RS: Bučino ulje iz Podbrđine našlo put u EU

G. Vila

08. 12. 2013. u 10:11

Bundevino ili bučino ulje, poreklom iz Kozarske Dubice, zahvaljujući visokom kvalitetu, osim domaćeg, preplavilo je i tržišta Austrije, Nemačke i Španije

Bundevino ili bučino ulje, poreklom iz Kozarske Dubice, zahvaljujući visokom kvalitetu, osim domaćeg, preplavilo je i tržišta Austrije, Nemačke i Španije. Semenke štajerske bundeve, uzgojene potpuno prirodno, bez hemijskih dodataka u dubičkom selu Pobrđani, kvalitetom su zasenile bundevine semenke širom Evrope.

Kvalitet skupocenog budevinog ulja je izuzetno dobar, a za litar ulja potrebno je manje dubičkih semenki od standardne kvote.

- Verovatno je do naše plodne potkozarske zemlje. Inače su, prema knjigama, potrebna tri kilograma semenki bundeve za jedan litar ulja, ali smo mi uspeli da litru iscedimo od svega dva i po kilograma. To je potvrđeno i na ispitivanjima u Austriji. Ulje je jako kvalitetno i mi smo postigli praktično nemoguće - kaže Dragan Pavlović, radnik Poljoprivrednog gazdinstva "Bio produkt" iz Kozarske Dubice.

Seme domaćih bundeva iz dubičkih Pobrđana postalo je jedna od najtraženijih sirovina iz Potkozarja na domaćem i inostranom tržištu. Dubički "Bio produkt" ga uzgaja, suši i prodaje prerađivačima.

Kvalitet prati i cena. Kilogram semenki bundeve košta 18, a litar ulja čak 50 maraka. Iako skupo, kupaca ima, jer je njegova lekovitost nadaleko čuvena.

- Bez obzira na visoku cenu, kupci stalno traže bundevino ulje. Preventivno se uzima protiv upale mokraćne bešike, prostate, kamena u bubregu, opekotina, rana, pri umanjivanju holesterola. Veoma je važno početi ga koristiti na vreme, jer je onda najdelotvornije - kaže Nemanja Banjac, trgovac u prodavnici zdrave hrane.

KAKO PREPOZNATI

A kako prepoznati pravo, kvalitetno bundevino ulje?

- Kada se uspe u tanjir, crno je kao noć, ali već za minut, po ivicama postaje zeleno. Tada znate da je pravo. Najbolje je da se jede u salatama, ali može se i hleb umočiti u ulje i jesti. Ono je i hrana i lek - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije