Hrvatska: Brak je zajednica muškarca i žene, potvrđeno na referendumu

J.KERBLER

01. 12. 2013. u 10:00

Na referendujm je izašlo 35 odsto građana, a za definiciju braka kao isključive zajednice muškarca i žene bilo je 64 odsto. Protiv referendumskog pitanja bilo je 35 odsto glasačabirača

ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA

Konzervativna Hrvatska odnela je pobedu na nedeljnom referendumu o braku i uskoro sledi izmena hrvatskog ustava. Na referendujm je izašlo 35 odsto građana, a za definiciju braka kao isključive zajednice muškarca i žene bilo je 64 odsto. Protiv referendumskog pitanja bilo je 35 odsto glasača, tako da je glatko prošla inicijativa udruženja ”U ime porodice”.

Rezultat referenduma nije iznenađenje, jer je konzervativna Hrvatska igrala i na kartu slabosti sadašnje leve vlasti. Čini se da bi u ovom trenutku prošao svaki stav koji je u suprotnosti sa premijerovim, jer je Zoran Milanović sve nepopularniji i teško održava vlast. Ovo je pre svega pobeda Katoličke crkve, a manje HDZ-a, koji luta i u svom desničarenju, a usprkos katastrofalnim rezultatima Milanovićeve vlade ne nalazi odgovarajuće odgovore. Tako je malo šanse da će referendumsko skretanje udesno nešto bitnije donese opoziciji, koja je u ovom času jedino lošija i od same vlasti.

Građani Hrvatske glasali su na 6700 glasačkih mesta na prvom narodnog referendumu, koji je pokrenula građanska inicijativa ”U ime porodice”. Cena održavanja referenduma je oko 7 miliona evra. Iako je referendum bio najavljen kao praznik demokratije to se u konačnici nije dogodilo. Zabeleženi su mnoge nepravilnosti, a glasačke kutije nisu bile na mnogim mestima zapečaćene. U neposrednoj blizini birališta prikupljani su i potpisi za raspisivanje referenduma o ćirilici, a na jednom glasačkom mestu bio je izvešen i transparent ”Vukovar bez ćirilice”.

”Sve ovo je tužno i besmisleno, a već sledeće sedmice biće pokrenuta inicijativa za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu”, rekao je premijer Zoran Milanović.

Rezultat referenduma nije iznenađenje, jer je konzervativna Hrvatska igrala i na kartu slabosti sadašnje leve vlasti. Čini se da bi u ovom trenutku prošao svaki stav koji je u suprotnosti sa premijerovim, jer je Zoran Milanović sve nepopularniji i teško održava vlast.

Ovo je pre svega pobeda Katoličke crkve, a manje HDZ-a, koji luta i u svom desničarenju, a usprkos katastrofalnim rezultatima Milanovićeve vlade ne nalazi odgovarajuće odgovore. Tako je malo šanse da će referendumsko skretanje udesno nešto bitnije donese opoziciji, koja je u ovom času jedino lošija i od same vlasti.

Hrvatski mediji bojkotovali su građansku inicijativu ”U ime porodice”, nakon što su uskratili akreditacije nekim medijskim kućama. Inicijatori referenduma tražili su od novinara i kućne adrese, a nekima uopšte nisu želeli da daju akreditacije. Sve redakcije su donele odluku da ne prate reakcije u štabu građanske inicijative posle prvih rezultata o referendumu.

REFERENDUMA NEĆE BITI

”Prste dalje, referenduma o ćirilici neće biti”, najavio je hrvatski premijer Zoran Milanović. Iako se do subote činilo da organizatori prikupljanja potpisa za referendum o ćirilici neće da prikupe dovoljno potpisa, u nedelju uveče, nekoliko časova pre isteka roka u ponoć, izjavili su da imaju dovoljno potpisa.

SAMO RIJEKA I PULA "PROTIV"

Referendumsko pitanje prošlo je u Zagrebu, Splitu i Osijeku, dok su protiv izmene ustava i definicije da je brak zajednica muškarca i žene bili građani Pule i Rijeke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Stalker

01.12.2013. 21:46

@Croata - A onda ćete toj istoj vladi reći NE kroz referendum o ćirilici, pa ćete se razračunati sa preostalim Srbima, pa će na red doći neka druga manjina, pa sve tako redom, kako zapoveda fašistička ideologija. p.s. Pozdrav za slobodarsku Istru i grad Rijeku.

Hrvoje

01.12.2013. 11:21

Na slici je Pravoslana crkva na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Djelo je to arhitekte Franje Klajna i majstora Hermana Bolea. Sazidana je na temeljima stare katoličke crkve zahvaljući velikodušnošću Katoličke crkve i velikim pravima koje su pravoslavci uživali u Austrougarskoj u kojoj je Srpski partrijarh bio kao carski državni sližbenik. Kasnije oko 1920 kad su Karađorđevići osnovali sadašnju Srpsku Pravoslavnu Crkvu ova crkva pistaje Hram SPC a u Zagrebu.

bane

01.12.2013. 22:14

@Hrvoje - Kako to misliš: Karađorđevići osnovali Srpsku Pravoslavnu Crkvu 1920 god. ?

dunja

02.12.2013. 10:23

@Hrvoje - Do tada je bila hrvatska pravoslavna crkva,a nije bilo Srba nego smo ih zvali pravoslavci.

Stalker

02.12.2013. 10:59

@Hrvoje - Ma, jok, ni Simo Matavulj, da ne idemo dalje, nije bio Srbin. Da pogađam, on je bio loše informiran Vlah?

Đani

01.12.2013. 22:52

Dajte nam plaće barem 5000 kn minimalno sram vas bilo bando protuhrvatska narod lažete,mažete referendumima Čestitam ZA muškarca i ženu!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sad iz raznih stranaka geyevi kipe od muke,a ima ih i u Crkvi katoličkoj i pravoslavnoj....tek da znate hehehehe Plaće hoćemo i posaooooooo............................

Djuro

02.12.2013. 00:01

Pa to stvarno nije europski, ishod ovoga sramnoga izjasnjavanja hrvatskoga pucanstva, tijekom dvadeset i prvoga tisucljeca.

Tatijana

02.12.2013. 16:33

Hrvatski Premijer Milanović dao je pravi odgovor o Ćirilici i suštini braka.Bravo!

Kugaihrvat

02.12.2013. 20:30

Tisucu ljeta povjesti je trebalo Hrvatima da utvrde da je brak veza izmedju muskarca I zene. Ne zna se tacno kako su velecasni glasali.