Zvornik najveća opština

Drago GAJIĆ

06. 12. 2013. u 22:03

Popis 2013: Kakva je demografska slika u Republici Srpskoj (10). I pored manje teritorije, Zvornik je najmnogoljudnija opština u RS

ZVORNIK - Možda će konačni rezultati popisa stanovništva i stanova u BiH, iz oktobra ove godine, donekle ispraviti preliminarne podatke sa kojim se sada barata, ali je jedno sigurno: Zvornik će ostati najveće naseljeno mesto koje nema status grada, odnosno opština sa najvećim brojem stanovnika.

Prvi, nezvanični podaci iz popisnica, govore da u gradu na Drini, i u 66 naselja, živi 63.686 stanovnika.

Broj popisanih domaćinstava je 18.233, što pokazuje da u svakom domaćinstvu živi tek malo više od 3,5 lica. Od podataka treba pomenuti i broj stanovnika, a on je 23.494.

- S obzirom na to da je bilo mnogo primedaba tokom popisivanja, sigurno je da sve popisnice nisu popunjene u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, metodologijom i uputstvom koji su bili ključni dokumenti za popisivače u toku popisa lica i stanova. U Republici Srpskoj najveći broj stanovnika imaju lokalne zajednice sa statusom grada, izuzev Trebinja. Opština Zvornik je najbrojnija među lokalnim zajednicama, koje imaju status opštine. Taj broj je manji u odnosu na popis iz 1991, kada je bilo popisano 81.270 stanovnika. Nakon rata, opština Zvornik je podeljena, tako da je deo pripao opštini Sapna u FBih sa oko 12.000 stanovnika - rekao je profesor Stevo Pašalić, predsednik Saveta za demografsku politiku Republike Srpske.

Kao posledica ratnih dešavanja, u Zvorniku su formirana i nova naselja, kao što su Branjevo (2.821), Ekonomija (1.046), Ulice (1.902). Kada se izuzmu naselja koja su pripala Federaciji, a uzmu se u obzir nova naselja, proizlazi da je u opštini Zvornik manje 3.689 stanovina u odnosu na popis iz 1991.

Zvornik je bio i ostao regionalni centar, a broj stanovnika u samom gradu ostao je skoro isti, kao pre rata.

REGIONALNI CENTAR PREMA preliminarnim podacima, Zvornik kao regionalni centar ima 63.686 stanovnika. Slede Bratunac sa 21.619, Srebrenica sa 15.242, Vlasenica sa 12.342, Milići sa 12.272, Šekovići sa 7.771 i Osmaci sa 6.172 stanovnika.

- U šest matičnih i 19 područnih škola, u ovoj školskoj godini u odnosu na prošlu imali smo samo dva đaka manje. Školu u mesnoj zajednici Liješanj morali smo da zatvorimo, jer je ostala sa samo jednim đakom. Međutim, broj srednjoškolaca sa 1.822 u školskoj 2012/2013. je opao na 1.653 u ovoj školskoj godini. Razlog se može naći i u činjenici da se opština Zvornik graniči sa Srbijom, pa mnogi svršeni osnovci odlaze u škole u Loznici, ili u susedne Miliće - rekao nam je Milan Cvjetinović, načelnik odeljenja za privredu i društvene delatnosti u opštini Zvornik.

Prema podacima koje smo dobili u parohiji zvorničke crkve, između deset i petnaest odsto se manje krsti nego što umre, što govori o negativnom priraštaju.

Istina, može se steći pogrešnaa slika o rađanju, jer je Zvornik regionalni centar, pa se često ovde porađaju žene iz susednih opština, gde nema porodilišta, ali ima slučajeva da porođaj obavljaju i žene sa područja Tuzle i ostalih opština u Federaciji BiH, jer su im, kako kažu, ovde uslovi za porođaj bolji nego u njihovim sredinama, kažu u parohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

rs sarajevo

15.05.2016. 12:54

RS ima problem sa provincijalcima koji apsolutno ne vladaju materijom a skloni su lazima i da se predstave da je njihovo selo najbolje,tako i ovaj "prof" prica o ZV koji je prdara i selo pored BN,to nije nikakav regionalni centar nego je BN njihov centar.Hercegovaca je 150.000,imaju najvecu teritoriju,Trebinje centar regije,grad muzej i postao je medju 10 najvecih u BH.Mi i Hercegovci smo izgradili RS i najvecu stetu imali od rata ali smo i danas lideri.TB,I.SA i BN su 3 najrazvijenija grada u R