, dok ih je 120 umrlo od posledica mučenja

SARAJEVO - Na Savindan, pre 18 godina, raspušten je poslednji koncentracioni logor u BiH - „Silos“, u kojem je kroz torturu i pakao prošlo više od 600 srpskih logoraša, a na desetine ubijeno. Za ove zločine još nije izrečena presuda nikome iz tadašnjeg bošnjačkog političko-vojnog vrha, iako je reč o organizovanom i sistemskom srpskom stratištu!

Logor je raspušten dva meseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za gašenje svih logora u BiH.

Tog 27. januara na slobodu su izašla 44 logoraša. Bolna sećanja na mučenja u logoru ima i poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić koji je u zatočeništvu proveo 44 meseca.

- Na slobodu sam pušten na Bogojavljenje, sa još četrdesetak logoraša, sedam dana pre konačnog zatvaranja. Bila su to 44 meseca stravičnog stradanja i zlostavljanja - kaže Jovičić, za „Novosti“. - Prema mojim saznanjima, 24 srpska logoraša ubijena su torturama, prebijanjem i mučenjem glađu. U „Silosu“ su bili zatvoreni muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mesecu trudnoće.

Jovičić je naveo da je na izgradnji famoznog tunela ispod aerodromske piste „Butmir“, „tunela srpskog stradanja“, koji su Bošnjaci nazvali „tunel spasa“, oko 50 logoraša ubijeno, šest iz „Silosa“, a ostali su bili civili prisilno zatvoreni u logor u Hrasnici:

- Bošnjaci su formirali vod sastavljen od Srba koji je, zapravo, bio „živi štit“ u odbrani njihovih teritorija na području Hrasnice, Butmira, Ilidže.

Kroz logor je prošlo više od 600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina.

On je dodao da je za prva 63 dana ropstva, od 77 kilograma koliko je imao, izgubio 43, tako da je 8. avgusta 1992. imao svega 34 kilograma.

- Da nije bilo kože, kosti bi se same rastavljale i raspadale. Vagali smo se na vagama koje su služile za vaganje žita - seća se on.

STRADALE ŽENE I DECA NajmlaĐi među logorašima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac, koji je imao više od 85 godina i umro je u „Silosu“ na temperaturi koja je uvek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu. Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće. Bivši zatočenik „Silosa“ Radojka Pandurević u ranijem svedočenju ispričala je da je i Alija Izetbegović dva puta bio u blizini „Silosa“.

Logoraši su odvođeni na prve odbramene bošnjačke linije na Igmanu. Deportacije je provodila zloglasna bošnjačka jedinica „Zulfikar“, čiji je osnivač bio Zulfikar Ališpago, rodom iz Sandžaka. Logoraši su vođeni i u Hrasnicu, gde su danonoćno kopali tranšeje, pravili utvrđenja, rovove, bunkere.

- „Silos“ je najzloglasniji logor u proteklom građanskom ratu u BiH, zato što je najduže trajao i što su, kako su utvrdili stručnjaci na osnovu iskaza svedoka, logoraši u tom logoru mučeni na 167 načina, metodama koje su savremenoj civilizaciji nepojmljive i nerazumljive - tvrdi Jovičić.

Sva dokumentacija o tome bila je predata bivšoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte, ali se haški istražioci nisu previše bavili ovim zločinima.

- Od završetka rata, pa do danas, zbog stravičnih mučenja preko 120 logoraša je umrlo širom sveta, od Australije, Amerike, Evrope, Srbije i naravno na području Srpske - zaključio je Jovičić.

Srpski zatočenici svedočili su da su tadašnji zvaničnici u Vladi RBiH dolazili u „Silos“ i da su bili upoznati o dešavanjima u logoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Spirijdon S

28.01.2014. 08:00

Ma ne molim vas..to je propaganda..nisu muslimani nikoga mucili..,ubili..Po obicaju kada je rec o njihovim zlocinima..jednostavno cute..i onda pocinje poznata matrica o "agresiji na BiH" i ostale bajke..Medutim postaje na hiljadu materijalnih dokaza kao i dokumentacija..koja se ignorise iz dobro znanih politickih razloga..

Oliver Brand

28.01.2014. 16:54

Malo hercegovacko mesto Bradina, ciji zitelji su potpuno eleminisani, i ciji zitelji su takodje prosli kroz muchiliste Silos, niko ne pominje, niti ko odgovara za to malo mesto. Sarajevo je ostalo bez dvesta hiljada Srba i niko ne odgovara. Ocigledno je medjunarodna zajednica slepa. Zar prazno Sarajevo i Bradina nisu dovoljan dokaz da su mudzahedini na chelu sa Sarajevskim koljacima koji su stvarali chistu muslimansku drzavu, krivi?