Na 12. spratu jednog zvorničkog solitera, zajedno sa suprugom Nenadom, svila je porodično gnezdo Valentina Babić, predsednica Udruženja roditelja sa četvoro i više dece "Naši anđeli" iz Zvornika.

U ovoj srećnoj porodici je petoro lepe i zdrave dece. Najstariji Nikola ima 19, Aleksandra 17, Milan 12, Anđelija 10 i najmlađa Stefanija ima 8 godina. Cela porodica je vaspitana u duhu pravoslavlja, a Anđelija i Stefanija pevaju u crkvenim horovima.

Valentina, kako nam reče, još nije zaključila spisak dece. Ako bude volja Božija, rodiće se još malih Babića.

- Kod nas se kaže - dece, para i pameti nikad dosta. Zdrava sam, Bogu hvala, mogu još da rađam, a svako dete je potrebno našoj zajednici. Jaki smo onoliko koliko nam je punih kolevki - kaže Valentina.

Udruženje "Naši anđeli" je osnovano u aprilu 2008. godine, kako bi pomagalo roditeljima koji imaju više dece. Udruženje ima 116 porodica članica, sa oko 600 mališana.

SRBI ZA SRBE IZ Organizacije "Srbi za Srbe" sa sedištem u Beču, koja deluje po čitavom svetu, uradili su potkrovlje na kući porodice Mila Vujovića iz Lokanja, a uz sto su i obezbedili nekoliko veš-mašina za naše familije. U Udruženju vodimo evidenciju o svakoj pošiljci i sve što se dobije odmah se raspodeli - dodaje Valentina.

- Sigurno ima još takvih porodica, koje se nisu učlanile u Udruženje iz nekih svojih razloga. Po brojnosti se izdvaja porodica Pere Stankića, iz sela Đevanja sa 11 dece, zatim Mila Vujovića sa 10, a po nekoj evidenciji prosek je petoro dece. Cilj Udruženja je da se višečlane porodice druže, da razmenjuju iskustva o tome kako se izdržavaju ovako brojne porodice, i svakako međusobno pomažu. Pružamo pomoć porodicama koje imaju decu sa posebnim potrebama, povezujemo samohrane majke, mirimo zavađene porodice - kaže Valentina.

Poduži je spisak načina na koji se mnogočlanim porodicama pomaže. Tako, recimo, za Božić desetak porodica dobije kao dar od opštine po pečenicu, tu su i paketi za decu do 14 godina, bez obzira na imovno stanje.

- Trudimo se da svako dete koje postigne odličan uspeh u osnovnoj školi dobije besplatne udžbenika. Postigli smo i da sva deca koja upišu srednje škole budu oslobođena plaćanja upisnine. Deca iz porodica slabijeg imovnog stanja i deca ometena u razvoju, oslobođena su obeveze za prevoz 50 odsto - dodaje Babićeva.

ODLIKOVANI ZA zasluge u sprovođenju pronatalitetne politike Udruženje "Naši anđeli" odlikovano je ove godine Srebrnom medaljom "Stanko Nikolić", povodom Dana opštine Zvornik na koju su izuzetno ponosni.

Valentina ističe nesebičnu pomoć humanitarne organizacije "Nemanjići" iz Tićina u Švajcarskoj, koji su učestvovali u gradnji kuća za porodice Dragičević sa Branjeva, Trišić iz Guštera, rekonstrukciji krova na domu porodice Mirković iz Tršića, izgradnji i opremanju potkrovlja porodici Drašković iz Roćevića... Zahvaljujući njima kupljeni su šporeti i veš-mašine brojnim porodicama, obezbeđena hrana, udžbenici, školski pribor đacima...

Bilo je raznih slučajeva da je Udruženje obezbeđivalo pomoć porodicama putem donatora, ali na jednu je Babićeva posebno ponosna.

- Kada smo posetili porodicu Slavice i Nenada Perića iz sela Zelinja, i pitali šta im treba u domaćinstvu, odlučili su se za ovce. Nabavili smo im šest ovaca, od čega su oni s vremenom samostalno obezbeđivali hranu za decu a zatim poštenim radom podizali domaćinstvo, renovirali kuću, izgradili kupatilo i pomoćne objekte za stoku, obezbedivši normalan život sebi i svojoj deci i živeći od svog rada i truda, po uzoru na onu narodnu - ako želiš da mi pomogneš ne daj mi hleba, već me nauči da žanjem žito - kaže Babićeva.