BANjALUKA - Sastanak evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa domaćim političarima, koji je zakazan u petak u Sarajevu, poslednja je šansa za dogovor o primeni odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić - Finci“ pred početak predizborne kampanje, koja će blokirati sve evropske procese.

Ovo je jasan stav srpskih poslanika u Parlamentu BiH i političkih analitičara koji tvrde da će se do konačnog rešenja doći veoma teško, s obzirom na to da partije iz Federacije još nisu usaglasile stavove o izboru bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Iz dva HDZ uporno govore da se kroz primenu ove odluke mora osigurati ravnopravnost Hrvata u zemlji. Traže i formiranje posebnih izbornih jedinica na teritoriji gde su većina, što je posebno neprihvatljivo za Bošnjake.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže za „Novosti“ da su minimalne šanse da bude postignut dogovor, bez obzira na Fileovo prisustvo.

- Jasno je da Srpska čvrsto brani svoje stavove o direktnom izboru članova Predsedništva BiH, hrvatske partije traže veća prava Hrvata na izborima, dok unutar bošnjačkog političkog korpusa postoje različiti stavovi o ovom pitanju. Sve to govori da od dogovora u petak najverovatnije nema ništa - rekao je Šolaja.

GUBITAK DIREKTOR Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić upozorila je da BiH, zbog neispunjavanja evropskih uslova, nije izgubila samo 45 miliona evra iz fondova pretpristupne pomoći za 2013. godinu, nego i četiri projekta vredna oko pet miliona evra.

On je dodao da će File ponoviti stavove EU koji traže hitnu primenu odluke „Sejdić - Finci“, ali da evropski komesar ne može nikoga da prisili da pristane na neko rešenje.

Odmah po održavanju sastanka sa Fileom, već u ponedeljak, biće održana zajednička sednica Parlamenta i Doma naroda BiH na kojoj će biti razmotreni amandmani na Ustav koji bi trebalo da otklone diskriminaciju nacionalnih manjina u skladu sa odlukom „Sejdić - Finci“.

- Ne očekujem nikakav spektakl, niti nametanja rešenja iz EU. Lično, ne očekujem da će biti postignuta saglasnost - kaže za „Novosti“ poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da je potpuno jasan stav ove partije.

- Diskriminacija nacionalnih manjina se može vrlo lako otkloniti, ali mora da ostane direktan izbor člana Predsedništva BiH iz RS. Takođe, niko u FBiH ne bi smeo ni da pokuša da promeni način odlučivanja u institucijama BiH, jer bi to značilo krah svih pregovora - ističe Jovičić.

Političari od 2009. ne mogu da se dogovore o primeni odluke „Sejdić-Finci“ kojom je BiH optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH.


OPREČNO

IZ međunarodne zajednice se mogu čuti oprečni stavovi o održavanju oktobarskih izbora u BiH. Po jednima, EU bi mogla osporiti rezultate izbora jer nije sprovedene odluka „Sejdić - Finci“, dok drugi tvrde da će izbori biti održani i u slučaju da nema dogovora.