U GODINAMA koje dolaze nameravamo da ojačamo našu autonomiju, a naš krajnji državni i politički cilj je samostalnost.

Ovo je u četvrtak poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom Dana i krsne slave RS.

Čestitajući građanima Srpske veliki praznik, Dodik je naglasio da je legitimno pravo svakog naroda da ima svoj cilj.

- Mi smo legitimni, ustavni, nismo slučajna pojava, imamo nameru da budemo trajni, da ojačamo našu autonomiju i samostalnost, ali istovremeno i da se krećemo ka evropskim integracijama. Naravno, pod uslovom da ne izgubimo svoj identitet - istakao je Dodik.

Govoreći o uključenju u evroatlantske integracije, prvi čovek RS poručio je da se danas bez Srpske ne mogu donositi ključne odluke u BiH, pa tako ni o ulasku u NATO:

- O tome može odlučiti samo narod, na referendumu. Nećemo NATO granicu na Drini i mimo Srbije nećemo biti deo Alijanse.

Konstatujući da je BiH danas neuspešna zemlja, čija je pozicija sve teže održiva, Dodik je kazao da će se rukovodstvo RS i dalje držati Dejtona, ali da će istovremeno Srpsku praviti prepoznatljivijom i jačom.

- Sa ovog skupa šaljemo poruku mira. Ne želimo destabilizaciju. Uvažavamo sve, ali i želimo da budemo uvaženi.

Pre svečane akademije, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.

VOJISLAV KOŠTUNICA DANAS nema većeg nacionalnog interesa od očuvanja Srbije i RS. Sve treba učiniti kako bi se umnožile političke, kulturne, ekonomske i sve druge veze srpskog naroda sa obe strane Drine. To je poručio lider DSS Vojislav Koštunica u čestitki narodu RS. - Saglasno Dejtonskom sporazumu, otvoren je prostor da Srbija i Srpska razvijaju specijalne paralelne veze. Tu veliku šansu moramo iskoristiti. Vreme radi za budućnost Srpske i mi joj od srca želimo svaki napredak - poručio je Koštunica.

Posle službe, patrijarh je lomio slavski kolač, a tom činu prisustvovali su najviši zvaničnici Srpske, kao i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković. Na proslavi su bili i šef diplomatije Ivan Mrkić i ministarka energetike Zorana Mihajlović. Iako je bilo najavljeno, na svečanoj akademiji u Banjaluci nije bilo srpskog premijera Ivice Dačića, jer njegov avion nije poleteo zbog magle.


PATRIJARH IRINEJ: DRŽITE STEG NARODA
PATRIJARH srpski Irinej poručio je u Banjaluci da je RS i Srbiji potrebno jedinstvo u svemu što je dobro, a Srbe u BiH pozvao da ostanu verni Bogu i svojoj veri. Patrijarh je, nakon liturgije, primetio da u tom entitetu postoji veliki broj partija, da je šteta da se one svađaju i da bi za dobrobit naroda njihov cilj trebalo da bude isti.

- Pozivam vas da hrabro i sigurno držite steg ovog naroda. Ovaj kraj je mnogo postradao. Iako se nalazimo u velikim iskušenjima, verujem da nas Gospod neće ostaviti.

ČESTITKE
DRAGAN ĐILAS
NAŠA stranka i dalje će se zalagati da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, razvija sveobuhvatnu saradnju sa Srpskom na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama - poručio je prvi čovek DS Dragan Đilas.

- Republika Srpska i njeni građani mogu da računaju na pomoć i snažnu podršku DS u vremenu pred nama, kao što su to mogli u protekle 22 godine. Poštujemo Dejtonski sporazum, uvažavamo Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku volimo.